Hemoroidy – príznaky, domáca liečba (všetko o zlatej žile)

Zdroj: 123rf.com

Hemoroidy (ľudovo zlatá žila) sú varikozity – kŕčové žily, alebo opuchy a zápaly žíl v dolnej časti konečníka a análneho otvoru.

Zvyčajne nie sú nebezpečné, ale môžu byť nepríjemné (spôsobujú bolesť a svrbenie konečníku).

Našťastie, existuje veľa účinných možností, ako sa zbaviť hemoroidov. Pre väčšinu ľudí je úplne postačujúca zmena životného štýlu a domáca liečba. Poďme sa spolu pozrieť na to, ako liečiť zlatú žilu, ako odhaliť jej príznaky a aká je vhodná strava a domáca liečba.

Čo sú to hemoroidy

Hemoroidy sú veľmi časté ochorenie. Až 75 % populácie sa s ním stretne aspoň raz za život. Najčastejšie sa objavia vo veku 45 – 65 rokov.

Niekedy sa neprejavia (sú bez príznakov). Inokedy môžu spôsobiť svrbenie konečníka, nepríjemné pocity či krvácanie z konečníka.

Zlatá žila môže mať veľké množstvo príčin. Môže byť dôsledkom úporného namáhania počas vykonávania stolice, nedostatku pohybu, alebo zvýšeného tlaku na žily v tehotenstve.

Pri zvýšenom tlaku je prietok krvi je v žilách znížený a krv sa v nich hromadí. Dochádza k rozšíreniu žilových pletencov a následnému vzniku hemoroidov.

Hemoroidy môžu byť umiestnené vo vnútri konečníka (vnútorné hemoroidy), alebo sa môžu vyvinúť pod kožou v okolí konečníka (vonkajšie hemoroidy).

Poznáme teda 2 druhy hemoroidov:

Vnútorné hemoroidy

Nachádzajú sa vo vnútri konečníka. Zvyčajne ich nevidíte ani necítite (sú bezbolestné, pretože v konečníku je málo nervových zakončení). Len veľmi zriedkavo spôsobujú nepríjemné pocity. Avšak napätie alebo podráždenie pri prechádzaní stolice môže poškodiť povrch hemoroidu, a tak spôsobiť jeho krvácanie.

Príležitostne môže prílišné napínanie vytlačiť vnútorný hemoroid cez análny otvor. Tak dochádza ku prolapsu (vyčnievanie mimo konečníka). Tento typ už môže spôsobiť bolesť a podráždenie.

Vonkajšie hemoroidy

Nachádzajú sa pod kožou v blízkom okolí konečníka. Pri podráždení môžu vonkajšie hemoroidy spôsobovať svrbenie, krvácanie, alebo môžu iným spôsobom iritovať pacienta. Opuch a iné ťažkosti sa vyskytujú len občasne.

Trombózne hemoroidy

Niekedy dochádza ku nahromadeniu krvi vo vonkajšom hemoroide a následnej tvorbe zrazeniny (trombu). Často ku nim dochádza po dlhších obdobiach hnačky alebo zápchy. Trombus môže viesť k náhlej bolesti, opuchu, zápalu a tvorbe tvrdej hrče v blízkosti konečníka.

Keď sa vnútorný hemoroid zvnútra vytlačí von (tzv. prolaps), môže spôsobiť krvácanie z konečníka, bolesť a svrbenie. Takýto hemoroid sa môže spontánne vrátiť naspäť (keď sa zmenší jeho opuch), alebo mu môžete dopomôcť jemným potlačením smerom dnu.

Klasifikácia podľa veľkosti

Podľa veľkosti sa hemoroidy delia do 4 kategórií:

I. stupeň – malé hemoroidy, ktoré len mierne vyčnievajú a zvyčajne nespôsobujú ťažkosti. Môžu občas slabo krvácať (zväčša po tvrdej stolici). Krvácanie sa často zastaví samo. Vhodná je úprava životosprávy a lokálna liečba čapíkmi alebo masťami.

II. stupeň – väčšie hemoroidy, ktoré môžu vyčnievať mimo konečník – najmä pri stolici (po skončení tlačenia sa spontánne vtiahnu). Tento typ častejšie spôsobuje pacientovi bolesti, svrbenie alebo krvácanie.

III. stupeň – hemoroidy trvale vyčnievajúce (aj mimo stolice). Tieto však po prerušení tlačenia na stolicu možno prstom posunúť naspäť do análneho otvoru. Je u nich veľká pravdepodobnosť zápalu a krvácania.

IV. stupeň – hemoroidy značných rozmerov, ktoré trvalo vyčnievajú cez análny otvor. Ani po prerušení tlačenia na stolicu ich nemožno dostať naspäť do análneho otvoru. Môže vyčnievať aj iná časť sliznice konečníka. Príznaky sú: veľmi časté krvácanie a svrbenie konečníka. Často dochádza k zápalom a veľkej bolesti.

Zdroj: 123rf.com

Hemoroidy a ich príznaky

Príznaky zlatej žily môžu zahŕňať:

Príznaky zlatej žily zvyčajne závisia od miesta hemoroidu (či sa jedná o vonkajšie alebo vnútorné hemoroidy).

Ak je krv tmavo-červenej farby, môže signalizovať problém, ktorý pochádza z hlbšej časti tráviaceho traktu!

Kedy navštíviť lekára

Kedy by ste mali spozornieť?

Lekára by ste mali navštíviť v prípade, ak vám hemoroidy spôsobujú bolesť, krvácajú často alebo nadmerne, alebo ak domáca liečba nezlepšuje ich stav.

Aj keď krvácanie z konečníka je najčastejšie spôsobené práve zlatou žilou, môže sa vyskytnúť aj pri iných ochoreniach (vrátane zápalového ochorenia čriev, rakoviny hrubého čreva a rakoviny konečníka).

Opatrnosť je nutná najmä pri výskyte krvácania v prípade, že máte viac ako 50 rokov, alebo menej ako 15 rokov.

Ak sa spolu s krvácaním vyskytnú príznaky ako:

  • zmena pravidelnosti stolice
  • stolica zmení farbu alebo konzistenciu
  • v stolici sa objaví tmavá krv

poraďte sa so svojím lekárom. Tieto typy stolice môžu signalizovať rozsiahlejšie krvácanie na inom mieste tráviaceho traktu.

Vyhľadajte pomoc lekára, ak sa u vás vyskytne veľké množstvo krvácania z konečníka, únava, závrat alebo slabosť.

Príčiny

Hemoroidy sa môžu vyvinúť kvôli zvýšenému tlaku v dolnej časti konečníka.

Tento tlak môže byť následkom:

Zlatá žila sa viac vyskytuje u starších ľudí, pretože tkanivá, ktoré podporujú žily konečníka sa starnutím môžu oslabiť.

Za príznaky môžu byť zodpovedné aj niektoré lieky:

Komplikácie

Komplikácie hemoroidov sú veľmi zriedkavé.

Niekedy sa ale môžu vyskytnúť:

Hemoroidy v tehotenstve

Hemoroidy v tehotenstve sú pomerne bežná vec. Ak sa počas tohto obdobia u ženy vyskytnú, zvyčajne po pôrode spontánne ustúpia.

Za zvýšený výskyt hemoroidov v tehotenstve môžu hormonálne zmeny a prietokové zmeny v panvových a análnych cievach počas gravidity.

Ženy, ktoré trpeli na túto chorobu už pred počatím majú väčšiu pravdepodobnosť ich návratu/zhoršenia príznakov v tehotenstve. Preto je u nich dôležité začať liečbu včas – ideálne ešte pred počatím.

Liečba hemoroidov v tehotenstve

Ak sa vám príznaky prvýkrát objavia až v tehotenstve, liečba sa odvíja od štádia gravidity a tiež choroby:

I. a II. štádium hemoroidu nepredstavuje závažnejší problém v hociktorom štádiu tehotenstva. Krátkodobá lokálna liečba (do 7 dní) čapíkmi a masťami, prípadne kúpele v dubovej kôre nemajú prakticky žiadne vedľajšie účinky.

III. a IV. štádium choroby je vhodné začať liečiť ešte pred počatím. Ak sa problémy objavia počas tehotenstva, bezpečná je lokálna liečba (kúpele v dubovej kôre, extrakt z kvasníc + olej zo žraloka (Preparation H) a kalciová masť – môžete používať aj dlhodobo). Niekedy sa môže použiť aj celková liečba – prípravky s obsahom prírodných látok – mikronizovaných flavonoidov. Tie môžete po porade s lekárom užívať aj počas dojčenia.

Ak dôjde k zaškrteniu alebo trombotizácii hemoroidu, treba ho bezodkladne riešiť chirurgicky bez ohľadu na štádium tehotnosti.

Po pôrode pokračujte v liečbe podľa potreby.

Prevencia

Najlepším spôsobom, ako zabrániť vzniku zlatej žily, je snažiť sa o to, aby bola vaša stolica pravidelná a mäkká. Mäkká stolica totiž pri vyprázdňovaní nespôsobuje bolesť.

Ako na hemoroidy?

Ak sa chcete zbaviť hemoroidov, mali by ste sa držať týchto rád:

  • Jedzte potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Do jedálnička zaraďte viac ovocia, zeleniny a obilnín. Vaša stolica sa tak zmäkčí a zvýši sa jej objem – to pomôže znížiť napätie, ktoré je príčinou zlatej žily. Pridávajte vlákninu do stravy pomaly, aby ste predišli problémom s plynatosťou.
  • Pite veľa tekutín. Vypite 6 – 8 pohárov vody každý deň (na udržanie mäkkej stolice).
  • Nenapínajte sa pri vykonávaní potreby. Napínanie a zadržiavanie dychu pri vykonávaní potreby vytvára väčší tlak v žilách konečníka.
  • Choďte na záchod hneď, ako pocítite nutkanie. Ak často zadržiavate stolicu, tá sa môže stať suchá a môže sťažiť vaše vyprázdnenie sa.
  • Vytrénujte si tráviaci trakt na pravidelnú stolicu. Približne v rovnakom čase každý deň si sadnite na toaletu. Najlepšie hneď po jedle. Avšak, neseďte na toalete príliš dlhú dobu (aby ste zabránili vytlačeniu hemoroidov – prolapsu).
  • Pri stolici si dajte pod nohy vyvýšenú podložku. Ideálna pozícia na vyprázdňovanie sa je totiž v podrepe – pre ľudí je najprirodzenejšia. Táto pozícia môže výrazne uľahčiť vyprázdňovanie (podrobnejšie sa výhodám ne/sedenia na WC venovali na tomto blogu).
  • Vyhnite sa dlhému sedeniu. Príliš dlhé sedenie (najmä na toalete) môže zvýšiť tlak na žily v konečníku. Preto odporúčame žiadne noviny, mobily a pod. na toalete.
  • Cvičte – cvičením zabránite zápche a znížite tlak pôsobiaci na žily. Tento tlak sa zvyšuje počas dlhého státia alebo sedenia. Cvičenie vám navyše môže pomôcť stratiť prebytočné kilá, ktoré prispievajú k zlatej žile. Nevhodným športom je napr. cyklistika (vyžaduje dlhé sedenie).

Dôležitá vláknina

Väčšina ľudí nemá dostatok odporúčaného množstva vlákniny vo svojej strave.

Približná denná dávka je:

  • 25 g pre ženy
  • 38 g pre mužov

Zaraďte do stravy viac potravín s vysokým obsahom vlákniny: fazuľa, brokolica, mrkva, otruby, celozrnné obilniny a čerstvé ovocie.

Ak nie ste schopní dosiahnuť odporúčané množstvá vlákniny v strave, je vhodné zaradiť do stravy doplnky výživy v podobe vlákninového prášku, napríklad:

Oba typy sú k dispozícii napríklad v online lekárni (bez lekárskeho predpisu).

Ak používate doplnky výživy s vlákninou, vždy vypite aspoň 8 pohárov vody alebo iných vhodných tekutín denne. V opačnom prípade môžu tieto doplnky spôsobiť zápchu.

Domáca liečba

Domáca liečba môže zmierniť miernu bolesť, opuch a zápal hemoroidov. Často stačí, aby ste dodržiavali zopár základných postupov…

Ako liečiť zlatú žilu?

Domáca liečba zahŕňa:

  • Aplikujte krémgél (na vonkajšie hemoroidy) alebo čapíky (v prípade vnútorných hemoroidov).
  • Pravidelne si doprajte teplý sedací kúpeľ (ale nie príliš horúci!). Namočte análny priestor do teplej vody počas 10 – 15 minút 2 – 3x denne (nápomocné môžu byť dubová kôra, topoľ, harmanček).
  • Dodržiavajte správnu hygienu (obzvlášť v oblasti konečníka). Denne sa sprchujte (ideálny je kúpeľ). Buďte dôkladní, ale zároveň jemní. Agresívne čistenie, najmä mydlom, môže dráždiť pokožku a zhoršiť príznaky. Následne môžete jemne vysušte inkriminovanú oblasť (môžete použiť aj studený vzduch z fénu).
  • Nepoužívajte suchý toaletný papier. Uprednostňujte vlhké utierky alebo mokrý toaletný papier. Nepoužívajte parfumované obrúsky, alebo také, ktoré obsahujú alkohol. Môžete použiť detské vlhčené obrúsky, alebo bavlnenú handričku namočenú v teplej vode.
  • Noste voľné, mäkké, ideálne bavlnené spodné prádlo. Zabránite tak tvorbe vlhkosti, ktorá môže spôsobovať zlatú žilu.
  • Neseďte na tvrdom povrchu. Môžete použiť napríklad vankúš. Tak zmiernite opuch a zabránite tvorbe nových hemoroidov.
  • Ak musíte dlho sedieť, urobte si prestávku. Vstaňte aspoň raz za hodinu a pohybujte sa po dobu 5 minút.
  • V prípade opuchu môžete aplikovať studené obklady. Ľad zastaví aj krvácanie.
  • Ak je to nutné, užívajte prostriedky na zmiernenie bolesti. Krátkodobo sa môžu užívať lieky: paracetamol (Paralen, Panadol), aspirín alebo ibuprofén (Brufen, Ibalgin, Nurofen).

Pri týchto liečebných postupoch hemoroidy spolu s príznakmi často ustúpia do týždňa.

Sedací kúpeľ

Ako používať dubovú kôru?

Prečítajte si tieto užitočné rady:

Sedací kúpeľ (na vonkajšie použitie):

  1. 4 polievkové lyžice dubovej kôry prelejeme 2 litrami vody.
  2. Privedieme k varu a povaríme 10 minút (nech sa uvoľnia liečivé triesloviny).
  3. Odstavíme a necháme lúhovať 15 minút.
  4. Po 15 minútach precedíme a nalejeme do kúpeľa. Dolejeme vodou podľa potreby.
  5. Na liečbu hemoroidov je vhodný 15 – 30 minútový teplý sedací kúpeľ.
  6. Alternatívne môžete použiť tento odvar na liečivé obklady. Dubová kôra totiž podporuje hojenie pokožky.

Na vnútorné použitie – čaj:

  1. 1 čajovú lyžičku dubovej kôry uvarte v 2 dcl vody.
  2. Vypite ako bežný čaj.

Do sedacieho kúpeľa môžete pridať aj ¼ šálky morskej soli. Soľ sa vďaka svojim antibakteriálnym účinkom podieľa na liečbe rán a infekcií.

Diéta

Ako sa zbaviť hemoroidov vďaka diéte?

Stravu upravte tak, aby bola ľahko stráviteľná a aby obsahovala dostatok vlákniny a vitamínov (poprípade prírodných flavonoidov).

Dôležitý je príjem nerozpustnej, ale aj rozpustnej vlákniny.

Čo jesť

Odporúčame tieto potraviny:

  • ovocie – najmä bobuľovité, jablká, citrusy, paradajky
  • zelenina (hlavne listová, brokolica, uhorky…)
  • strukoviny
  • ryža a iné obilniny (otruby, celozrnný chlieb a cestoviny, ovsené vločky )
  • orechy a semená

Čo nejesť

Týmto jedlám sa vyhýbajte:

  • rafinované cukry (keksy, koláče, torty a iné cukrovinky)
  • biele pečivo
  • červené mäso
  • konzervované potraviny a polotovary
  • smažené jedlá
  • príliš korenené a solené jedlá,
  • taktiež sa vyhnite tabaku, alkoholu a káve
Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Diagnostika

Lekár zistí, či sa jedná o vonkajšie hemoroidy jednoducho – pozorovaním.

Testy a postupy na diagnostikovanie vnútorných hemoroidov môžu zahŕňať vyšetrenie análneho kanála a konečníka:

Kolonoskopia sa vykonáva ak:

Zdroj: en.wikipedia.org

Medikamentózna liečba + operácia

Liečba zlatej žily sa odvíja od štádia a príznakov ochorenia.

V prípade miernych príznakov sa odporúčajú krémy, maste, čapíky, poprípade výživové doplnky – kapsule s obsahom flavonoidov.

Lieky

Základné lieky používané pri liečbe hemoroidov:

Liečba zvonka

Lokálne – na topickú aplikáciu (krémy, masti, čapíky):

Liečba zvonka aj zvnútra

Ďalej sa používajú venofarmaká – látky zosilňujúce stenu žíl (znižujú priepustnosť a krehkosť kapilár). Zároveň obmedzujú tvorbu opuchov a majú protizápalové účinky.

Podávajú sa lokálne aj systémovo.

Rozdeľujú sa na:

Mnohé prípravky obsahujú kombináciu viacerých látok. Tým sa docieli aj ich vyššia účinnosť

Výber lieku podľa príznakov

  1. Slabšie hemoroidy + bolesť
    – Odporúča sa masť alebo čapíky s obsahom tribenozidu/lidokaínu (Faktu masť, Faktu čapíky)
    – Na vnútorné užitie tablety alebo kapsule s obsahom troxerutínu/bioflavonoidov (Hemostop synbio)
  2. Slabšie hemoroidy + bolesť + svrbenie
    – Polykrezulén + cinchokaín (Faktu masť)
    – Dobesilát + lidokaín (DOBEXIL H – vhodný na vonkajšie aj vnútorné hemoroidy)
    – Galan bizmutitý (Carbocit – pri hnačkách a črevných infekciách)
  3. Silnejšie hemoroidy
    Karboxymetylcelulóza, Galan bizmutitý (Carbocit – pri hačkách a infekciách), cinchokaín (Faktu masť)
  4. Ak je prítomné aj mokvanie
    Galan bizmutitý/lidokaín (DOBEXIL H – vhodný na vonkajšie aj vnútorné hemoroidy)

Ako dlho trvá liečba?

Krvácajúce hemoroidy (+ opuch, podráždenie a iný diskomfort) väčšinou zmiznú v priebehu niekoľkých dní (zvyčajne do týždňa).

V tehotenstve sa príznaky hemoroidov zvyčajne výrazne zlepšia alebo zmiznú po pôrode.

Ak je zlatá žila spojená so zápchou, zvyčajne sú postačujúce mierne zmeny v strave a životnom štýle (pridať vlákninu a pohyb).

Prerušované mierne krvácanie z hemoroidov môže trvať niekoľko mesiacov až rokov.

Bolestivý opuch vonkajšieho hemoroidu zvyčajne odznie počas niekoľkých dní až týždňov.

Operácie

V prípade, že nepomohla domáca liečba, a nezabrali ani lieky predpísané lekárom, je nutné pristúpiť ku týmto zákrokom:

Trombektómia vonkajších hemoroidov

Ak sa v prípade vonkajšieho hemoroidu vytvorí bolestivá krvná zrazenina (trombóza), lekár dokáže odstrániť zrazeninu mechanickým rezom a následným odsatím. Tento postup je najúčinnejší, ak sa uskutoční do 72 hodín od vzniku zrazeniny.

Semiinvazívne postupy

Ak pretrváva krvácanie alebo sú hemoroidy bolestivé, môže vám lekár odporučiť jeden z ostatných semiinvazívnych postupov. Tieto zákroky sa vykonávajú v ordinácii lekára alebo v inom ambulantnom prostredí. Zvyčajne nevyžadujú anestéziu.

Medzi ne patria napríklad:

Chirurgické postupy

Ak tieto postupy neboli úspešné alebo sú vaše hemoroidy priveľké, lekár vám môže odporučiť chirurgický zákrok. Operácia hemoroidov môže byť vykonaná ambulantne alebo v nemocnici.

Hemoroidektómia

Chirurgické odstránenie zlatej žily. Pri operácii chirurg odstráni nadbytočné tkanivo, ktoré spôsobuje krvácanie.

Môžu sa použiť rôzne techniky. Operáciu možno vykonať pod lokálnou anestéziou v kombinácii so sedáciou, spinálnou anestéziou alebo pod celkovou anestéziou.

Hemoroidektómia je najefektívnejšia a najkomplexnejšia operácia na liečbu závažných alebo opakujúcich sa hemoroidov. Komplikácie môžu zahŕňať dočasné ťažkosti s vyprázdňovaním močového mechúra (a následné infekcie močových ciest).

Na bolesť po operácii sa môžu používať lieky zmierňujúce bolesť. Pomôcť môže aj teplý kúpeľ.

Staplerová (zošívacia) hemoroidopexia

Pri tomto zákroku sa zavádza do análneho otvoru prístroj – stapler, ktorý odstráni časť sliznice a podslizničného tkaniva. Sliznica je zošitá dvoma radmi kovových svoriek – dochádza k blokovaniu prietoku krvi do hemoroidného tkaniva. Používa sa iba na vnútorné hemoroidy.

Táto operácia je menej bolestivá, pretože sa odstraňuje sliznica v „nebolestivej zóne“ konečníka. Preto je možný aj skorší návrat k pravidelným aktivitám a lepšia rekonvalescencia. Avšak v porovnaní s hemoroidektómiou sa zošívanie spája s väčším rizikom recidívy a rektálneho prolapsu. Komplikácie nie sú bežné, ale môžu sa objaviť: krvácanie, zadržanie moču, bolesť a zriedka infekcia krvi (sepsa) (zdroje: solen.sk a drugs.com).

Lekár vám určite poradí, ktorý z týchto zákrokov na odstránenie hemoroidov je pre vás vhodný.

Zhrnutie

Dozvedeli ste sa, ako liečiť zlatú žilu. Viete, že medzi najdôležitejšie prvky patria strava a správna životospráva.

Zhrňme si teda, základné pravidlá (ako sa zbaviť hemoroidov):

  • dôsledne dodržiavať pitný režim! (minimálne 2,5 l vody denne)
  • správna hygiena
  • jedzte viac vlákniny (ovsené vločky, otruby, ovocie, psyllium)
  • dbajte na pohyb, vyhýbajte sa dlhému sedeniu
  • skúste sedacie kúpele (najlepšie ak ku nim pridáte odvary z rastlín obsahujúcich taníny – dub, topoľ)
  • tablety a masť na hemoroidy (dostupné bez predpisu)

Nepodceňujte krvácajúce hemoroidy!

Ak nepomôžu rady uvedené vyššie, poprípade vám zlatá žila spôsobuje bolesť a iné nepríjemnosti, mali by ste navštíviť lekára. Ten môže vykonať bezbolestné odstránenie hemoroidov. V prípade ťažších foriem sa odporúča operácia hemoroidov.

Medzi lieky na hemoroidy bez predpisu patria:

Ich dávkovanie je obvykle:

Zdroje:

Grafické zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×