Flexitarián – čo je to flexitariánska strava?

Ako sa stravujú flexitariáni a na čo si musia dávať pozor? Aké má flexitariánstvo princípy a výhody?

Zdroj: 123rf.com

Flexitariánstvo (alebo inak aj polovičné vegetariánstvo) je spôsob stravovania, pri ktorom človek (flexitarián) eliminuje konzumáciu mäsa na minimum. Ľudia k nemu inklinujú z viacerých dôvodov – medzi najčastejšie patria zdravotné, etické ale aj ekologické aspekty.

U niektorých sa flexitariánstvo stane dlhodobým spôsobom stravovania, u iných však po čase vedie k vegetariánstvu alebo vegánstvu. Dôležité však je, že už aj čiastočná redukcia konzumácie mäsa je spojená s viacerými pozitívnymi účinkami, či už na jednotlivca alebo na spoločnosť.

Čo je to flexitariánstvo?

Akú má flexitarián stravu?

Základom flexitariánskeho stravovania je konzumácia rastlinných produktov vo vyššej miere, naopak živočíšne produkty, najmä mäso, sú obmedzované. Vo flexitariánskej strave nájdete vyššie množstvo strukovín, zeleniny, ovocia, orieškov a semienok. Aj tieto rastlinné zložky vedia slúžiť ako bohatý zdroj bielkovín.

Flexitariánstvo nemá presne stanovené pravidlá (napríklad ako delená strava). Taktiež sa pri ňom primárne nesleduje množstvo prijatých kalórii, mikro a makronutrientov. Nejedná sa teda o diétu, ale skôr o životný štýl. Flexitariáni majú zvyčajne blízko k ekológii a hnutiam podporujúcich práva zvierat.

Vedeli ste, že…

Flexitariánstvo založil výživový poradca Dawn Jackson Blatner ako reakciu na požiadavku niektorých ľudí, ktorí sa nedokážu úplne vzdať mäsa. Niekedy je označované aj ako flexibilné vegetariánstvo – odtiaľ pochádza aj samotný názov „flexitarián“.

Aké sú výhody flexitariánskej stravy?

Flexitariánska strava – príklady

Raňajky: ovsená kaša s ovocím/ hrianky, chlieb so zeleninovou nátierkou

Obed: šalát zo šošovice, paradajok a avokáda/ špagety aglio olio/ prívarok s vajíčkom na tvrdo

Večera: strukovinová polievka s kúskom kváskového alebo iného chleba/ ryba so zeleninou a pečenými zemiakmi/ vegetariánsky burger/ quinoový šalát s brusnicami a orechmi

Na čo si musia dávať flexitariáni pozor?

Podobne ako pri vegánstve a vegetariánstve, aj pri obmedzenej konzumácii mäsa a živočíšnych produktov je dôležité dbať na to, aby bola strava vyvážená a pestrá.

Flexitarián má zvýšené riziko nedostatku niektorých dôležitých mikronutrientov.

Preto ak konzumujete mäso veľmi zriedka, vyberajte si potraviny prípadne výživové doplnky s obsahom:

Zhrnutie

Flexitariánstvo je spôsob stravovania, ktorý zahŕňa redukciu konzumácie mäsa, prípadne živočíšnych výrobkov. Flexitariáni, na rozdiel od vegetariánov, mäso zo svojej stravy nevylúčia úplne, konzumujú ho napríklad len 1x týždenne.

Tip na článok:
Aké sú zdravotné výhody vegetariánstva? Predlžuje vegetariánstvo život? Prečítajte si viac ? v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.