Vegetariánstvo a vegetariánska strava – byť či nebyť v dnešnej dobe vegetarián?

Zdroj: 123rf.com

Dôvodov, prečo sa stať vegetariánom je niekoľko. Každý vegetarián má inú prvotnú motiváciu, prečo prestane jesť mäso.

Medzi najčastejšie dôvody patria napríklad: citlivosť k utrpeniu zvierat, negatívny vplyv konzumácie mäsa na životné prostredie, zdravotné dôvody ale aj náboženské dôvody.

Ak rozmýšľate nad prechodom na vegetariánsku stravu, prečítajte si o tejto aktuálnej téme viac.

Výhody vegetariánstva

Čo získate tým, že budete konzumovať bezmäsité jedlá?

Aké má vegetariánstvo výhody?

Zdravotné výhody vegetariánstva

Ako vegetarián si znížite riziko vzniku civilizačných ochorení. Rastlinná strava má pozitívny účinok na prevenciu, ale aj liečbu väčšiny ochorení. Medzi choroby, ktorých príčinou je často zlé stravovanie patria srdcovocievne ochorenia, obezita, diabetes, ateroskleróza a podobne.

Vegetariánstvo prináša mnoho zdravotných výhod. Zníženie hmotnosti pri nadváhe je bežným sprievodným javom pri prechode na vegetariánske jedlá.

Pri akých ďalších ochoreniach je vegetariánstvo prospešné?

Sú to napríklad:

Vegetariánska strava a dlhší život?

Viacero štúdii tvrdí, že prechodom na vegetariánstvo si priamo predlžujete život. Niektoré zdroje uvádzajú, že bežný vegetarián žije až o 13 rokov dlhšie v porovnaní s ľuďmi, ktorý konzumujú veľa mäsa a živočíšnych výrobkov.

Dôkazom týchto tvrdení sú napríklad japonskí obyvatelia Okinawy. Patria medzi najdlhšie žijúcich ľudí na svete. Ich strava je založená na rastlinných základoch, je nízkokalorická, konzumujú málo rafinovaných cukrov a mäsa, zato si doprajú veľa ovocia, zeleniny a sóje. A teda, základom ich jedálnička je vegetariánska strava.

Viac energie

Síce nie každý tomu zo začiatku uverí, no jedálny lístok založený na bezmäsitých jedlách vám dodá kvantum energie. Mäso a živočíšne produkty spomaľujú metabolizmus, cítite sa po nich unavení, dlhšie sa trávia. Preto môžete ako vegetarián pocítiť väčší prísun energie zo stravy.

Dostatok vlákniny

Vegetariáni konzumujú ďaleko viac zeleniny, čím prijímajú dostatočné množstvo vlákniny. Pri vegetariánskej strave sa vám nestane, že by vaša stolica nebola pravidelná, alebo by ste trpeli na zápchu.

Odhaduje sa, že 95 % pesticídov, ktoré prijmete vo svojej strave pochádzajú priamo z mäsa, rýb a živočíšnych produktov. Ryby sú často plné ťažkých kovov ako ortuť, arzén, olovo a kadmium. Nájdete v nich aj silné karcinogény – DDT a PCBs. Procesom varenia a pečenia sa tieto látky neeliminujú. Zostávajú v mäse a následne sa ukladajú vo vašom organizme.

Vplyv na životné prostredie

Ak sa zaujímate o klimatické zmeny a meniace sa prostredie Zeme, vegetariánstvo je tá správna cesta. Redukciou alebo úplným vylúčením mäsa môžete aj vy svojou malou (ale potrebnou) časťou prispieť k ochrane planéty.

Ako veľkochov vplýva na životné prostredie?

Pýtate sa, ako konzumáciou mäsa ohrozujete životné prostredie?

Existuje viacero spojení medzi mäsom a poškodzovaním planéty:

Zdroje potrebné na chov

Pri chove zvierat na mäso sa spotrebuje množstvo vody, energií, pôdy a potravy pre samotné zvieratá. Na to, aby ste získali necelého pol kila mäsa sa spotrebuje až 9000 litrov vody. Na rovnaké množstvo tofu by vám stačilo 923 litrov vody.

Produkcia odpadu

Pri chove zvierat tiež vzniká veľké množstvo exkrementov.

V Amerike ročne zvieratá chované na mäso vyprodukujú až 500 miliónov ton hnoja. Hnoj sa následne uskladňuje vo veľkých plastových nádobách v okolí fariem, alebo sa ním postrekujú okolité plodiny.

Odpad, ktorý teda vzniká pri chove zvierat na mäso má teda výrazne negatívny vplyv na naše životné prostredie.

A čo rybárstvo?

Negatívny dopad má aj rybárstvo. Rybárske siete tvoria až 46 % odpadu v moriach a oceánoch. Plocha, ktorá je momentálne tvorená zhlukom plastov v Pacifickom oceáne (anglicky označovaná ako The garbage patch) je momentálne je veľká ako 3x rozloha Francúzska (World Economic Forum).

Utrpenie zvierat

Významný dôvod, prečo sa stať vegetariánom je aj utrpenie zvierat.

Samotný koncept bitúnkov je v dnešnej dobe extrémne nehumánny. Zvieratá dlho a bolestivo trpia. Na internete koluje viacero autentických videí, ktoré vám ukážu, ako prebieha porážka v bitúnkoch. Tieto videá však neodporúčame pre slabšie povahy.

Zhrnutie:

Argumentov, prečo sa stať vegetariánom je teda niekoľko. Ak vás niektorý z vyššie uvedených oslovil, vyskúšajte si vegetariánsku stravu a uvidíte, ako sa zmenia vaše postoje ku konzumácii mäsa.

Na čo nezabúdať, keď sa stanete vegetariánom

Ak si myslíte, že vegetariánska strava je zdravá a prospešná v akejkoľvek podobe, mýlite sa. Ako vegetarián musíte dodržiavať určité zásady stravovania (tak, aby vášmu telu nič nechýbalo).

Ako teda začať s vegetariánstvom?

Vo svojom jedálnom lístku majte vždy:

Dostatok bielkovín

Namiesto mäsa musíte konzumovať jeho alternatívy – sóju, tofu, množstvo strukovín, obilniny ako napr. amarant a vajíčka (ak nie ste vegán). Z týchto potravín by ste mali prijať dostatočné množstvo bielkovín aj pri rastlinnej strave.

Zinok

Významný je zinok, ktorý sa z rastlinnej stravy vstrebáva horšie ako zo živočíšnej. Preto si vegetarián musí dávať pozor, aby prijímal dostatok zinku, ktorý sa nachádza vo vyššom množstve v celozrnnom pečive, strukovinách, orechoch a kakau.

Iné vitamíny a minerály

Vhodné sú aj výživové doplnky. Pre vegetariánov sa odporúča hlavne vitamín B12 a železo.

Vegetariánska potravinová pyramída – čísla predstavujú odporúčané porcie danej skupiny potravín (Zdroj: 123rf.com)

Zhrnutie

Popularita vegetariánstva vzrastá. Za posledné 3 roky sa výrazne zvýšili počet vegetariánov v spoločnosti

Navyše, vegetariánske recepty nemusia byť nudné a bez chuti. Na internete nájdete plno tipov, ako sa chutne stravovať, ak chcete vyskúšať vegetariánstvo.

Polovičný vegetarián

Ak mäso z nejakých dôvodov nechcete prestať konzumovať úplne, vyberte sa na cestu polovičného vegetariánstva, kedy budete jesť mäso napríklad len raz za týždeň. Aj zníženie spotreby mäsa má pozitívny vplyv na vaše zdravie a životné prostredie.

Zaujímajte sa o to, v akých podmienkach sú zvieratá chované a akými spôsobmi dochádza k ich porážke. Ak budú spotrebitelia znižovať dopyt po mäse, jeho produkcia bude postupne klesať.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×