Od zdravých kĺbov až po chudnutie… viete s čím všetkým vám môže pomôcť cyklistika?

Komplexný sprievodca zdravotnými výhodami a rizikami cyklistiky - schudnite jazdou na bicykli zodpovedne

Jazda na bicykli má niekoľko zdravotných benefitov. Slúži ako prevencia pred vážnymi chorobami, dodáva energiu, eliminuje stres a navyše môže pomôcť udržať optimálnu telesnú váhu. Napriek tomu, že cyklistika sa na Slovensku teší veľkej popularite, stále sa nájdu veci, ktoré by ste mali vedieť ešte predtým, ako vyrazíte s bicyklom na cesty.

Bicyklovanie a vplyv na zdravie

Cyklistika má významný pozitívny vplyv na zdravie fyzické aj psychické. Aké benefity nám prináša a ako by sme ich mali využiť v náš prospech? 

Chudnutie

Mierna zmena váhy v priebehu života je pre ľudské telo úplne prirodzená. S vyšším vekom prichádza k poklesu bazálneho metabolizmu. Znamená to, že ľudské telo spaľuje na fungovanie životne dôležitých orgánov menej kalórií. 

Hladovky a diéty často nefungujú preto, že pre vaše telo je prirodzenou váhou práve stabilná váha. Napriek tomu môže nastať situácia, kedy vám schudnúť odporučí lekár alebo sami zatúžite cítiť sa ľahšie a zdravšie. Pomocou BMI indexu zistíte svoju ideálnu telesnú váhu voči svojej výške.

Dôležité je zvoliť k zníženiu hmotnosti zdravý spôsob, stanoviť si reálne ciele a nezachádzať s diétami ani so športom do extrému. Prehnaná posadnutosť váhou môže viesť až k poruchám príjmu potravy. 

Čo sú poruchy príjmu potravy? 

Poruchy príjmu potravy sa netýkajú len tínedžerov, ale môžu nastať aj vo vyššom veku. Ide o vážne a potenciálne život ohrozujúce psychické ochorenie.

Sú charakteristické predovšetkým nezdravým prístupom k jedlu či vlastnému telu a prejavujú sa:

Nezdravé zníženie váhy sa tak môže zvrhnúť na problémy s fyzickým zdravím aj so psychikou, ktoré značne znižujú kvalitu života. 

Bicyklovanie a cukrovka

Diabetes mellitus, po slovensky známy ako cukrovka, je ochorenie, pri ktorom organizmus nie je schopný dodávať dostatočné množstvo inzulínu. 

Diabetes 1. typu 

Obyčajne sa Diabetes 1. typu vyskytuje u mladých ľudí a u detí. Do určitej miery je náchylnosť na jeho vznik zdedená a človek ho nemôže nijako ovplyvniť.

Diabetes 2. typu 

Niečo iné je však Diabetes 2. typu. Vyskytuje sa najmä u dospelých ľudí vyššieho veku, stále častejšie sa však diagnostikuje aj u mladých ľudí. Rizikové faktory napomáhajúce jeho vzniku a rozvoju sú spojené predovšetkým s nesprávnym životným štýlom

Cyklistika skvele pôsobí ako prevencia cukrovky druhého typu. Výskum vedcov zistil, že čím viac hodín ľudia týždenne na bicykli strávili, tým bolo riziko cukrovky druhého typu menšie. Taktiež vedci zdôraznili, že pozitívne účinky cyklistiky sa prejavia aj u tých, ktorí s cyklistikou začnú vo vyššom veku

Pri cukrovke by cyklisti však nemali zabúdať nosiť so sebou na výlety rýchlo vstrebateľné sacharidy, ktoré treba užívať priebežne a najmä už pri prvých náznakoch hypoglykémie.

Bicyklovanie a vysoký krvný tlak

Vysoký krvný tlak sa definuje ako zvýšenie horného systolického tlaku nad 140 a spodného diastolického nad 90 mmHg (milimetrov ortuťového stĺpca). Normálne hodnoty krvného tlaku sú približne 130/80

Vysoký tlak postihuje na Slovensku približne 20 – 22 % populácie. Už aj mierne zvýšenie krvného tlaku môže byť spojené so zdravotnými rizikami. Predstavuje najrizikovejší faktor pre rozvoj srdcovo-cievnych ochorení s následnými komplikáciami.

Či sa jedná o prevenciu alebo o pacienta, ktorý s vysokým tlakom už bojuje, lekár zvyčajne odporúča schudnúť, jesť zdravo, menej soliť, nefajčiť, nepiť alkohol, ale predovšetkým sa venovať pohybu. 

Lekárske výskumy dokazujú, že po 3 mesiacoch vytrvalostného tréningu môže horný tlak klesnúť o 10–15 mm Hg a spodný o 8–10 mm Hg. 

Počas bicyklovania bije srdce rýchlejšie ako zvyčajne. Štúdia Univerzity v Glasgowe, ktorej sa zúčastnilo vyše 260-tisíc ľudí, tvrdí, že ak sa bicyklujete 48 kilometrov za týždeň, znižuje sa riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení a rakoviny na polovicu.

Pri vysokom krvnom tlaku je dôležité dávať si pozor aj na pulz. Vo všeobecnosti je vhodný taký pulz, ak sa pri bicyklovaní môžete bez námahy rozprávať so svojimi priateľmi a nelapáte pritom po dychu. Ideálne hodnoty pulzu by však mal posúdiť váš lekár. 

Bicyklovanie a imunita

Skvelý spôsob, ako posilniť svoje zdravie a imunitu, je práve cyklistika. Aktívny šport vám môže pomôcť chrániť sa pred vážnymi chorobami ako sú mŕtvica, infarkt, niektoré druhy rakoviny, depresia, cukrovka, obezita a artritída.

Ako je možné, že cyklisti si dokážu udržať pevné zdravie aj napriek tomu, že sú miestami vystavení dažďu, vetru či chladu? 

Je dôležité nepodceňovať dostatočné oblečenie, predovšetkým v zime. Podstatné je mať dobrú spodnú vrstvu, napríklad niečo ako cyklistická termobielizeň, čo dobre reguluje teplo a odvádza pot. Vrchnú vrstvu, ako napríklad vetru odolnú cyklistickú bundu, je vhodné mať z kvalitných materiálov. Zabúdať by cyklisti nemali ani na čiapku a návleky na nohy

Ako cyklistika prospieva imunitnému systému? 

Cyklistika prospieva imunitnému systému tak, že: 

Bicyklovanie a chudnutie

Na chudnutie vplýva množstvo faktorov a každé telo je iné. Nenechajte sa odradiť, ak výsledky neuvidíte okamžite

Cyklistika je jedným zo skvelých spôsobov, ako znížiť telesnú hmotnosť zdravým a prirodzeným spôsobom. Mali by ste sa však pri tom držať nasledujúcich rád. 

Začnite zľahka

Táto rada platí predovšetkým pre tých, ktorí sa doteraz športu aktívne nevenovali. Tréning by mal byť progresívny, to znamená, že nie je potreba začať hneď na plný plyn. 

Pred jazdou je dobré zohriať sa rozcvičkou a začať zľahka dvadsiatimi minútami v pomalšom tempe. Ako sa budete dostávať do formy, časom môžete postupne záťaž zvyšovať. Pri pravidelnom tréningu, keď sa pomaly začnú dostavovať výsledky, treba zmeniť prístup. Kľúčom je potom zvyšovať rýchlosť a skracovať čas.

Pomalá alebo rýchla jazda?

Ak jazdíte na bicykli miernou, plynulou rýchlosťou a bez veľkého odporu, využívate najmä aeróbny systém metabolizmu. To zlepšuje činnosť vášho srdca, pomáha telu lepšie mobilizovať tuky uložené v svaloch.

Ak bicyklujete vyššou rýchlosťou alebo pri väčšom odpore, budete sa viac spoliehať na anaeróbny systém metabolizmu. Tento systém nemôžete udržiavať veľmi dlho, ale intenzívnejšia jazda na bicykli pomôže vašim svalovým vláknam naučiť sa prispôsobiť požiadavkám.

Vo všeobecnosti platí, že čím vyššia je rýchlosť, tým viac kalórií pravdepodobne spálite, pretože vaše telo spotrebuje viac energie na rýchlejšiu jazdu. 

Trénovať treba pravidelne

Na dosiahnutie vytúžených výsledkov je potrebná vytrvalosť a nestačia len príležitostné cyklovýlety. Dôležité je preto nájsť dostatočnú vnútornú motiváciu, ktorá vás bude hnať do pravidelných tréningov. 

Stacionárne bicykle alebo jazda vonku? 

Spálené kalórie sa môžu mierne líšiť pri používaní stacionárneho bicykla v interiéri a pri bicyklovaní vonku. 

Podľa výskumov z Harvardskej univerzity sa počet spálených kalórií pri jazde na stacionárnom bicykli „miernym“ tempom líši v závislosti od hmotnosti človeka. Za mierne tempo je považovaných približne 19 až 22 kilometrov za hodinu

Za 30 minút by ste teda na stacionárnom bicykli mohli približne spáliť:

Bicyklovanie vonku je však dynamickejšie, a preto pri ňom môžete spáliť o niečo viac kalórií. Príčinou môže byť odpor vetra alebo stúpanie. Pri jazde na bicykli miernym tempom vonku môžete počas 30 minút spáliť približne:

Prípadne môžete spáliť viac, ak sa venujete BMX alebo horskej cyklistike, pretože môžete jazdiť hore kopcom a pohybovať sa po kamenistom, nerovnom teréne.

Na horskom bicykli môže človek počas 30 minút spáliť približne :

Dôležitá je aj zmena stravovacích návykov

Odborník na stravovanie Covert Bailey pre odborný cyklistický portál bicycling.com vysvetľuje: „Keď niekto vraví, že schudol 9 kíl, kľúčová otázka znie – 9 kíl čoho?“ Je dôležité rozlišovať tuk a svalovú hmotu. 

Pri pravidelných športových výkonoch treba brať číslo na váhe s rezervou. Čím viac trénujete, tým viac svalov máte a lepšie spaľujete. Tým, že sa vaša postava mení, tak naberáte svalovú hmotu, preto je dôležité odpútať sa od čísel na váhe, ktoré by vás mohli demotivovať.

Striktné diéty spôsobujú úzkosť, nervozitu a nakoniec sú namiesto pomoci len ďalším problémom. Na bicykli môžete chudnúť aj bez hladovania, stačí len siahnuť po zdravších alternatívach.

Jazdu kratšiu ako hodinu zvládnete bez jedla, iba s fľašou vody. Po tréningu doplňte energiu 60 – 90 gramami sacharidov. Na raňajky a na obed uprednostnite sacharidy, večer ich obmedzte a pridajte bielkoviny.

Spánok

8-hodinový spánok pomáha stabilizovať bazálny metabolizmus a zabraňuje skákaniu hormónov, ktoré by so sebou mohol priniesť úbytok hmotnosti. Taktiež platí, že ľudské telo po športovom výkone potrebuje dostatok oddychu. 

Pitný režim

Dostatočný pitný režim je potrebné dodržiavať vždy, nielen pri zvýšenej športovej aktivite alebo počas vysokých letných teplôt. Pred tréningom je vhodné vypiť pohár vody a aj počas neho pravidelne dopĺňať tekutiny

Nedostatok tekutín je nebezpečný pre každého človeka, bez ohľadu na vek a pohlavie. Znížený príjem vody spôsobuje dehydratáciu (odvodnenie organizmu). Dehydratácia sa prejavuje: 

Prvý príznakom nedostatku tekutín je smäd. Ten je však už varovným signálom, pretože sa objavuje v okamihu, kedy telo stratilo približne 1 – 2 % tekutín. Je preto dôležité piť tak, aby k smädu vôbec nedochádzalo. 

Za bežných podmienok sa môžete riadiť vzorcom 0,5 litra vody na každých 15 kilogramov hmotnosti. Pri športe je však potreba tekutín ešte vyššia. 

Bicyklovanie a bolesti chrbta

Pre zdravý chrbát stačí ľahké predklonenie počas jazdy na bicykli (15 až 20%-né predklonenie) a chrbtová časť s trupom sa napne a vaše šliapanie bude silnejšie.

Ako správne nastaviť bicykel? 

Aby sa však bicyklovanie odzrkadlilo pozitívne aj na zdraví chrbtice, treba prihliadať na určité parametre sedenia. Tie spolu ladia a zapadajú do seba. 

TIP: Pomôcť správnemu držaniu môžete aj precvičovaním trupu.  

Bicyklovanie a bolesť kĺbov

Bolesť kĺbov je zvyčajne spôsobená vysokou hmotnosťou, slabo vyvinutým kostrovým svalstvom alebo nadmerným zaťažením kĺbov. Tento stav môže viesť k zápalovým ochoreniam alebo aj k poškodeniu kĺbových štruktúr. 

Chrupavka nemá regeneračnú schopnosť. Ak sa raz poškodí, jej povrch sa neobnoví novou hladkou chrupavkou, ale zjazveným tkanivom. 

Cyklistika patrí medzi málo pohybových aktivít, ktoré nadmerne nezaťažujú oporno-pohybový aparát. Na rozdiel od behu alebo chôdze nedochádza počas aktivity k nadmerným otrasom, a preto ju môžu vykonávať aj ľudia s nadváhou alebo tí, ktorí už majú poškodené kĺby a pohybové aktivity ako beh im robia problémy. 

Počas aktivity dochádza najmä k posilneniu svalstva dolných končatín a súčasne sa do pracujúcich kĺbov vylučuje synoviálna tekutina, ktorá kĺb premazáva a vyživuje, preto má cyklistika funkciu ako balzam na kĺby.

Výhody bicyklovania

Na Slovensku sa cyklistika teší veľkej obľube. Tento šport má množstvo benefitov a môže sa jej venovať takmer každý. 

Cyklistika takmer pre každého

Pri tomto športe netreba brať ohľad na vek ani váhu. Túto aktivitu môžete doplniť takmer akýmkoľvek iným športom bez komplikácií. Cyklistika je vhodná dokonca aj pre malé deti, aj keď naučiť deti bicyklovať môže byť výzva. 

Dostupnosť

Ďalšou významnou výhodou je finančný faktor. Nielen, že sú obstarávacie náklady bicykla výrazne nižšie, navyše je jeho údržba oveľa lacnejšia a jednoduchšia v porovnaní napríklad s autom. V niektorých krajinách je bicykel dokonca uprednostňovaný oproti autám a vďaka cyklotrasám sa človek dostane takmer všade. 

Zdravie 

Ako sme spomínali už skôr, cyklistika má významne pozitívne účinky na psychické aj fyzické zdravie

Psychické zdravie

Bicyklovanie navyše znižuje riziko vzniku demencie, zmierňuje depresiu, čistí myseľ, uvoľňuje stres, napätie a úzkosť, zlepšuje náladu, spánok, sexuálny život a odbúrava stresové hormóny. 

Lepší spánok

Šport a spánok sú ako prepojené nádoby. Na to, aby ste podávali dobré športové výkony, potrebujete dostatok kvalitného spánku. 

Stanfordská lekárska univerzita dokázala, že bicyklovanie znižuje stres. Skupine ľudí trpiacich nespavosťou preto odporučili každý druhý deň pol hodinu bicyklovania. Onedlho zaspávali o polovicu rýchlejšie a spali o takmer hodinu dlhšie ako pred pokusom. Cvičenie vonku pomáha synchronizovať náš denný biorytmus a súčasne sa z tela vylučuje kortizol (stresový hormón), ktorý bráni hlbokému spánku a regenerácii. 

Šetrite peniaze aj planétu

Chodiť do práce na bicykli je nielen zdravé, ale aj lacnejšie ako každodenná cesta autom alebo MHD. Ušetríte za parkovanie aj pohonné hmoty, jednoducho len sadnete na bicykel a šlapete. 

POZNÁMKA: V chladnom počasí nezabúdajte na kvalitné cyklistické oblečenie, ktoré vás zahreje. 

Navyše bicykel neprodukuje žiadny smog a je mnohonásobne tichší. Inštitút transportu a rozvojovej politiky hovorí o vylúčení 271 g oxidu uhoľnatého na každý kilometer, ktorý prejde auto. Cyklista však za takúto vzdialenosť vylúči tých gramov len 16.

Záleží však aj na ekologickej stránke bicykla. Cesta bicykla z továrne k vám domov môže zanechať nepeknú ekologickú stopu. Pri materiáloch taktiež platia nezanedbateľné ekologické rozdiely. Vybrať si môžete jednu z viac ekologických značiek, ktoré pracujú s recyklovanými materiálmi, alebo dokonca repasovaný bicykel. Ani tam však ekológia nekončí. 

Jedným z najviac skloňovaných odvetví pre ekológiu je práve móda. Aj pri nákupe cyklistického oblečenia sa dá vyhnúť fast fashion. Vyberajte si kvalitné športové oblečenie, od športovej podprsenky až po topánky, ideálne aj s ohľadom na životné prostredie. 

Lepší intímny život

Je pravdou, že existovalo podozrenie o tom, že sedadlo bicykla môže spôsobovať problémy s erekciou či neplodnosťou. Toto riziko sa skúmaním preukázalo ako pravdivé a bicyklovanie naozaj znižuje u mužov erektilnú funkciu a u žien existuje zvýšené riziko straty citlivosti v zóne genitálií. Tieto skutočnosti sa však vo všeobecnosti týkajú iba profesionálov.

U rekreačných cyklistov je to práve naopak. Pri pravidelnom rekreačnom bicyklovaní prichádza k lepšej cirkulácii krvi a celkovému uvoľneniu, čo prispieva k tomu, že sexuálny život je aj vo vyššom veku uspokojivý.

Voľnosť

Výlet na bicykli vám tiež môže priniesť množstvo nových zážitkov. Výhodou tiež je, že na bicykli môžete podniknúť výrazne dlhšie túry ako pešo a na miesta, kde by ste sa autom možno nedostali. 

Cyklisti navyše nie sú viazaní toľkými pravidlami a predpismi ako šoféri. Taktiež sa nemusíte prispôsobovať cestovným poriadkom vlakovej a autobusovej dopravy, ktorá býva často nespoľahlivá. Vyraziť môžete na cykloturistiku aj s deťmi alebo ako partia priateľov. 

Nevýhody bicyklovania

Nevýhod pri bicyklovaní síce nie je veľa, no niektoré aj napriek tomu existujú: 

Cena

Bicyklovanie je síce omnoho lacnejší dopravný prostriedok ako auto, avšak spomedzi športových aktivít viete nájsť aj výrazne lacnejšie možnosti. Kvalitné bicykle sa môžu vyšplhať na sumy niekoľkých tisíc. 

Počasie

V prípade, že vas viac láka cyklistika vonku, treba brať ohľad na počasie. Ak vás počas jazdy prekvapí dážď alebo dokonca búrka, aj napriek nepremokavému oblečeniu môže byť jazda po mokrej a šmykľavej ceste nepríjemnou výzvou. 

Riziká bicyklovania

Cvičenie by malo byť súčasťou zdravého životného štýlu a jeho výhody by sa nemali podceňovať. Napriek tomu je potrebná opatrnosť a preháňanie nie je prospešné. 

Zranenia

Aj napriek opatrnosti môže jazda na bicykli priniesť isté zranenia. 

Svalové zranenia

Aj keď to nie je obvyklé, pri páde môže prísť k svalovému zraneniu. Sval si môžete zraniť aj tak, že si ho natiahnete, napríklad vytrhnete nohu z pedálu a šliapnete do prázdna. 

Zranenia kolena a chrbta

Zranenia kolien, hlavy či krku môžu byť často spôsobené preťažovaním. Podľa štúdií je 50 – 60 % zranení v cyklistike spôsobených pretrénovaním. Tieto čísla platia nielen pre profesionálnych cyklistov, ale aj pre rekreačných. Taktiež môžete pociťovať bolesti krku alebo bedier, príčinou čoho je zvyčajne nevhodné nastavenie bicykla alebo nedostatočná sila týchto telesných partií.

Bolesti kolien možno obmedziť tým, že posilníte gluteálne svaly a kvadricepsy, pretože ide o svalové skupiny, ktoré obstarávajú väčšinu práce pri šliapaní. Aj v tomto prípade však môže pomôcť zmena výšky sedadla. 

Preťažovanie 

Sval počas kontrakcie používa energiu, ktorá sa získava štiepením zložených cukrov. Po vyčerpaní cukrov sa energia získava z bielkovín. Svalová únava je spôsobená dlhodobou prácou svalu a jeho silnou opakovanou kontrakciou. 

Znižujú sa pritom zásoby glykogénu, pH svalov, hromadí sa kyselina mliečna (laktát) a následne prichádza k zmene prekrvenia tkaniva. Tým všetkým svaly signalizujú, že je potreba znížiť záťaž, aby neprišlo k vyčerpaniu. Vytvára sa stále viac laktátu a ten je pre svalové vlákna toxický. Na odbúranie laktátu sval potrebuje na regeneráciu 24-48 hodín

Aby ste tejto situácii predišli, z praktického hľadiska by začínajúci športovci mali zvyšovať svoje zaťaženie približne o 5 % za mesiac a skúsenejší môžu pridávať dokonca 10 % za mesiac. Pri posúdení intenzity tréningu je dobré zamerať sa na srdcovú frekvenciu. 

TIP: Na spravovanie vašej športovej aktivity môžu poslúžiť hodinky alebo športové aplikácie.

TIP2: Príliš veľa cvičenia môže spôsobiť preťaženie svalu, čo môže byť spojené so svalovými kŕčmi. Viete ako predchádzať kŕčom v nohách? 

Hemoroidy

Napriek tomu, že pravidelné cvičenie zlepšuje trávenie, niektoré druhy cvikov môžu zhoršiť príznaky hemoroidov. Cyklistika často podráždi anus a spôsobí väčšiu bolesť a opuch inkriminovaného miesta. Sedenie na sedadle bicykla totiž vyvíja tlak na sedaciu oblasť. 

Cyklistika sama o sebe hemoroidy nespôsobuje a z jazdy na bicykli ich nedostanete, zhoršuje však príznaky už prítomných hemoroidov. Ak máte hemoroidy, je dôležité, aby vaše sedadlo bolo pohodlné. Nepohodlné sedadlo totiž vedie k zvýšeniu tlaku, ktoré vedie k obmedzenému zásobovaniu krvi v oblasti rekta.

Na čo si dať pozor

Jazda na bicykli, najmä v prírode, môže byť spojená s určitými rizikami. Aby ste predišli zraneniam a nehodám, prečítajte si zopár nasledujúcich rád:

Ukázať súvisiace produkty
×