Črevná viróza (črevná chrípka) – ako sa prejavuje u detí a u dospelých, inkubačná doba, liečba

Zdroj: 123rf.com

V zimných mesiacoch sa u mnohých z nás vyskytne črevná viróza (črevná chrípka, lekársky gastroenteritída). Jej príznaky vedia byť veľmi intenzívne – potrápime sa s hnačkami, zvracaním a nechutenstvom ale aj teplotami a zimnicou.

V článku sa dozviete o vírusových pôvodcoch črevnej chrípky, ako sa črevná viróza prejavuje a spomenieme si aj to, aká je prevencia a liečba viróz u detí aj u dospelých.

Vznik črevnej virózy

Čo je zodpovedné za prenos črevnej virózy?

Črevná chrípka sa prenáša, rovnako ako tá obyčajná, kvapôčkovou infekciou. Vírusy teda vdýchnete, ak sa vo vašej blízkosti nachádza niekto chorý, prípadne použijete jeho uterák, príbor, pohár a podobne.

Črevná chrípka je najčastejšie vyvolaná týmito pôvodcami:

Norovírusy

Postihujú dospelých aj deti. Najčastejšie sa prenášajú kontaminovanou potravou a vodou, no možný je aj prenos z osoby na osobu. V článku Otrava jedlom a prvá pomoc pri otrave sa dozviete viac.

Rotavírusy

Rotavírusmi sa najčastejšie nainfikujú deti.

Pri hre často dávajú špinavé predmety alebo ruky do úst, čo sa stáva zdrojom nákazy. Infekcie mávajú najintenzívnejší priebeh práve u malých detí. Imunitný systém starších detí sa vie s infekciou vysporiadať lepšie.

Proti rotavírusovým infekciám u detí existuje účinná prevencia vo forme perorálneho očkovania. Ak by sa následne črevná chrípka u dieťaťa vyskytla, mala by slabší priebeh, pretože na čreve sa vytvorí slizničná imunita.

Zistiť viac

Chioská masticha 100 kapsúl

  • masticha sa používa na mnohé tráviace problémy
  • užíva sa ako prevencia črevnej virózy, hnačky, kŕčov v bruchu a mnohých iných
  • kliknite sem, ak chcete zistiť viac o prírodnej liečbe mastichou

Ako sa prejavuje črevná viróza?

Tak ako ostatné vírusové ochorenia, aj pri črevnej chrípke nastupujú najskôr nešpecifické príznaky ako únava, malátnosť a pocit, že budete chorí.

Bežné príznaky črevnej chrípky sú:

Inkubačná doba

Inkubačná doba črevnej virózy je 1 až 3 dni. Príznaky trvajú obvykle len jeden až dva dni, v zriedkavých prípadoch to môže byť aj dlhšie.

Črevná viróza v tehotenstve

Toto ochorenie je bohužiaľ v tehotenstve pomerne bežné.

Švédska štúdia dokázala, že až 1/3 tehotných žien sa počas tehotenstva stretne s črevnou virózou. Príznaky črevnej chrípky u tehotných sú rovnaké ako pri bežnej črevnej chrípke.

Väčšina prípadov črevnej virózy pominie spontánne do týždňa, liečba je zväčša režimová. Všetky lieky, ktoré konzumujete v tehotenstve najskôr prekonzultujte s lekárom alebo lekárnikom.

Je extrémne dôležité, aby ste sa nedostali do stavu dehydratácie. Ak nedokážete udržať v sebe žiadne tekutiny, musíte navštíviť lekára. Ten vám pravdepodobne zavedie infúziu, aby ste sa zavodnili.

Príznaky ako kŕče v bruchu a hnačka môžu signalizovať aj pôrod. Preto dôsledne zhodnoťte svoj stav a v prípade nejasností radšej navštívite lekára. Návšteve nemocnice sa nevyhýbajte ani pri prudkej bolesti brucha, ktorá by mohla byť príznakom závažnejších stavov. 

Kedy navštíviť lekára

Črevná chrípka má podobné príznaky ako viacero ochorení tráviaceho traktu. Pomýliť si ju môžete napríklad s bakteriálnym typom hnačky, ktorá býva spôsobená Clostridium difficle, Salmonelou alebo E. coli. Hnačky môžu byť spôsobené aj parazitmi.

Varovné príznaky, s ktorými by ste mali navštíviť lekára sú:

Liečba črevnej chrípky

Špecifická liečba črevnej virózy neexistuje, liečba je len symptomatická (liečia sa príznaky) a nezáleží od druhu vírusu.

Základom je rehydratácia.

Ak nedokáže vodu vypiť, pretože vás z nej napína, skúste sa napiť cez slamku, prípadne si nechajte v ústach roztopiť kocky ľadu. Na pitie je vhodná čistá voda, nesýtené minerálky, čierny čaj (pre deti sa dá kúpiť aj čierny čaj bez kofeínu) a rehydratačné nápoje, napríklad Kulíšek.

Vhodné lieky a voľnopredajné prípravky sú adsorbenciá, ako napríklad Smecta a aktívne uhlie. Počas celého trvania črevnej chrípky odporúčame užívať aj probiotiká.

Čo jesť pri črevnej chrípke

Aká je vhodná diéta?

U kojených detí

Ak dieťa kojíte, počas črevnej chrípky ho určite neodstavujte. Pred kojením je však možné podať 50 – 100 ml ryžového odvaru, deťom nad 6. mesiacov môžeme pripraviť aj mrkvový odvar. Pri deťoch, ktoré konzumujú umelé mlieko môžeme dávky nahradiť týmito odvarmi.

U dospelých a u starších detí

  • U starších detí a u dospelých podávame jablkovú alebo banánovú výživu, ryžovú alebo zemiakovú kašu (bez smotany), zeleninovú polievku bez tuku, mixovanú ryža s mäsom a staršie pečivo.
  • K pevnému, nemixovanému jedlu sa vracajte postupne a začnite s jednoduchými jedlami. Ak sa pri jedle dostaví pocit nevoľnosti, v konzumácii nepokračujte.

Čo nejesť?

  • V časoch črevnej chrípky sa vyhýbajte korenistým jedlám a mastným jedlám. Podobná strava by bola na žalúdok príliš ťažká.
  • Odpustite si kofeín, alkohol, nikotín, mastné jedlo a mliečne produkty.

Prevencia gastroenteritídy

Záver

Črevná viróza nie je závažné ochorenie, no zároveň nás vie potrápiť svojou intenzitou príznakov. Hnačky a teploty vedia byť veľmi vyčerpávajúce, preto si počas črevnej chrípky doprajte dostatok oddychu na lôžku. Aby ste zmiernili jej nežiaduce príznaky, môžete použiť aktívne uhlie carbocit.

Dobrou správou je, že gastroenteritída zvyčajne trvá len 1 – 2 dni. Jej rizikom je dehydratácia, preto si dôkladne strážte príjem tekutín. Na dehydratáciu si náchylnejší starí ľudia a malé deti, pri nich buďte obzvlášť opatrný.

Aké iné príčiny môže mať hnačka? Prečítajte si článok o hnačke, ak chcete zistiť, čo je pri nej vhodné jesť, aké lieky použiť a iné užitočne tipy.

Zistiť viac

Chioská masticha 100 kapsúl

  • masticha je prírodný prostriedok používaný na mnohé tráviace problémy
  • užíva sa ako prevencia črevnej virózy, hnačky, helikobaktera, pálenia záhy…
  • kliknite sem, ak chcete zistiť viac o liečbe mastichou
!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×