Bolesť v pravom boku – čo môže spôsobovať bolesť na pravom boku?

Zdroj: 123rf.com

Bolesť v pravom boku nemusí znamenať závažné ochorenie. U niektorých ľudí sa prirodzene vyskytuje pri väčšej fyzickej námahe, napríklad pri intenzívnom behu.

V článku si stručne popíšeme, aké príčiny môžu viesť k bolesti na pravom boku.

V brušnej dutine na pravej strane sa nachádzajú orgány ako pečeň a žlčník. Preto je treba pri intenzívnej bolesti zvažovať aj tieto orgány.

Bolesť v pravom boku pod rebrom (pri pohybe)

Ak nie ste zvyknutý na fyzickú aktivitu, a rozhodli ste sa napríklad behať, zo začiatku sa u vás môže objaviť bolesť v pravom boku. Bolesť je spôsobená kŕčom bránice, ku ktorému dochádza vplyvom nesprávneho dýchania. Dobrou správou je, že váš organizmus si na záťaž postupne navykne a bolesť pri behaní ustúpi.

Aká je prevencia?

Aspoň 2 hodiny pred behaním nejedzte. Pred behom si vždy doprajte krátku rozcvičku, ktorá pripraví svaly a šľachy na záťaž. U začiatočníkov je vhodné zo začiatku behania zvoliť miernejšie tempo, postupne pridávajte na intenzite.

Ak sa u vás bolesť na oblasti pravého boku napriek tomu vyskytne, na chvíľku spomaľte tempo, prípadne zvoľte len rýchlu chôdzu. Postupne zrýchľujte no, nezabúdajte zhlboka dýchať.

Bolesť žlčníka

Žlčové kamene sa vyskytujú až u 20 % dospelej populácie. K bolesti žlčníka, ktorá sa prejavuje v oblasti pod pravým rebrovým oblúkom v blízkosti pečene, dochádza hlavne po konzumácii väčšieho množstva jedla. Liečba žlčníkového záchvatu je diéta, voľnopredajné lieky (napríklad Rowachol, Cholagol) a pokoj na lôžku. V závažných prípadoch je nutná aj hospitalizácia.

Bolesť pod pravým rebrom spojená s nafukovaním, hnačkami a inými príznakmi ochorení tráviaceho systému môžu byť symptómom závažnejšieho ochorenia, preto sa odporúča návšteva gastroenterológa.

Ochorenia pečene

Pečeň je orgán nachádzajúci sa pod pravou klenbou bránice, v hornej časti brucha. Medzi ochorenia, ktoré môžu postihnúť pečeň radíme napríklad žltačku, steatózu pečene, zvýšenie hladiny bilirubínu, cirhózu pečene, rakovinu pečene a zlyhanie pečene.

Príznaky toho, že vaša pečeň nefunguje tak, ako by mala sú napríklad:

Zápal slepého čreva (apendicitída)

Zápal červovitého výbežku slepého čreva (odborne apendix) je stav, ku ktorému dochádza najmä u mladých ľudí vo veku 10 – 30 rokov. Na začiatku sa bolesť objavuje v oblasti pupku, následne postupuje nižšie do dolnej pravej strany podbruška. U niektorých ľudí bolesť vystreľuje aj do oblasti slabín a chrbta. Zvyčajne dochádza k zhoršeniu bolesti pri pohybe a pri stlačení postihnutého miesta.

Zdroj: 123rf.com

Ak máte podozrenie na zápal slepého čreva, je nutná návšteva lekára a vo väčšine prípadov aj rýchle chirurgické odstránenie apendixu.

Bolesť v pravom boku a podbrušku

Na túto lokalizáciu bolesti sú náchylnejšie ženy. Jednať sa môže o temer všetky problémy súvisiace so ženskými pohlavnými orgánmi – predmenštruačný syndróm, bolestivá menštruácia, ale aj endometrióza a cysty na vaječníkoch.

Bolesť v pravom boku v tehotenstve môže byť zapríčinená postupným naťahovaním šliach a rastom maternice. Ak je však bodavá, intenzívna, prípadne je spojená s krvácaním, vyhľadajte ihneď lekára.

Zhrnutie

Bolesť v pravom boku môže mať mnoho dôvodov. Orgány, ktorých sa problém môže týkať sú: pečeň, žlčník, žalúdok, ženské pohlavné orgány, obličky, apendix ale aj ďalšie. Varovné príznaky, pri ktorých je nevyhnutná lekárska pomoc sú: bolesť je intenzívna, zhoršuje sa, pacient si nevie nájsť úľavovú polohu. Prítomné môže byť aj krvácanie, vracanie alebo pocit na odpadnutie.

Tip na článok:
Trápi vás bolesť brucha? Je lokalizovaná na ľavej alebo na pravej strane brucha? Zistite čo to značí ? v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×