Slepé črevo a zápal slepého čreva (apendicitída) – príznaky, strava + kde je slepé črevo?

Zdroj: 123rf.com

Slepé črevo je laický výraz pre časť tráviaceho traktu s názvom červovitý výbežok slepého čreva. K jeho zápalu dochádza hlavne u mladých ľudí. Poznáme dve formy zápalu slepého čreva: akútna apendicitída (vo väčšine prípadov) a chronická (zriedka).

Zaujíma vás, na čo nám slúži slepé črevo? A aké má zápal slepého čreva príznaky?

Slepé črevo a jeho funkcia

Má slepé črevo nejakú funkciu, alebo je len nepotrebným rudimentom?

Po dlhú dobu sa verilo, že slepé črevo nemá žiadnu dôležitú funkciu. Zistilo sa však, že pri plode a mladých dospelých má apendix významnú úlohu. Nachádzajú sa v ňom endogénne bunky, ktoré dokážu produkovať biogénne amíny a niektoré peptidové hormóny, ktoré regulujú homeostázu (rovnováhu vnútorného prostredia).

U dospelých ľudí sa predpokladá hlavne imunitná funkcia slepého čreva (lokálna aj systémová). Po narodení dochádza v slepom čreve k tvorbe lymfatického tkaniva. Lymfatické tkanivo slepého čreva umožňuje dozrievanie B-lymfocytov (typ bielych krviniek) a tvorbu IgA protilátok. Lymfatické tkanivo v slepom čreve následne distribuuje tieto imunitné zložky do častí tela, kde sú potrebné.

Najvyššiu aktivitu má toto tkanivo medzi 20. – 30. rokom života, následne rýchlo klesá. Po 60. roku života je imunitná funkcia slepého čreva zanedbateľná.

Kde je slepé črevo?

Viete, na ktorej strane je slepé črevo?

Poloha slepého čreva je v pravej dolnej strane brušnej dutiny. Umiestnenie apendixu je na slepom konci hrubého čreva, ktorý leží pod vývodom tenkého čreva. Apendix má veľkosť 2 – 20 cm.

U 1 človeka z 10 000 sa slepé črevo nachádza na ľavej strane, u 1 z 100 000 slepé črevo chýba.

Zápal slepého čreva (apendicitída)

Zápal slepého čreva radíme medzi náhle príhody brušné. Dochádza pri ňom k uzatvoreniu čreva, rýchlemu množeniu baktérii a následne sa rozvinie zápal. Zápal slepého čreva môže byť akútny alebo chronický.

Akútna apendicitída (akútny zápal slepého čreva)

  1. V prvej a druhej fáze je zápal len mierny, tkanivo nie je výrazne poškodené. Apendix je sčervenaný, mierne opuchnutý. Ak sa ochorenie podarí zachytiť už v tejto fáze, zväčša nie je nutná operácia.
  2. V nasledujúcej fáze je zápal rozsiahly, tkanivo sa rýchlo poškodzuje, je prítomný hnis. Ak sa stav nerieši operačne, slepé črevo nekrotizuje (odumiera).

Rizikom neliečenej apendicitídy je prasknutie červovitého výbežku slepého čreva. To by malo za následok prenesenie baktérii do celej brušnej dutiny. Pri neliečenej apendicitíde hrozí aj vznik malých boľavých vriedkov v oblasti apendixu.

Zápal slepého čreva (apendicitída) – porovnanie: normálne črevo a zapálené črevo (Zdroj: 123rf.com)

Chronická apendicitída (chronický zápal slepého čreva)

Chronický zápal slepého čreva je pomerne zriedkavý, vyskytuje sa u 1,5 % všetkých prípadov zápalu apendixu. Najčastejšou príčinou chronickej apendicitídy je upchanie oblasti slepého čreva, napríklad vplyvom dlhotrvajúcej zápchy alebo pri kalcifikácii výlučkov –  črevné apendixové kamene.

K chronickej apendicitíde môže dôjsť aj z rovnakých príčin ako pri akútnej – príčinami môžu byť:

Príznaky chronického zápalu slepého čreva sú podstatne miernejšie ako pri akútnom zápale. Typická je bolesť v spodnej pravej časti brucha, ktorá môže vystreľovať aj do oblasti pupka. Objaviť sa môžu hnačky, pocit na vracanie a celkový pocit vyčerpania a únavy.

Ak máte podozrenie na chronickú apendicitídu, nevyhýbajte sa návšteve lekára. Veľa ochorení má podobné symptómy a správna diagnostika je základom v liečbe ochorenia.

Čo spôsobuje zápal slepého čreva?

Veľa z nás má v tráviacom trakte takzvané črevné kamene. Vznikajú ako výsledok nesprávneho stravovania, pri nepravidelnom vyprázdňovaní, nedostatku vlákniny a podobne.

Mechanické podráždenie apendixu a následný rozvoj zápalu môže spustiť aj cudzorodá častica – jadierka, kôstky, škrupiny z vajíčok a podobne. Do apendixu sa môžu dostať aj parazity ako mrle a hlísty.

Príznaky zápalu slepého čreva

K ochoreniu dochádza náhle, príznaky sa objavujú bez varovných signálov.

Bežné prejavy zápalu slepého čreva sú:

Nešpecifické príznaky zápalu slepého čreva (ktoré sa však objavujú aj pri iných diagnózach):

Zdroj: 123rf.com

Zápal slepého čreva v tehotenstve

U tehotných žien je lokalizácia bolesti o niečo odlišnejšia. Je to preto, že vplyvom rastúceho plodu dochádza k posunutiu orgánov v brušnej dutine. Zápal slepého čreva v tehotenstve sa preto môže prejaviť bolesťou v strednej až hornej časti brucha.

Zápal slepého čreva u starých ľudí

U starých ľudí je niekedy náročné odhadnúť, či sa jedná o zápal slepého čreva. Príznaky u nich bývajú miernejšie v porovnaní s mladšími pacientmi.

Zápal slepého čreva u detí

Novorodenci a veľmi malé deti sa stretávajú so zápalom slepého čreva len veľmi zriedkavo. Keď sa však objaví, má dramatickejší priebeh ako u väčších detí a mladých dospelých. U malých detí tiež hrozí väčšie riziko perforácie červovitého výbežku slepého čreva.

Na zápal slepého čreva sú náchylnejší chlapci, vyskytuje sa u nich až 2x častejšie ako u dievčat. Príznaky u starších detí sú podobné ako u dospelých: časté hnačky, vracanie, teplota. U malých detí je brucho nafúknuté, citlivé na dotyk, dieťa je plačlivé. Ak sa dieťa sťažuje na bolestivosť brucha, nikdy túto situáciu nepodceňujte a vždy vyhľadajte lekára.

Diagnostika

Po krátkom rozhovore lekára s pacientom, v ktorom sa zhrnú všetky ťažkosti, nasleduje palpačné vyšetrenie brucha (vyšetrenie pohmatom). Pacienti s akútnou apendicitídou reagujú citlivo na zatlačenie v oblasti pupka a podbruška.

Pre zápal slepého čreva je charakteristický Blumbergov príznak, ktorý potvrdzuje podozrenie na zápal apendixu. Po uvoľnení tlaku na pravej strane brucha sa bolesť vyskytne v oblasti slepého čreva intenzívnejšie.

Ďalším symptómom, ktorý sa využíva v diagnostike je rozdiel teplôt. Pri apendicitíde býva rozdiel v teplote nameranej rektálne a pod pazuchou väčší ako 1 stupeň.

Nakoľko sa jedná o zápal, pri slepom čreve býva CRP (zisťované z krvi) zvýšené, rovnako ako počet bielych krviniek. Špecifickejšie diagnostické metódy sú sono, CT, RTG.

Liečba

Vo väčšine prípadov je nevyhnutné chirurgické odstránenie slepého čreva. O náhlych príhodách brušných, medzi ktoré patrí aj zápal slepého čreva sa hovorí, že by nad nimi nemalo zapadnúť Slnko. To znamená, že zákrok by sa mal vykonať čo najskôr od objavenia prvých príznakov.

Operačné odstránenie slepého čreva sa radí medzi jednoduché a nenáročné operácie, s nízkym rizikom komplikácii. Vo väčšine prípadov sa slepé črevo odstráni laparoskopickou metódou (cez malý 1 cm rez na koži). Výhodou laparoskopie je rýchle zotavovanie pacienta a minimum komplikácii.

Slepé črevo sa môže odstrániť aj klasickou metódou, kedy však vzniká na bruchu väčšia rana (približne 5 – 6 cm). Obidve formy operácie trvajú asi jednu hodinu. Po operácii sú pacientovi podávané antibiotiká. 24 hodín po operácii sa nesmie prijímať žiadna strava.

Menej závažné formy zápalu slepého čreva sa dajú liečiť aj konzervatívne – intravenóznym podaním antibiotík, antiflogistík a spazmolytík. Príjem stravy ústami nie je možný, pacient načas dostáva výživou vo forme infúzii. Nevyhnutné je dôkladné monitorovanie chorého. Ak liečba nezaberá, nevyhne sa chirurgickému zákroku.

Diéta pri zápale slepého čreva

Po operácii je nevyhnutné dodržiavať diétu a kontrolovať svoje stravovanie. Nevyhnutné je, aby strava obsahovala vitamín C, A zinokomega-3 mastné kyseliny a iné (pre regeneráciu nevyhnutné) vitamíny a minerály.

Po operácii je krátkodobo oslabený imunitný systém, čím sa stávate náchylnejší na rôzne virózy a infekcie. V tom môže pomôcť napríklad antioxidant vitamín C alebo zinok, ktoré imunitu posilňujú. Vitamín C obsahuje aj zdravá strava. Nájdete ho napríklad v citrusových plodoch, ale aj v čučoriedkach a jahodách.

Po operácii sa snažte stravovať čo najjednoduchšie. Z prípravy jedál je vhodné varenie a dusenie na pare. Jedlo určite nevyprážajte ani nepečte s množstvom oleja. Stravu môžete začať konzumovať v tekutej forme (ovocné a zeleninové šťavy), postupne pridávajte aj tuhé zložky. Nezabúdajte ani na vlákninu, ktoré predchádza vzniku akútnej a chronickej zápchy.

Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Čomu sa po prekonanom zápale slepého čreva vyhýbať?

Nekonzumujte mastné jedlá, pretože sú veľmi náročné na strávenie. Myslite na to, že tuky sa nachádzajú aj v plnotučných mliečnych výrobkoch, sladkostiach, zmrzline, polotovaroch a podobne. Vaša strava by ich teda nemala obsahovať.

Medzi nevhodné potraviny ďalej radíme:

  • potraviny, ktoré nafukujú
  • koreniny a štipľavé jedlá
  • alkohol
  • pečivo z bielej múky

Zhrnutie

Apendicitída je veľmi ľahko operovateľné ochorenie s dobrou prognózou. Preto nepodceňujte typický príznak: bolesť v strede brucha, ktorá sa následne presúva do spodnej časti brucha. U starých ľudí a tehotných žien môžu byť príznaky zápalu slepého čreva o niečo špecifickejšie. Po operácii slepého čreva sledujte čo jete, aby nedochádzalo k nadmernému zaťažovaniu tráviaceho traktu.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×