Chioská masticha – čo to je, skúsenosti s prípravkom Masticha active + cena

Zdroj: zdravovek.eu

Masticha active je prírodný výživový doplnok, ktorý podporuje trávenie. Chioská masticha zmierňuje bolesť žalúdka a pomáha bojovať s infekciou Helikobakter pylori.

Pozrieť v eshope

Skladá sa z 3 aktívnych zložiek ➔ Chioská masticha + probiotická kvasinka + Lactobacillus reuteri.

Aké mám s týmto výživovým doplnkom skúsenosti?

Sama som mastichu vyskúšala a v recenzii sa pozrieme aj na skúsenosti ostatných a na to, čo si o nej myslia vedecké výskumy.

Kde kúpiť online
Doprava zadarmo
34.99 €
Doprava zadarmo
39.94 €
Nedostupné LekarenTriVeze.sk
Doprava zadarmo
34.9 €
Doprava zadarmo
40.6 €

Čo je to Chioská Masticha?

Slovo masticha pochádza buď z gréckeho slovesa mastichein („žmýkať zuby“) alebo massein („žuť“).

Masticha Active je 100 % prírodný produkt.

Je spojením 3 účinných prírodných látok.

V 1 kapsule sa nachádza:

  • Chioská masticha v obsahu 275 mg (živica)
  • probiotikum Saccharomyces boulardi – 50 mg
  • probiotikum Lactobacillus reuteri DSM17648 – 50 mg

Chioská masticha je známa aj ako „slzy Chiosu„.

Živica (mastix) sa po stuhnutí zbiera zo stromu Pistacia lentiscus (Anacardiaceae). Táto živica predstavuje surovú chioskú mastichu.

Živica sa môže použiť rovno na žutie, alebo je možné ju ďalším spracovaním upraviť do rôznych podôb:

Masticha active nesie chránené označenie pôvodu PDO – to zaručuje jej pravý pôvod z južnej časti gréckeho ostrova Chios. Výlučne stromy južného Chiosu tvoria liečivú mastichovú živicu (plačú slzy Chiosu). Produkcia mastix je riadená dedinami, kolektívne známymi ako „Mastichochoria“ (Μαστιχοχώρια), ktoré sa nachádzajú práve v južnej časti Chiosu.
Čo-to z botaniky. Chcete vedieť o tejto rastline viac? (kliknite sem)

Botanické zaradenie

(Iné názvy: Chioská masticha/mastix/mastikha/mastic – anglicky) Mastix je živica zozbieraná z kra/malého stromu, ktorý dorastá do výšky asi 3 m. Ker sa pestuje pre svoju aromatickú živicu na gréckom ostrove Chios (z toho názov Chioská masticha). Pochádza zo stredomorského regiónu (pestuje sa od Maroka a Ibérie na západe cez južné Francúzsko a Turecko až po Sýriu a Izrael na východe). Jeho listy sú zelené a oválne. Malé kvety sú načervenalé až zelené. Plod má oranžovo-červené sfarbenie, ktoré sa dozrievaním mení na čierne.
Masticha sa zberá vo forme gumoživice (Oleoresina). Táto živica vyteká z kôry stromu (zväčša po jemnom narezaní) a na vzduchu zasychá. Má priehľadnú, mierne žltozelenú farbu a vyteká do tvaru slzy veľkosti hrachu (3 mm). Zbiera sa každých 15 dní. Na získanie 1 kg živice je potrebný výťažok cca z 10 stromov. Príbuzným druhom je Pistacia vera (pistácia pravá).

Zaujíma vás chemické zloženie? (kliknite sem)

Chemické zloženie

Masticha obsahuje približne 2 % éterických olejov. Živica obsahuje alfa- a beta-masticoživice, masticín, kyselinu masticovú, masticoresín a triesloviny. Predstavuje zložitú zmes cyklických triterpénových kyselín a alkoholov.
Esenciálny olej z Mastix obsahuje dokopy viac ako 70 zlúčenín. Medzi najviac zastúpené patria silice: alfa-pinén, myrcén, karyofylén, beta-pinén, limonén. Ďalej verbenón, alfa-terpineol a linalol, pričom tieto zložky sa najviac podieľajú na jeho antibakteriálnej aktivite (zdá sa, že ich kombinácia je veľmi účinná v boji proti baktériám, pretože majú výrazný synergický účinok). Zloženie esenciálneho oleja u druhu P. lentiscus sa líši v závislosti od regiónu (napr. Chios, Egypt, Korzika) a od časti roka, v ktorej bol zbieraný. Chemické zloženie esenciálneho oleja sa mení aj pri jeho tuhnutí a skladovaní [8].

Účinky

Masticha má široký záber účinkov, no užíva sa najmä pri tráviacich problémoch.

Saccharomyces boulardii (prítomná v prípravku) je zdraviu prospešná kvasinka. Zaraďuje sa medzi probiotiká. Má schopnosť odolávať žalúdočným šťavám ale aj antibiotikám. Navyše výrazne podporuje účinky Chioskej mastichy.

Lactobacillus reuteri taktiež odoláva kyslým žalúdočným šťavám. Okrem toho, že je významným probiotikom, má potenciál potlačiť infekciu H. pylori a zmierniť nepríjemné tráviace ťažkosti súvisiace s infekciou [9].

Pozrime sa na účinky Mastiche:

Pre podrobnejší popis účinkov (kliknite sem)
  • podieľa sa na liečbe žalúdočných vredov a obmedzuje kolonizáciu čreva baktériou Helikobakter pylori (ktorá  je najčastejšou príčinou vzniku žalúdočných vredov) [1]
  • antibakteriálny účinok – Chioská masticha účinkuje proti G+ aj G- baktériám, konkrétne proti kmeňom Sarcina lutea, Staphylococcus aureus, Escherichia coli a Bacillus subtilis [2]
  • má účinok proti hubovým infekciám (Candida albicans, C. parapsilosis, Torulopsis glabrata a Trichophyton sp.) [2]
  • antiseptický účinok (hubí škodlivé mikroorganizmy na živých tkanivách, napr. na ranách) – vďaka týmto účinkom sa používa v zubnom lekárstve. Jej antibakteriálna aktivita je zdokumentovaná proti ústnym patogénom, ako je Streptococcus mutans, ktorý je zodpovedný za zubný kaz. [3]
  • pri prevencii a liečbe rakoviny (Chioská masticha bola testovaná pri karcinóme hrubého čreva, rakovine prostaty [4], leukémii [5])
  • antioxidačný účinok – najmä vďaka prítomnosti tokoferolu, antokyánov a trieslovín
  • znižuje cholesterol – štúdie preukazujú, že sa podieľa na znížení celkového cholesterolu, LDL-cholesterolu, celkového pomeru cholesterolu/HDL, lipoproteínu (a), apolipoproteínov A-1 a B [6]
  • pri Crohnovej chorobe reguluje niektoré zápalové mediátory (Chioská masticha vykázala zníženie plazmatických hladín interleukínu IL-6 a CRP u pacientov s mierne až stredne aktívnou Crohnovou chorobou) [7]
  • Komerčne sa masticha používa ako prísada na ochranu lesku skla, porcelánu, dreva a kovu. Živica sa používa aj v alkoholických a nealkoholických nápojoch, v niektorých kozmetických zmesiach a parfumoch.
Niečo z histórie:
Priaznivé účinky mastiche sú známe už viac ako 2500 rokov. V tradičnej gréckej medicíne sa používala na rôzne tráviace poruchy (bolesť brucha, dyspepsie, vredové ochorenia). Už starovekí grécki lekári, ako napríklad Hippocrates, Dioscorides, Theophrastos a Galenos, odporúčali jej použitie (zdroj). Mastichový olej spomínal aj Kryštof Columbus už v roku 1493. Živica sa dodnes používa ako korenie v stredomorskej kuchyni, ako dochucovadlo niektorých gréckych alkoholických nápojov (napr. v raki či v retsinovom víne), či pri výrobe žuvačiek. Miestni obyvatelia Chiosu ju používajú pri bolesti brucha a na ochranu pred peptickým vredom. Používa sa aj v zubnom lekárstve (ako zložka výplňového materiálu a pri výrobe zubných pást) a tiež ako prostriedok proti vysušovaniu pier a na odstránenie zápachu z úst.

Výhody a nevýhody

Výhody
  • prírodný prostriedok
  • pravá Chioská masticha (chránené označenie pôvodu)
  • odolná voči antibiotikám
  • dobré skúsenosti mnohých užívateľov
  • klinicky overená účinnosť (mnoho vedeckých štúdií – môžete ich nájsť na konci článku)
  • vďaka obsahu Saccharomyces boulardi priaznivo pôsobí u pacientov s celiakiou
  • podporuje zdravé trávenie a tlmí bolesť a zápal žalúdka
  • je vhodná aj ako prevencia
Nevýhody
  • cena
  • musíte si overiť, či kupujete pravú chioskú mastichu

V súčasnosti môžete natrafiť na mnoho produktov, ktoré deklarujú obsah mastiche. Často sa však stane, že obsahujú iné druhy živice (napr. z mandlí, pínie alebo iného druhu pistácie). Tieto živice, žiaľ, nemajú také účinky ako pravá Chioská masticha.

Preto odporúčame produkty nakupovať iba z overených zdrojov.

Ak si chcete byť istý, že kupujete pravú Mastix, odporúčame vám produkty z obchodu Mastichaterapia. Tento eshop je v súčasnosti jediným autorizovaným predajcom originálnej Chioskej mastichy pre Slovenskú republiku (s ustanovením od Asociácie pestovateľov na ostrove Chios).

Skúsenosti s prípravkom Masticha active

Zdroj: zdravovek.eu

Pretože sme mali podozrenie na helikobaktera, spoločne s priateľom sme si objednali veľké balenie (tzv. Základná mastichová kúra. Vydrží na 50 dní (pre jedného človeka) – t.j. odporúčaná dĺžka liečby. Pri tomto balení sme dostali dopravu zdarma.

To, že sme natrafili na mastichu nám prišlo vhod, keďže ku doktorovi nemáme veľmi čas chodiť. Preto nás potešil aj test na helikobaktera (2x) pribalený navyše ako darček.

Test našťastie dopadol negatívne, ale doplnok výživy sme aj tak začali užívať kvôli tráviacim problémom (bolesti brucha, nadúvanie, hnačky). Tieto problémy sa nám začali na dovolenke v zahraničí.

Zdroj: zdravovek.eu

Masticha sa odporúča aj ako doplnok pri ceste do zahraničia (môžete predísť podobným problémom ako sme mali my – najmä ak mierite do tropických destinácií).

Čo sa chuti týka, kapsule sú bez chuti. Neskôr sme si doobjednali aj kryštály. Na ich chuť som si zozačiatku musela zvyknúť (teraz mi už ale chutia). Chuť je najskôr mierne horká, po chvíli žuvania sa uvoľní borovicová chuť.

Pasta mi mierne vybielila zuby a priateľovi odstránila povlak zo zubov.

Naše tráviace problémy po kúre ustúpili.

 

Kde kúpiť dobrú Mastichu + CENA

Najviac sa oplatí investovať do kúpy prostredníctvom certifikovaného eshopu Mastichaterapia. Je to overený predajca s rýchlou dobou dodania tovaru (u nás to bolo na druhý deň).

Spoľahlivo sa tak vyhnete nežiaducim prímesiam v prípravku a zabezpečíte si kvalitné zloženie.

V tomto e-shope ponúkajú dopravu nad 50 € zadarmo.

Ponuka produktov:

34.99 €
Doprava zadarmo
Masticha active 100 kapsúl
  • Masticha Active obsahuje pravú Chioskú mastichu + probiotiká
  • Spojením mastichy a kvasinky vzniká účinná kombinácia prírodného antibiotika s probiotikami
  • Na tráviace problémy + harmonizácia črevnej mikroflóry
97.7 €
Doprava zadarmo
Základná mastichová kúra balík
  • 3x Masticha active
  • 2x test na helikobaktera
  • doprava zadarmo
137.9 €
Doprava zadarmo
Kompletná mastichová kúra balík
  • pôsobí od ústnej dutiny až po žalúdok
  • 3x Masticha active
  • 3x Mastichové kryštály
  • 10x Mastichové žuvačky ZDARMA
  • 2x test na helikobaktera ZDARMA
  • 1x jablčný ocot
  • doprava zadarmo
V tomto eshope je široká ponuka produktov. Dá sa tu zvoliť výber produktu aj podľa vášho špecifického problému (podľa ochorenia).

Pravú mastichu zoženiete aj v lekárni. Napríklad ja som ju našla v lekárni na internete (Lekáreň tri veže). Jej cena je takmer rovnaká. Takisto ju dostať aj v lekárni Pilulka.

Užívanie a dávkovanie

Masticha active obsahuje živicu stromu vo forme kapsúl:

  • kapsule užívajte vždy na prázdny žalúdok (aspoň 30 minút pred jedlom alebo 2 hodiny po jedle)
  • minimálna doba užívania je 30 dní (pri žalúdočných vredoch aspoň 17 dní)
  • odporúčané dávkovanie je – na liečbu žalúdočných vredov: 2 kapsuly 3x denne
  • dávkovanie je rovnaké aj pri infekcii Helikobakterom pylori a ostatných dyspeptických problémoch (bolesti brucha, žalúdočné kŕče, zlé trávenie, pálenie záhy, gastritída)
  • pri hnačkách: prvá dávka je 4 kapsuly, nasledujúce 2 kapsuly 3x denne
  • pri zvýšenom cholesterole: 1 kapsula 2x denne dlhodobo
  • pre optimálny účinok sa odporúča užívať aspoň po dobu 50 dní (najmä pri problémoch ako zápal žalúdka, žalúdočné vredy, helikobakter)
  • pri Crohnovej chorobe sa odporúča užívať mastichu dlhodobo (na zabránenie relapsu) v dávkovaní 2 kapsuly 2x denne
  • na Mastix nepôsobia antibiotiká – tým pádom nie je potrebné dodržiavať štandardný 2 – 3 hodinový odstup (odporúčaný pri užívaní probiotík popri antibiotickej terapii)
U detí je dávkovanie nasledovné:
  • Deti 6 – 10 rokov: 1 kapsula 2x denne
  • Deti 11 – 15 rokov: 1 kapsula 3x denne
  • Od 16 rokov: 2 kapsule 3x denne

Možné vedľajšie účinky a kontraindikácie

  • Kontraindikácie: Vyhnite sa použitiu výživového doplnku v prípade, ak vám bola zistená precitlivenosť na zložky prípravku. Deti do 6 rokov, tehotné a dojčiace ženy môžu prípravok užívať len po konzultácii s lekárom. Nepodávať pacientom s centrálnym žilovým katétrom. Masticha sa neodporúča kombinovať s liekmi určenými na blokovanie tvorby žalúdočných štiav (inhibítory protónovej pumpy – Omeprazol, Helicid, Nolpaza, Pantomyl a i.), pretože môžu znižovať jej vstrebávanie a účinok. Ak máte nízky tlak alebo užívate lieky na znižovanie vysokého krvného tlaku zvýšte opatrnosť. Chioská masticha zabraňuje oxidácii LDL cholesterolu a jeho následnému ukladaniu sa v krvných cievach, čím môže nepriamo znížiť vysoký krvný tlak.
  • Vedľajšie účinky: Väčšina vedľajších účinkov je spojená s precitlivenosťou na rastlinu Masticha alebo s alergickými reakciami. Pri konzumácii Chioskej mastichy sa zriedka môžu vyskytnúť nafukovanie alebo hnačka. V takých prípadoch odporúčame produkt Masticha active (obohatený o probiotikum). Poprípade môžete vyskúšať žutie mastichových sĺz (vtedy sa živica neprehĺta).
  • Upozornenia: Ustanovená odporúčaná denná dávka sa nesmie presiahnuť. Výživový doplnok sa nesmie používať ako náhrada rozmanitej stravy. Uchovávať mimo dosahu malých detí, na suchom a tmavom mieste, pri teplote do 25 °C.

Najčastejšie otázky

  • Ako dlho trvá, kým začne účinkovať?
    Masticha sa pozitívne prejaví cca po 2 týždňoch užívania. Pre dlhotrvajúci efekt sa odporúča brať mastix aspoň 1 mesiac. Pri infekcii baktériou Helikobakter pylori aspoň 50 dní.
  • Ako chutí masticha?
    Kapsule sú bez chuti. Pri žutí mastichových kryštálov sa uvoľňuje zaujímavá živicová chuť.
  • Po prípravku mi je ťažko. Čo mám robiť?
    Masticha má vyššiu účinnosť v kyslom prostredí. V prípade slabšej tvorby žalúdočných štiav, môžete pociťovať miernu ťažobu (aj preto sa mastix neodporúča kombinovať s liekmi na blokovanie tvorby žalúdočných štiav – Helicid, Nopalza a iné). Naopak, je potrebné tvorbu žalúdočných štiav podporiť. To dosiahneme napríklad užívaním jablčného octu (1 čajová – 1 polievková lyžica octu do pohára s vodou (2 – 3 dcl) 1x denne, vypiť pred jedlom).
  • Môže sa brať masticha súčasne s liekmi na helikobaktera?
    Lekár vám s najväčšou pravdepodobnosťou predpíše antibiotiká a inhibítory protónovej pumpy. Antibiotiká nemajú na Mastichu negatívny vplyv, ale antacidá a lieky na blokovanie tvorby žalúdočných štiav sa neodporúčajú užívať, pretože výrazne znižujú jej účinok, a tým aj úspešnosť terapie.
  • Na čo je dobré žuvanie mastichy (kryštály, žuvačky, zubná pasta)?
    Žuvaním pomáhate predchádzať zubnému kazu, masticha dezinfikuje ústnu dutinu, posilňuje ďasná, predchádza paradentóze, znižuje tvorbu mikrobiálnych plakov a osviežuje dych.

Zhrnutie a môj názor

Živica z mastichy je pre vás vhodná, ak:

Taktiež ničí škodlivé mikroorganizmy a má priaznivý vplyv na srdce – znižuje hladinu cholesterolu, krvný tlak a glykémiu.

ALE!

Naozaj Masticha funguje?

Na základe vlastných skúseností by som mohla povedať, že áno. Takisto bolo vykonaných už mnoho vedeckých štúdií, ktoré tieto účinky len potvrdzujú.

Dokonca…

v Grécku a v krajinách Blízkeho východu sa už využíva ako oficiálne prírodné liečivo (vo viacerých európskych krajinách je v súčasnosti masticha definovaná ako prírodný výživový doplnok).
Použité zdroje:
  • ADC – Chioská masticha a odborné informácie o nej
  • [1] – vedecká štúdia o jej účinku pri liečbe žalúdočných vredov
  • [2] – vedecká štúdia o jej antibakteriálnom a antifungálnom účinku
  • [3] – Chioská masticha a jej účinky pri prevencii zubného kazu
  • [4] – vedecká štúdia o rakovine prostaty
  • [5] – vedecká štúdia o leukémii
  • [6] – vedecká štúdia o kardioprotektívnom účinku (vplyve na znižovanie cholesterolu)
  • [7] – vedecká štúdia o Crohnovej chorobe
  • [8] – zloženie esenciálneho oleja
  • [9] – Účinok Lactobacillus reuteri pri infekcii Helicobacter pylori
  • [10] – Antimikrobiálna aktivita prírodných produktov proti Helicobacter pylori
  • [11] – Je mastichová živica účinná pri liečbe funkčnej dyspepsie? Prospektívna randomizovaná dvojito zaslepená placebom kontrolovaná štúdia.
  • [12] – Chioská masticha znižuje hladiny renínu a zlepšuje vaskulárnu remodeláciu u renovaskulárnych hypertenzných potkanov.
  • [13] – Protizápalové a antioxidačné aktivity mastiche.
  • [14] – Účinky Chioskej mastiche na hladinu cholesterolu a glukózy u zdravých dobrovoľníkov: Prospektívna, randomizovaná, placebom kontrolovaná pilotná štúdia.
  • [15] – Chioská Masticha, prírodné „slzy“ s vlastnosťami znižujúcimi hladinu lipidov a antiaterosklerotickými vlastnosťami: Nový kandidát na liek?
!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.

Podľa nariadenia EP a rady ES č. 1924 z roku 2006, nemôžu byť žiadnym potravinám priraďované iné výživové a zdravotné tvrdenia okrem povolených. Všetky informácie o výživových a zdravotných tvrdeniach uvedené na webstránke predávajúceho sú len súborom informácií voľne dostupných z domácich a zahraničných informačných zdrojov a nie sú dôkazom o skutočnom pôsobení potraviny, prípadne o jej nutričných a liečivých účinkoch. Všetky informácie na webstránke predávajúceho majú informačný charakter a neslúžia ako náhrada liečby predpísanej lekárom. Možné pozitívne ale aj vedľajšie účinky potraviny odporúčame konzultovať so svojim lekárom.

Ukázať súvisiace produkty
×