Čaje a bylinky v tehotenstve – ktoré bylinky sú vhodné? Aké čaje môžete piť?

Zdroj: 123rf.com

Bylinky a bylinkové čaje sú bežne používané spôsoby liečby niektorých ochorení. Bylinkový čaj si však môžete jednoznačne vychutnať aj pri plnom zdraví a vytvoríte si príjemnú domácu pohodu.

Nie všetky bylinky a čaje sú však v tehotenstve vhodné. Prečítajte si, ktoré si môžete dopriať aj počas 9 mesiacov tehotenstva.

Bylinky v tehotenstve

Niektorí ľudia sa mylne nazdávajú, že všetko čo je prírodné je pre nás ľudí bezpečné. Stačí si však spomenúť na niektoré jedovaté rastliny a pochopíte, že to tak nie je. Pri fytoterapii (liečbe bylinami) rovnako ako pri klasickej farmakoterapii (liečba liekmi) je dôležitá aj dávka, v ktorej sú byliny alebo lieky podané.

Pozrime sa spolu na najznámejšie bylinky, ktoré sa bežne používajú.

Ktoré sú vhodné v tehotenstve?

Medovka v tehotenstve

Medovka sa v tradičnom liečiteľstve používa veľmi dlho. Má jemne citrónovú vôňu. Medzi jej najvýznamnejšie vlastnosti patrí upokojenie nervového systému, prispieva ku kvalitnému spánku a má pozitívny vplyv na trávenie.

Z medovky si môžete pripraviť chutný čaj počas celého obdobia tehotenstva v dávke 2 – 3 šálky denne.

Mäta v tehotenstve

Konzumácia mäty v tehotenstve je otázna, niektoré zdroje ju uvádzajú ako vhodnú, iné za nevhodnú. Hlavne v prvom trimestri tehotenstva mätu a mätový čaj užívajte s rozvahou. Mäta sa používa na tráviace problémy, pri nafukovaní a pri žalúdočných kŕčoch.

Alchemilka v tehotenstve

Podobne je to aj s alchemilkou. V prvom trimestri sa alchemilka užívať nesmie. V nasledovných mesiacoch je jej užívanie otázne, podobne ako pri mäte sa odborníci líšia v názoroch. My vám odporúčame sa tejto bylinke počas obdobia tehotenstva pre istotu vyhýbať. Alchemilka je nevhodná aj pre dojčiace mamičky, u ktorých zastavuje tvorbu mlieka.

Materina dúška v tehotenstve

Materina dúška je voňavá bylina, ktorá je vhodná pri migrénach, tráviacich problémoch a nepokoji. Používa sa aj pri prechladnutiach, kašli a nádche.

V tehotenstve by sa materina dúška mala užívať v obmedzenom množstve. Ak si z nej chcete uvariť čaj, nelúhujte ho príliš dlho.

Bazalka v tehotenstve

V prvom trimestri sa bazalka tehotným ženám neodporúča. Vo všeobecnosti sa sušením koncentrujú účinné látky, vyhýbajte sa preto hlavne sušenej bazalke. V neskorších štádiách tehotenstva si môžete pridať jeden až dva lístky do vášho jedla, čím napomôžete tráveniu.

Bylinkové (a iné) čaje v tehotenstve

Už viete, ktoré bylinky v tehotenstve použiť na prípravu čaju alebo na ochutenie jedál.

No aké čaje piť v tehotenstve?

Pitie čaju je zdravý rituál, ktorý je pre niektorých rovnako dôležitý ako ranná káva

Tieto čaje sú vhodné aj pre tehotné:

Zázvorový čaj v tehotenstve

Tento typ čaju v adekvátnych dávkach (2 – 3 šálky čaju denne) je veľmi prospešný pre tehotné ženy, hlavne v prvom trimestri tehotenstva. Zázvor totiž pomáha pri tehotenskej nevoľnosti a zvracaní. Zázvorový čaj sa používa aj pri bolesti hrdla, dýchacích ochoreniach a na podporu imunity.

Kamilkový čaj v tehotenstve

Kamilka je bylinka používaná už od čias starovekého Egypta. Účinná je napríklad pri miernej nervozite, zároveň podporuje imunitu a funguje ako prevencia vírusových aj bakteriálnych ochorení. Niektoré zdroje uvádzajú, že kamilkový čaj si vyžaduje obozretnosť, preto ho pite len v malom množstve.

Niektoré zdroje uvádzajú, že kamilkový čaj môže spustiť pôrod. Tieto tvrdenia v súčasnosti nie sú medicínsky podložené.

Šípkový čaj v tehotenstve

Ak chcete čaj bohatý na vitamín C, uvarte si šípkový čaj. Okrem vitamínu C sa v šípkach nachádza aj vitamín A, E, selén, komplex vitamínov B ale aj magnézium a draslík. Šípkový čaj je bezpečný počas celého obdobia tehotenstva.

Zelený a čierny čaj v tehotenstve

V období tehotenstva pite tieto čaje s obmedzeniami – maximálne dve šálky denne. Vhodnejší je zelený čaj, ktorý je bohatý na antioxidanty, no ani čierny čaj nie je nevhodný.

Nezabúdajte však, že čierny a zelený čaj obsahujú kofeín. Nie je preto vhodné kombinovať pitie čaju a kávy, pretože by ste prijali množstvo kofeínu.

Bylinkové čaje v tehotenstve

Bylinkové čaje sú vo všeobecnosti veľmi zdravé, no v tehotenstve nie sú vhodné všetky bylinky.

Vyhýbajte sa hlavne týmto:

Ostatné bylinkové čaje pite v tehotenstve v štandardných dávkach a pravidelne ich striedajte.

Špeciálne čaje pre tehotné

Vyskúšať môžete aj dopredu namiešané zmesi bylín, ktoré sú vhodné pre tehotné ženy.

Zhrnutie

Počas obdobia tehotenstva si vždy dôkladne zistite, či sú pre vás konkrétne potraviny alebo nápoje vhodné. Aj niektoré prírodné bylinky by vedeli v období tehotenstva spôsobiť komplikácie. Zelený a čierny čaj (podobne ako kávu) v tehotenstve obmedzte na čo najnižšie množstvá. Maximum sú dve šálky denne.

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×