Pneumónia (zápal pľúc) – príznaky, liečba, inkubačná doba, príčiny

Zdroj: 123rf.com

Pneumónia je ochorenie, ktoré môže postihnúť každého z nás. Vo väčšine prípadov je zápal pľúc infekčného pôvodu.

V článku sa (okrem iného) dozviete aj to, či je zápal pľúc nákazlivý a čo ho najčastejšie spôsobuje.

Pneumónia je častá u detí, u starých ľudí, či u ľudí s chronickými ochoreniami (zvlášť s astmou a chronickou obštrukčnou chorobou pľúc). Je to preto, že tieto skupiny sú na zápal pľúc náchylnejšie

Čo je to pneumónia?

Pneumónia je zápalové ochorenie pľúcneho tkaniva. Má rôzne stupne závažnosti, ktoré sa odvíjajú od príčiny vzniku a veku pacienta.

Pneumónia je zväčša infekčného pôvodu (a teda na jej vzniku sa podieľajú baktérie, vírusy a plesne). Avšak niekedy vzniká ako následok iného ochorenia dýchacích ciest, napríklad zápalu hrtana alebo hltana.

Inkubačná doba

Závisí od pôvodcu zápalu pľúc.

Príčiny a druhy pneumónie

Infekčný zápal pľúc je spôsobený baktériami, vírusmi a hubami.

Baktérie vyvolávajúce pneumóniu

Vírusy vyvolávajúce pneumóniu

Zápal pľúc vyvolaný hubami

Tento typ zápalu pľúc je veľmi zriedkavý. Spôsobujú ho:

Hubovité zápaly pľúc sa vyskytujú len u ťažko imunokompromitovaných pacientov (napríklad po transplantáciách). Bohužiaľ, sú ťažko liečiteľné a majú vysokú úmrtnosť (solen.sk).

Zdroj: 123rf.com

Miesto ochorenia na zápal pľúc

Pneumónia sa môže rozdeľovať aj na základe toho, kde ste ochoreli.

V týchto prípadoch používame delenie na nasledovné skupiny:

Nozokomiálna pneumónia

Vzniká najskôr 48 hodín od pobytu pacienta v nemocnici. Jej rizikom je to, že baktéria ktorá zápal pľúc vyvolá, môže byť na antibiotiká rezistentná.

Najrizikovejší sú pacienti s tracheostómiou alebo na dýchacích prístrojoch, pri extrémne oslabenom imunitnom systéme (napríklad onkologickí pacienti) a pacienti, ktorí nevládzu vykašliavať hlien.

Komunitne získaná pneumónia

Špeciálny názov, ktorý však zahŕňa akýkoľvek typ zápalu pľúc, ktorý získate mimo nemocnice alebo získate do 48 hodín od začiatku hospitalizácie.

Medzi tento typ pneumónie sa zaraďuje aj aspiračná pneumónia. Jej príčinou je vdýchnuté jedlo, tekutina alebo zvratky do pľúc. Na tento stav sú najnáchylnejší ľudia, ktorí majú ťažkosti s prehĺtaním. Ak následne cudzí predmet z pľúc nevykašlete, hrozí riziko bakteriálnej infekcie.

Príznaky zápalu pľúc

Najbežnejšie príznaky pneumónie sú:

Pri vírusovej pneumónii môže byť prítomný aj opuch sliznice nosa a vytekanie z nosa.

Zápal pľúc je nákazlivé ochorenie. Vo všeobecnosti platí, že čím máte horšiu imunitu, tým väčšie je aj riziko, že sa nakazíte od chorého pacienta. Ak sa u vás v domácnosti vyskytuje niekto so zápalom pľúc, snažte sa zdržiavať v inej miestnosti. Ak to nie je možné, pravidelne vetrajte, dezinfikujte predmety a posilňujte svoju aj pacientovu imunitu. Samozrejmosťou je zakrývanie si úst pri kašli. Tak viete znížiť riziko nákazy.

Zápal pľúc u detí

U malých detí je vyššie riziko vzniku zápalu pľúc, pretože ich imunitný systém sa ešte len vyvíja. Tiež platí, že dieťa je náchylnejšie na nakazenie sa zápalom pľúc od už chorého pacienta.

Podľa WHO sú rizikovejšie deti, ktoré nie sú kojené.

Zároveň, je pneumónia u detí nebezpečnejšia ako u dospelých. Je to preto, že príznaky sú často menej závažné, a teda sa zápal pľúc pokladá len za chrípku alebo iné ochorenie dýchacích ciest.

Špecifické príznaky zápalu pľúc u novorodencov

Ak vaše dieťa rýchlo dýcha a pri dýchaní úporne zapája brucho, vyhľadajte lekára čo najskôr. Pneumónia u detí postupuje rýchlejšie ako u dospelého. Jednoduchý spôsob, ako skontrolujete stav dieťaťa s pneumóniou je kontrola brušiek prstov a pier. Ak sú ružové, dieťa je okysličené. Pri šedastých sa dieťaťu nedostáva dostatočné množstvo kyslíka, vyhľadajte lekára.

Rizikové skupiny detí

Liečba zápalu pľúc

Pred začatím liečby musí lekár zistiť, akého pôvodu je ochorenie. Následne bude vedieť nasadiť adekvátnu liečbu.

Liečba bakteriálnej pneumónie

Pri liečbe bakteriálnych zápalov pľúc (ktoré sa vyskytujú najčastejšie) sa používajú antibiotiká. V niektorých prípadoch, hlavne pri nozokomiálnych infekciách, sa môžu urobiť špeciálnejšie testy na rezistenciu, aby sa zvolilo čo najúčinnejšie antibiotikum.

Na ľahšie formy bakteriálneho zápalu pľúc sa používa amoxicilín a kyselina klavulánová, prípadne doxycyklín.

Na stredne závažné sulfametoxazol + trimetoprim alebo cefazolín.

Komplikovaná pneumónia sa lieči v nemocnici. Používajú sa kombinácie antibiotík, prípadne intravenózne antibiotiká.

Liečba vírusovej pneumónie

V tomto prípade by antibiotiká neboli účinné. Používajú sa lieky zo skupiny virostatík. Podporná liečba sú voľnopredajné lieky od bolesti a kvapky do nosa.

Domáca liečba

Aká je vhodná domáca liečba?

Toto treba dodržiavať pri zápale pľúc:

Je nutné poznamenať, že liečba musí prebiehať pod dohľadom lekára. Niekedy je dokonca nutné pacienta hospitalizovať v nemocnici. A preto samotná domáca liečba nie je postačujúca.

Záver

Pri adekvátnej liečbe je pneumónia ľahko liečiteľná a vyžaduje len niekoľko dní práceneschopnosti. Pri rizikových pacientoch (u starých ľudí, u detí, ľudí s pridruženými ochoreniami a pod.) treba byť obzvlášť opatrný. Zápal pľúc je zväčša bakteriálneho pôvodu, kedy sa lieči antibiotikami.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×