Ako podporiť imunitu prirodzeným spôsobom? Pomôžu aj doplnky výživy?

Ako prirodzene zvýšiť obranyschopnosť? Čo keď imunita nefunguje? (+ príznaky oslabenej imunity)

Zdroj: 123rf.com

Práve v tomto období sa veľa ľudí (obzvlášť rodičia s malými deťmi) zaujíma o to, ako sa dá posilniť imunita (či už prirodzene alebo doplnkami výživy). Lepšia imunita sa prejaví vyššou odolnosťou voči bežným vírusovým a bakteriálnym ochoreniam.

Viete, aké sú príznaky oslabenej imunity? Čím sa dá zlepšiť imunita u detí a dospelých? Tieto, ale aj iné zaujímavé informácie nájdete nižšie.

Ako funguje imunita

Imunita (obranyschopnosť) je vlastnosť organizmu, zodpovedná za ochranu tela pred rôznymi patogénmi, ale aj pred niektorými toxínmi, karcinogénnymi bunkami a podobne. Imunita je teda ako dobrý policajt, ktorý sa stará o to, aby sme ostali zdraví.

Imunitný systém je jeden z najkomplexnejších systémov v našom organizme. Je tvorený množstvom buniek (napríklad biele krvinky – leukocyty, makrofágy, mastocyty, granulocyty a mnohé ďalšie, ktoré spolu tvoria celulárnu imunitu) a dôležitou tekutinou – lymfou. Orgány, ktoré radíme medzi imunitný systém sú slezina, týmus a kostná dreň.

Príznaky oslabenej imunity

Imunita závisí od viacerých faktorov a nie všetky dokážeme ovplyvniť. Medzi tie, ktoré dokážeme, patrí napríklad:

  1. kvalita stravy
  2. otužovanie
  3. dostatok spánku
  4. pohyb
  5. vyhýbanie sa stresu

Príznaky oslabenej imunity sú:

Ako prirodzene zvýšiť obranyschopnosť (lepšia imunita = zdravšie telo)

Tieto tipy vám pomôžu prirodzeným spôsobom zlepšiť stav vašej imunity:

Doplnky výživy vhodné na zvýšenie imunity

Dospelým ľudom a deťom so zníženou imunitou sa odporúča zvýšiť príjem vitamínov a minerálov. Medzi najefektívnejšie radíme: vitamín C, E, D, A, železo, kyselinu listovú a zinok. Najideálnejšie je tieto látky prijímať z potravy. Ak sa však preukáže hypovitaminóza niektorého z vitamínov, na mieste je jeho suplementácia.

Nami overené produkty na zvýšenie imunity sú tieto dva:

Zhrnutie

V článku sme pre vás zhrnuli najefektívnejšie rady + prípravky, ktoré sú vhodné na zlepšovanie imunity.

Imunita, alebo obranyschopnosť, je funkciou organizmu, ktorá zabezpečuje ochranu pre patogénmi. Okrem vonkajších patogénov sa stará aj o bezpečnosť vnútri organizmu cez viaceré imunologické procesy. S oslabenou imunitou sa stretávame často u detí, pretože ich imunitný systém ešte nie je dostatočne vyvinutý a len sa učí spoznávať cudzorodé patogény.

Kašeľ u detí je častým prejavom oslabenej imunity dieťaťa. Jeho liečba sa mierne líši od liečby kašľa u dospelých. Zistite, ? aké lieky sú vhodné na detský kašeľ.
!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.