Kimchi – z čoho je táto vitamínová bomba? Prečítajte si recept na domácu prípravu

Kimchi (vyslovuje sa kimči) je kórejské jedlo, bohaté na vitamíny A, B a C. Má priaznivé účinky na trávenie a ocenia ho aj ľudia, ktorí sa snažia schudnúť.

Priemerný Kórejčan zje až 18 kg kimchi za rok. Prečítajte si, prečo je túto zdravú potravinu dobré zaradiť do vášho jedálnička a naučte sa ako si ho pripraviť doma v jednoduchom recepte.

Čo je to kimchi?

Väčšina ľudí si pod týmto názvom predstaví fermentovanú kapustu…

No kimchi môže tvoriť napríklad aj fermentovaná reďkovka alebo uhorka. Najčastejšie je však vyrobené práve z kapusty Napa – takéto sa nazýva baechu kimchi.

Prečo ho jesť?

Kimchi patrí medzi jednu z najzdravších potravín na svete.

Všetky tri zložky (kapusta, cibuľa, cesnak), ktoré sa v ňom nachádzajú, majú antibakteriálne a virostatické účinky. Tiež slúžia ako prevencia vzniku rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení, ktoré sú momentálne na vzostupe.

Vôňa tohto kórejského jedla je špecifická a pomerne intenzívna, no vyvažuje ju perfektná chuť kapusty a jej zdravotné benefity.

Všetky fermentované potraviny, a kapusta obzvlášť, slúžia ako probiotiká. Prispievajú k správnemu fungovania tráviaceho traktu a posilňujú črevnú mikroflóru. Slizničná imunita má vplyv na vašu celkovú obranyschopnosť, takže pravidelnou konzumáciou fermentovanej kapusty sa vyhnete rôznym chrípkam a nádcham, ktoré sa v zimnom období často vyskytujú. Kimchi má aj protizápalové účinky.

Aké látky v ňom nájdete?

Kimchi obsahuje:

V 100 g sa nachádza:

Ako ho konzumovať?

Kimchi je vhodné ako príloha, no zakomponovať ho môžete aj do rôznych jedál, či do polievky. Zmiešajte ho napríklad s ryžou, ryžovými rezancami, palacinkami na slano a podobne.

Kimchi sa na prvý pohľad zdá ako vhodná potravina pre vegetariánov, nie je to však tak. Väčšina predávaných produktov obsahuje totiž rybí olej. Vegetariánom preto odporúčame skontrolovať zloženie, prípadne si ho pripraviť doma bez rybieho oleja.

Recept na prípravu kimchi

Jeho príprava nie je náročná, no vyžaduje si dlhší čas.

Pri tradičnej výrobe sa táto zdravá potravina nechávala cez zimu v studených pivniciach, no vďaka moderným technológiám a chladničkám vieme tento proces o niečo skrátiť.

Zdroj: 123rf.com

Na domáce kimchi potrebujete:

  • 2 čínske kapusty
  • 1/2 riasy nori
  • 2 reďkovky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica zázvoru
  • 1 čajová lyžička cukru
  • 3 lyžice chilli vločiek
  • soľ

Postup:

  1. Vrchné listy kapusty očistite, zvyšok kapusty nakrájajte na tenké prúžky.
  2. Kapustu spolu s 1/4 pohára soli vymixujte v mixéri. Vymixovanú zmes preneste do misky. Pridajte toľko vody, aby bola kapusta celá ponorená až povrch.
  3. Misku prikryte a nechajte odležať cez noc. Následne vodu zlejte a nechajte odstáť asi 15 minút.
  4. V menšej miske vymiešajte lyžicu vody, nakrájanú nori riasu, cukor a chilli. Následne pridajte lyžicu soli a dva poháre vody.
  5. Takto pripravenú pastu zmiešajte s kapustou, pridajte cesnak, reďkovku a zázvor. Všetko spolu dobre premiešajte.
  6. Kimchi následne preneste do uzatvárateľnej nádoby a vystavte na slnečné žiarenie na 24 hodín. Nádobu rýchlo otvorte, aby ste vypustili vytvorené plyny a potom ju uložte do chladničky na dobu jeden mesiac.

Recept na prípravu je síce zdĺhavý, no chuť domáceho kimchi je jedinečná, preto si ho skúste pripraviť aj vy.

Kimchi polievka

Zdroj: 123rf.com

Potrebujeme:

  • Kimchi
  • Bravčové mäso
  • Cibuľu
  • Jarnú cibuľku
  • Mletú červenú papriku/paprikovú pastu
  • Cukor
  • Tofu
  • Sezamový olej

Postup:

  1. Nakrájané kimchi vložíme do hrnca. Pridáme bravčové mäso nakrájané na malé kúsky a cibuľu nakrájanú na plátky. Potom zalejeme vodou až povrch.
  2. Pridáme nakrájanú jarnú cibuľku, lyžičku červenej mletej papriky alebo paprikovej pasty, 1 lyžicu cukru. Necháme zovrieť a varíme asi desať minút
  3. Plameň stíšime a varíme ďalších 5 minút. Potom pridáme nakrájané tofu, zvýšime plameň a polievku varíme ďalších 10 minút.
  4. Na koniec pridáme sezamový olej. Polievka sa podáva za tepla.

Zhrnutie

Kimchi je fermentovaná zelenina, najčastejšie kapusta. Kombinuje sa s cibuľou, cesnakom a chilli. Táto potravina pôvodom z Kórei je nabitá vitamínmi, antioxidantmi a je výborným zdrojom probiotík, preto ju zaraďte do vášho jedálnička vždy vtedy, keď potrebujete posilniť imunitu.

Táto vitamínová bomba sa podáva ako príloha, no zamiešať ju môžete aj do jedla. Výborná je aj kimchi polievka, ktorá sa robí z bravčového mäsa a tofu. Recept na domáce kimchi je časovo náročný, no jednoduchý, preto vám ho odporúčame vyskúšať.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×