Polypy – na akých miestach sú nebezpečné?

Najbežnejšie sú polypy na maternici, hrubom čreve a v nose... Ako sa liečia?

Zdroj: 123rf.com

Polyp je odborným súborným pomenovaním pre výrastok, ktorý je so sliznicou spojený stopkou alebo leží priamo na sliznici. Takéto výrastky sa môžu objavovať prakticky kdekoľvek na tele alebo vnútri tela.

Medzi najfrekventovanejšie miesta, kde sa polypy nachádzajú, patrí hrubé črevo, maternica, sliznica nosa.

Čo sú to polypy?

Polypy sú zhluky buniek, ktoré vyformujú nový útvar spojený so sliznicou. Vo väčšine prípadov majú orientačne veľkosť okolo 1 cm.

Vedeli ste, že…

Najčastejšie sa stretávame s polypmi na hrubom čreve, vyskytujú sa skoro až u 50 % populácie.

Polypy na hrubom čreve

Poznáme 2 formy polypov na hrubom čreve:

  1. hyperplastické polypy – sú malej veľkosti, nachádzajú sa na konci hrubého čreva a nemajú karcinogénny potenciál
  2. adenomatózne polypy – väčšie ako hyperplastické, vyskytujú sa častejšie, u niektorých ľudí sa z nich môže časom rozvinúť rakovina – kolorektálny karcinóm, vo väčšine prípadov však ostávajú nezhubné (benígne)

Na potvrdenie diagnózy polypov na hrubom čreve sa používa najmä kolonoskopia. Počas tohto vyšetrenia je cez análny otvor vsunutá malá kamera, vďaka ktorej lekár môže detailnejšie preskúmať oblasť hrubého čreva. Kolonoskopia je prevádzaná v analgosedácii. Vďaka tomu nie je táto procedúra až taká nepríjemná, ako sa pacienti často obávajú.

Polypy na hrubom čreve – odstránenie polypov hrubého čreva počas kolonoskopie (Zdroj: 123rf.com)

Polypy v nose

Nazálne polypy sú nebolestivé výrastky, ktoré sa nachádzajú vo vnútornej časti nosa. Nemajú potenciál byť malígne (zhubné). Najčastejšie sa polypy v nose objavia u ľudí s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, napríklad astma, časté nádchy, nadmerné užívanie nazálnych dekongestív (napríklad Olynth, Mucosolvan, Nasivin – tie používajte maximálne po dobu jedného týždňa, inak vám hrozí riziko závislosti).

Malé polypy v nose nemusia vyvolať žiadne príznaky. Tie väčšie sa prejavia príznakmi identickými so sinusitídou – upchatý nos, pocit nedostatočného vyprázdnenia nosu po smrkaní, zhoršený čuch, bolesti v okolí nosa a dutín, bolesti hlavy, krvácanie z nosa.

Polypy na maternici

S polypmi na maternici sa najviac stretávame v oblasti vnútornej steny, ktorá prechádza do dutiny maternice. Polyp na krčku maternice je tiež pomerne častým javom.

Oba (polyp na maternici a polyp na krčku maternice) úzko súvisia s hormónom estrogén, preto sa objavujú častejšie v obdobiach tesne pred alebo po menopauze. Medzi ďalšie rizikové faktory patrí vysoký tlak, obezita a užívanie hormonálnej terapie pri liečbe karcinómu prsníka liekom tamoxifen.

Medzi bežné prejavy polypov na maternici patrí:

Polypy sa však u niektorých žien vôbec nemusia prejaviť vyššie spomenutými príznakmi. Preto je nevyhnutné, aby ste minimálne raz ročne absolvovali pravidelnú prehliadku u vášho gynekológa, vďaka ktorej sa môže čo najskôr diagnostikovať prípadný zdravotný problém.

Zdroj: 123rf.com

Liečba polypov

V liečbe polypov poznáme tri najčastejšie metódy. Tie sa volia v závislosti od viacerých faktorov, napr: miesto polypu, typ polypu a jeho potenciál stať sa karcinogénnym, celkový zdravotný stav pacienta.

Malé výrastky, ktoré nemajú žiadne príznaky a nehrozí u nich vznik rakoviny, sa zväčša len pozorujú.

Polypy na maternici sa môžu liečiť aj hormonálnou terapiou – liekmi zo skupiny agonistov gonadotropínu uvoľňujúcich hormónov, alebo progestíny. Hormonálna terapia by však mala byť krátkodobá a jej nevýhodou je to, že po jej vysadení sa príznaky zväčša objavia znovu.

Väčšie polypy s intenzívnymi príznakmi alebo hrozbou vzniku nádoru sú vo väčšine prípadov chirurgicky odstránené. Následne sa laboratórne vyšetria, aby bola pacientovi odporučená vhodná liečba.

Zhrnutie

Polypy sú výrastky na sliznici akéhokoľvek orgánu. Vyskytujú sa u mnohých ľudí. Pokiaľ sú malé, zvyčajne sa neprejavia. Väčšie výrastky môžu mať rôzne prejavy v závislosti od toho, kde sa nachádzajú. Typické miesta pre vznik polypov sú maternica, hrubé črevo, konečník, nos. Menej časté sú napríklad polypy na žlčníku, v hrdle, v uchu, v močovom mechúre a na žalúdku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×