Anorexia nervosa – Kedy zasiahnuť a podať pomocnú ruku? Spoznajte jej príznaky…

Zdroj: 123rf.com

Anorexia je psychické ochorenie, pri ktorom ma pacient skreslenú mienku o svojom tele a vlastnom sebaobraze. Následkom toho dochádza k odmietaniu potravy, rapídnemu chudnutiu a iným zdravotným problémom, ktoré sú následkom straty hmotnosti.

Prečítajte si viac o tomto nebezpečnom ochorení – spoznáte príčiny a príznaky, aby ste v prípade potreby vedeli čo najskôr zasiahnuť a podať pomocnú ruku.

Čo sa deje pri anorexii?

Anorexia (iné názvy: mentálna anorexia, anorexia nervosa) je ochorenie, ktoré ak nie je adekvátne liečené a podchytené, môže mať za následok trvalé poškodenie zdravia až úmrtie. Charakteristickým znakom ochorenia je to, že postihnutý človek sa necháva vyhladovať, odmieta jedlo, svoje telo vníma ako škaredé a tučné. Zlou správou je, že výskyt tohto ochorenia sa zvyšuje z roka na rok a na anorexiu trpí čím ďalej viac žien.

Podľa definície o anorexii hovoríme vtedy, ak človek váži minimálne o 15 % menej ako by mala byť jeho optimálna váha. Príznaky anorexie a jej počiatky sa však môžu objavovať oveľa skôr.

Príznaky anorexie

Anorexia nepostihuje len fyzické telo, ale aj psychiku človeka. Preto sa príznaky ochorenia objavujú na obidvoch úrovniach.

Fyzické príznaky

Pre anorexiu sú typické tieto príznaky:

Psychické príznaky

Medzi psychické príznaky anorexie radíme napríklad:

Anorexia a jej rizikové faktory

Anorexia sa vyskytuje vo veľkej miere najmä u žien – pomer je 1:9 – 1:20 ženy:muži. Najvyšší výskyt pozorujeme vo veku medzi 13 – 14. rokom života a následne medzi 17 – 18. rokom života.

Na ochorenie sú najnáchylnejší ľudia vyrastajúci v prehnane kritickom prostredí, ale aj pohybujúci sa v skupinách, kde sa kladie vysoký dôraz na hmotnosť. Medzi také radíme napríklad modeling, tanec, korčuľovanie, herectvo a pod.

Ďalším rizikovým faktorom anorexie je stresová udalosť – zmena školy, rozvod v rodine, úmrtie v rodine, rozchod a podobne.

Anorexia sa však môže rozvinúť aj zjavne bez konkrétnej príčiny. Treba brať do úvahy aj neviditeľný tlak médií a spoločnosti, ktorý je v dnešnej dobe enormný. Byť extrémne chudým sa stalo synonymom zdravia, váha a výzor sú bežne komentované v dennodenných rozhovoroch. Majte preto vždy na pamäti, že aj jedna poznámka dokáže dospievajúcemu človeku výrazne nahlodať sebavedomie a vytvoriť pôdu pre rozvoj psychického ochorenia, napríklad anorexie.

Vedeli ste, že…

Na rozvoj anorexie má vplyv aj genetika. Doposiaľ nie je známy žiadny konkrétny gén, ktorá by bol zodpovedný za rozvoj tohto ochorenia. Dedičné sú však sklony k perfekcionizmu, vytrvalosti a emočnej citlivosti. Všetky tieto vlastnosti u niektorých predisponovaných jedincov môžu viesť k anorexii.

Následky anorexie

Ak je organizmu dlhodobo upieraná strava vrátane všetkých živín, postupne dochádza k rozpadu vnútorného prostredia. Anorexia nervosa by mala byť teda vnímaná ako veľmi nebezpečné ochorenie, ktoré môže natrvalo poškodiť zdravie.

Strata hmotnosti vedie k rôznym problémom. Výrazné sú napríklad straty elektrolytov a minerálov, ktoré sa môžu prejavovať aj ako arytmie. Nebezpečné je aj anémia. K poškodeniu dochádza takmer na úrovni všetkých orgánov, kosti rednú, hrozí riziko osteoporózy a častých zlomenín.

Narušená je aj tvorba hormónov, ženy preto často prichádzajú o pravidelnú menštruáciu, u mužov je citeľný pokles testosterónu.

Postihnutý býva samozrejme aj tráviaci trakt. U anorektikov sú častejšie zápchy, nepravidelné vyprázdňovanie, bolesti brucha a podobne. Poškodené sú aj obličky, najmä vplyvom nízkych hladín draslíka, sodíka a chloridov.

Liečba anorexie

Pacienti s anorexiou v prvých fázach liečbu striktne odmietajú, pretože sa boja, že by mohli vplyvom liečby priberať a samotného ochorenia sa nechcú zbaviť. Lekárska pomoc je však nevyhnutná. Čím skôr sa s liečbou začne, tým menšie sú riziká vzniku trvalých následkov.

Existujú rôzne formy terapie anorexie – individuálna psychoterapia, skupinová psychoterapia, antidepresíva, v akútnych prípadoch je nevyhnutná aj hospitalizácia. Ak je to nutné, podávané sú rôzne nutridrinky alebo iné formy výživy. Rôzne formy terapie anorexie sa kombinujú v závislosti od individuálnych potrieb pacienta tak, ako to určí lekár.

Anorexia a bulímia

Nezriedka sa stáva, že tieto dve ochorenia sa vyskytujú spolu v kombinácii. Obe ochorenia spadajú pod poruchy príjmu potravy a sú charakterizované nezdravým vzťahom k jedlu, stravovaniu a vlastnému telu.

Pri bulímii sa chorí zvyknú prejedať a následne sa snažia jedlo zo seba dostať von – či už vracaním alebo použitím laxatív. Na bulímiu trpí približne 1 % ženskej populácie a podobne ako anorexia, aj toto ochorenie je typickejšie pre ženy viac ako pre mužov.

Mentálna anorexia u detí

Zriedkavo sa stretávame s anorexiou aj u detí mladších ako 12 rokov. Tieto prípady sú obzvlášť nebezpečné, pretože detský organizmus reaguje na stratu hmotnosti a nedostatok živín citlivejšie ako organizmus mladého dospelého.

Rodičom preto odporúčame od mala budovať zdravý vzťah ku kvalitnému stravovaniu a zároveň u dieťaťa pestovať pocit vlastnej sebahodnoty mimo fyzický obraz. Pri prvých príznakoch anorexie u dieťaťa vyhľadajte odborníka. Situáciu nepodceňujte a nesnažte sa ju riešiť sami.

Zhrnutie

Mentálna anorexia nervosa je ochorenie, pri ktorom má pacient neopodstatnený strach z priberania. Ochorenie nepostihuje len telo, odmietanie jedla je len sekundárny následok poruchy psychiky.

Prevencia anorexie je v dnešnej dobe veľmi komplikovaná. Ak u svojho blízkeho spozorujete rýchlu stratu hmotnosti v kombinácii s odmietaním potravy, citlivo sa s ním porozprávajte a skúste mu navrhnúť pomoc. Liečba anorexie je komplexná, lieči ju psychiater a ak je to nevyhnutné, aj iní špecialisti.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×