Miso polievka a miso pasta (recepty + kde kúpiť)

Zdroj: 123rf.com

Miso je pasta zo sóje, ktorá sa používa v tradičnej japonskej kuchyni. Miso však pre jeho zaujímavú a intenzívnu chuť môžete využiť vo všetkých druhoch kuchyne.

Prečítajte si, ako vzniká miso pasta a ako pripraviť chutnú miso polievku.

Čo je to miso pasta?

Tradičný japonský produkt vzniká fermentáciou sóje.

Fermentačné činidlo sa nazýva koji a celý proces prebieha v drevených sudoch, kde sója kvasí. Na urýchlenie fermentácie sa pridávajú ešte obilniny, najčastejšie ryža a jačmeň.

Dĺžka kvasenia miso je rôzna, od niekoľko dní až po niekoľko rokov. Aj farba miso pasty je rôzna – od svetložltej po tmavohnedú. Čím je miso tmavšie, tým je chuť výraznejšia a aromatickejšia. Chuť miso sa podobá na sójovú omáčku, ale je o niečo intenzívnejšia a plnšia.

Na kvasenie fermentovaných japonských produktov sa vždy používa huba Aspergillus oryzae. V iných ázijských krajinách sa používajú vlastné špecifické huby. Kvasenie začína tak, že ryža alebo jačmeň sa naočkujú týmto mikroorganizmom a následne sú umiestnené do špeciálnych miestností (Muro). Je dôležité, aby v nich bola udržiavaná konštantná teplota a vlhkosť. Takto pripravený nakvasený základ (koji) sa následne používa v procese výroby miso pasty. 

Ako používať miso?

Miso pastu môžete rozmiešať v troške vody a následne pridať do jedla. Jedlo však vždy dosoľte až po pridaní misa, aby chuť nebola príliš intenzívna.

Ako sójová omáčka

Miso môžete používať takmer rovnako ako sójovú omáčku – ochutiť ním môžete ryžu, polievku, omáčky, zeleninu, strukoviny a prívarky. Vhodné je aj ku sushi.

Miso perfektne zvýrazní chuť pohánky a húb. Ak robíte hubovú omáčku, miso pridajte na konci, mierne ju zahustí.

Dresingy a dipy

Chutné sú aj dresingy a zálievky do šalátov z miso pasty.

Miso skombinujte s:

Miso maslo

Pripraviť si môžete aj miso maslo. Zmiešajte 4 lyžice masla (ideálne je prepustené ghee maslo) a 1 – 2 lyžice miso pasty. Takto pripravené maslo môžete pridať na uvarenú zeleninu a strukoviny.

Obľúbená je aj miso polievka a miso ramen. Recept ako si ju pripraviť nájdete nižšie:

Recepty z miso pasty

Tu sú 2 najčastejšie recepty z tejto zdravej potraviny:

  1. omáčka z miso
  2. a miso polievka

Miso omáčka

Táto omáčka je vhodná na všetky typy ázijských jedál. Namáčať si do nej môžete zeleninu (napríklad mrkvu, zeler alebo uhorku) alebo ňou môžete preliať ryžové rezance.

Zmiešajte:

  • 1 lyžicu miso pasty
  • 3 lyžice ryžového octu
  • 1 lyžičku sójovej omáčky
  • 1/4 pohára nesoleného arašidového masla

Všetko spolu vymiešajte dohladka ručným mixérom.

Miso polievka

Miso polievka vás zahreje a posilní imunitu, čo z nej robí ideálne jesenné a zimné jedlo.

Zdroj: 123rf.com

Potrebujete:

  • 300 g tekvice hokkaido
  • 300 g tofu
  • 100 g miso pasty
  • 50 g jarnej cibuľky
  • 40 g riasy kombu

Postup:

  1. Riasy namočíte do hrnca s vodou a dáte do chladničky aspoň na 6 hodín. Potom riasy vyberiete z vody. Môžete ich použiť ako ingredienciu do iného jedla, no v originálnej miso polievke v Japonsku sa nepoužívajú. Vývar z rias (za studena alebo za tepla pripravený) sa nazýva dashi a tvorí základ každej miso polievky.
  2. Tekvicu hokkaido očistite a nakrájajte na kocky. Takto upravenú ju pridajte do výluhu z rias.
  3. Polievku priveďte do bodu varu. Následne miso rozmiešajte v malom kúsku vývaru a pridajte do polievky. Po pridaní misa by sa už polievka nemala variť (aby sme neprišli o cenné látky obsiahnuté v mise).
  4. Do odstavenej polievky pridajte nakrájanú jarnú cibuľku a nakrájané tofu.

Kde kúpiť miso pastu

Pasta je na predaj vo viacerých formách:

Ryžové Miso

Ryžové Miso v bio kvalite je cenným zdrojom vitamínov, minerálov a aminokyselín. Miso je nízkotučná a nízkokalorická potravina, ktorá znižuje cholesterol a má aj alkalické vlastnosti. Tento produkt je v bio kvalite a je z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva.

Zloženie: sójové bôby, ryža, morská soľ, Aspergillus orizae.

Sójové Miso

Miso sladké biele obsahuje enzýmy, bielkoviny, vitamín B12 ale aj vlákninu.

Zloženie: celozrná bio ryža, sójové bôby bio, voda a morská soľ.

Záver

Miso pasta je hodnotná japonská potravina, ktorou môžete ochucovať vaše jedlo. Tradične sa používa v pokrmoch ako miso polievka alebo v rôznych miso omáčkach. Miso má rôzne podoby a farby, najčastejšie je dostupné ryžové, sójové a jačmenné miso.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×