Zápcha – príznaky, liečba, prevencia + pomoc vo forme liekov

Zdroj: 123rf.com

Zápcha je nepríjemným stavom, pri ktorom dochádza k spomaleniu pohybu čriev a k zastaveniu vyprázdňovania. Z času na čas sa jej príznaky objavia u každého z nás.

Kedy sa zápcha vyskytuje, aká je jej liečba a čo znamená zápcha v tehotenstve?

Zistite, prečo sa niekedy vyskytuje aj u detí a prečítajte si zopár rád, ako predchádzať tomuto stavu. Ak k nej máte sklony prečítate si tento článok.

Krátkodobá zápcha vo väčšine prípadov nie je závažná, no jedná sa o pomerne nepríjemný stav.

Zápcha – ako k nej dochádza a čo sa pri nej deje?

Čas, ktorý je potrebný na prechod potravy črevami, sa líši od človeka k človeku. Niektorí ľudia chodia na toaletu 3x denne, iný raz za 2 – 3 dni. Lekári tvrdia, že čím častejšie chodíte na veľkú toaletu, tým lepšie, pretože sa znižuje riziko rakoviny hrubého čreva a iné problémy s tráviacim traktom.

Limit by mal byť maximálne 3 dni. Po tomto období je stolica už príliš pevná, pretože sa z nej v hrubom čreve odstránia všetky zvyšky vody.

Príznaky zápchy

Ak sa u vás vyskytnú tieto symptómy, celkom určite sa jedná o zápchu:

Príčiny zápchy

Existuje viacero dôvodov, kedy u vás zápcha môže vyskytnúť.

Väčšinou sa jedná o typ stravy, ktorú prijímate, ale aj o to, koľko tekutín za deň vypijete. Ak neprijímate dostatočné množstvo vlákniny (ktorá sa nachádza najmä v zelenine, niektorých druhoch ovocia a v obilninách), budete na zápchu náchylnejší. Veľa mliečnych produktov tiež môže prispieť k vzniku zápchy.

Medzi ďalšie faktory patria:

Zápcha v tehotenstve

Tehotné ženy sú náchylnejšie na zápchu z viacerých dôvodov:

Väčšina tehotných žien prestane aktívne športovať, prípadne tempo a intenzitu tréningu prispôsobia tehotenstvu. Takže ak boli pred tým zvyknuté na pravidelný pohyb, zápcha môže byť spôsobená práve zníženou fyzickou aktivitou.

V tehotenstve sme tiež náchylnejšie na rôzne úzkosti a obavy, ktoré majú negatívny vplyv na trávenie.

Železo ako vinník

Výživové doplnky a lieky s obsahom železa (vo forme tabliet, ale aj sirupov) môžu mať vedľajší účinok zápchu. Preto ak ich užívajte, odsledujte si, čí sa u vás zápcha nevyskytuje práve z tohto dôvodu. Ak si myslíte že áno, skúste železo užívať v menších dávkach viackrát denne namiesto jednorazovej dávky. Železo, ktoré sa nachádza prirodzene v niektorých potravinách nie je pre náš tráviaci trakt také zaťažujúce. Preto tieto potraviny zaraďte do svojho jedálnička. Železo nájdete napríklad v hovädzom mäse, červenej repe, špenáte, červenej šošovici, žihľave a pod.

Hormonálne zmeny

V neposlednom rade k zápche v tehotenstve prispievajú aj hormóny, ktoré relaxujú svaly v oblasti čriev, čím dochádza k spomaleniu prechodu potravy.

Ako pomoc na zápchu v tehotenstve sa používajú Glycerínové čapíky Galvex. Iné lieky sa odporúčajú užívať len po konzultácií s lekárom.

Tabletky s obsahom laxatív nie sú na liečbu zápchy v tehotenstve, pretože by mohli viesť k sťahom maternice a viesť k dehydratácii.

Minerálne oleje v tehotenstve tiež nepoužívame, pretože znižujú vstrebávanie vitamínov, ktoré sú v tomto období nevyhnutné pre rast dieťaťa.

Zápcha u detí

Zápcha u detí je pomerne bežný tráviaci problém. Príznaky sú podobné ako pri dospelom, avšak záleží od veku dieťaťa, či ich vie adekvátne rozlíšiť, prípadne popísať dospelému.

Špecifické príznaky zápchy u detí sú:

Hlavnými príčinami u detí zápchy sú príliš skoré učenie na nočník, strach z vyprázdňovania, zmena podmienok (napríklad cestovanie, nástup do škôlky, zmeny v rodine) a nedostatok vlákniny v strave.

U detí od 4 rokov sa na liečbu zápchy môžu použiť Kvapky Regulax.
Dulcolax tablety sú laxatívum, ktoré sa môže použiť u detí už od 2 rokov.

Zápcha u novorodenca a u dojčiat

Pretože materské mlieko je veľmi výživné, niekedy ho dieťatko absorbuje takmer všetko. Potom sa stane, že novorodenec vykonáva potrebu len raz za čas. U dojčených detí je úplne normálna 1 stolica za týždeň.

Zápcha u dojčiat nie je definovaná len frekvenciou vyprázdňovania sa, ale aj tým, akú veľkú námahu pri tom musí vynaložiť. Ak má mäkkú stolicu a vyprázdňuje sa bez väčších problémov každých 4-5 dní, je pravdepodobne všetko v poriadku.

S lekárom by ste sa mali poradiť vtedy, ak dieťatko:

Liečba zápchy

Čo pomáha na zápchu?

V závislosti od príčinu postupujeme pri liečbe. Ak je napríklad spôsobená nedostatkom vlákniny a nízkym príjmom vody, upravíme najprv tieto faktory. V prípade, že sa vám zápcha objaví po liekoch a výživových doplnkoch, konzultujte ich užívanie s lekárom alebo lekárnikom.

Voľnopredajné lieky na liečbu zápchy

Čo ešte pomáha na zápchu?

Čo robiť, ak vás pravidelne trápi zápcha?

Zhrnutie

Zápcha je zväčša nezávažný stav tráviaceho traktu, pri ktorom dochádza k spomaleniu črevnej peristaltiky. Stolica sa stáva tvrdá, kvôli tomu, že je zbavená vody. Vyprázdňovanie môže sprevádzať bolesť.

O zápche hovoríme v prípade, že nedošlo k stolici po dobu 3 a viacerých dní. Na liečbu zápchy používame laxatíva vo forme tabliet, čapíkov alebo kvapiek. Špecifické skupiny, ktoré sú náchylné na zápchu sú tehotné ženy, malé deti a často sa vyskytuje aj u starých ľudí.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×