Ľubovník bodkovaný – prírodné nie vždy znamená bezpečné!

Zdroj: 123rf.com

Mysleli ste si, že vďaka tomu, že má liek čisto rastlinné zloženie, je automaticky aj bezpečný?

Možno vás sklamem…

Rastliny nie sú vždy úplne bezpečné. Dnes sa pozrieme na rastlinu nazývanú Ľubovník bodkovaný a na jeho možné nežiaduce účinky a interakcie.

Ľubovník bodkovaný (latinsky Hypericum perforatum) sa najčastejšie používa na zmiernenie depresie, nervozity, či zlej nálady.

Avšak, vedeli ste, že môže spôsobiť vážne interakcie s niektorými liekmi?

Aj z tohto dôvodu je napr. vo Francúzsku zakázané používanie ľubovníka v prípravkoch. V iných krajinách je ľubovník bodkovaný dostupný len na predpis.

Ľubovník bodkovaný a jeho účinky

Ľubovník bodkovaný obsahuje mnoho biologicky aktívnych látok. Najvýznamnejšie z hľadiska účinnosti sú hypericín a hyperforín. Pôsobia na neuromediátory v nervovom systéme, ktoré regulujú náladu. Ostatné významné zlúčeniny sú flavonoidy rutín, kvercetín a kaempferol.

Účinky

Ľubovník bodkovaný má vedecky overené tieto účinky:

Možné účinky (zatiaľ nie je dostatok štúdií)

Nežiaduce účinky

Ľubovník bodkovaný je relatívne bezpečný, ak je užívaný v odporúčaných dávkach a dĺžka liečby nepresiahne 3 mesiace. Je potenciálne nebezpečný vtedy, keď sa užíva vo vysokých dávkach.

Medzi najčastejšie pozorované nežiaduce účinky patria:

Ak sa u vás objavia nežiaduce účinky ako napr. problémy so spánkom, odporúča sa znížiť dávku, alebo užívať prípravok s ľubovníkom hneď ráno.

Pri užívaní vyšších dávok môže ľubovník bodkovaný spôsobiť kožné reakcie po vystavení sa slnečnému žiareniu (reakcia podobná popáleniu v miestach, ktoré boli vystavené slnku), a to najmä u osôb so svetlou pokožkou. Preto sa počas užívania ľubovníka vyhýbajte slnku (a tiež návšteve solária). Ak je pobyt na slnku nevyhnutný, použite opaľovací krém, slnečné okuliare alebo zakryte oblečením čo najväčšiu plochu tela.

Kontraindikácie

Ak užívate ľubovník bodkovaný, poraďte sa so svojím lekárom, ak máte:

Deti

Je pravdepodobné, že užívanie ľubovníka je bezpečné pre deti vo veku 6 – 17 rokov, ak je užívaný menej ako 8 týždňov. Avšak vzhľadom na nedostatok údajov o bezpečnosti a účinnosti, sa nemá ľubovník bodkovaný používať u detí a dospievajúcich do 18 rokov. Ak chcete svojmu dieťaťu podávať prípravok s obsahom ľubovníka na liečbu depresie, najprv to prekonzultujte s lekárom.

Tehotenstvo

Vyhnite sa užívaniu prípravkov z ľubovníka v tehotenstve a počas dojčenia. U dojčiacich matiek, ktoré užívali ľubovník sa zaznamenali u ich detí vedľajšie účinky ako kolika, ospalosť a zmätenosť.

Plodnosť

Existujú obavy, že ľubovník bodkovaný môže interferovať s počatím dieťaťa. Ak sa pokúšate otehotnieť, nepoužívajte ľubovník bodkovaný, obzvlášť ak máte problémy s plodnosťou.

Interakcie

Ľubovník bodkovaný má známe interakcie s mnohými liekmi. Ak ho užívate, vždy o tom informujte svojho lekára alebo lekárnika. Tí vám poradia, či sa u vás môžu vyskytnúť interakcie, vedľajšie účinky a poskytnú vám informácie o jeho užívaní a bezpečnosti.

Najbežnejšie interakcie sú pozorované s liekmi, ktoré sú metabolizované pečeňou – substráty cytochrómu P450 3A4 (CYP3A4). Ľubovník bodkovaný by mohol zvýšiť rýchlosť, akou pečeň rozkladá niektoré lieky a tým znížiť účinok týchto liečiv. Skôr ako začnete užívať ľubovník bodkovaný, poraďte sa so svojím lekárom, ak užívate akékoľvek lieky, ktoré sú metabolizované pečeňou. Medzi ne patria napríklad ketokonazol (Nizoral), itrakonazol (Prokanazol, Sporanox), fexofenadín (Fixit) a iné.

Znížený účinok liečiv môže pretrvávať ešte 1 týždeň po ukončení liečby ľubovníkom bodkovaným.

Vysoký potenciál interakcie

V kombinácii s ľubovníkom neužívajte tieto lieky (alebo ich užívajte so zvýšenou opatrnosťou):

Stredný potenciál interakcie

Buďte opatrní pri užívaní ľubovníka s týmito liekmi:

Nízky potenciál interakcie

Napriek tomu, že riziko interakcií je nižšie, užívajte tieto kombinácie so zvýšenou opatrnosťou:

Užívanie

Ľubovník bodkovaný môžete dostať v mnohých formách, napríklad ako: tablety, čaj, tinktúra, masti, krémy, olej a iné.

U dospelých sa odporúča toto dávkovanie:

Vždy sa pri dávkovaní riaďte pokynmi uvedenými v príbalovom letáku, alebo užívajte tak, ako vám odporučil lekár.

Počas celej doby užívania nesmiete piť alkoholické nápoje.

Liekové formy

Ľubovník je dostupný v týchto formách:

Čaj z ľubovníka môžete dostať napríklad sypaný od Fytopharmy.

Olej v BIO kvalite z Babičkinej záhrady. Je vhodný na vnútorne užitie, ale tiež na ošetrenie pokožky.

Tabletky s názvom Deprim proti depresiám sú registrovaný liek, a preto ich dostanete len v lekárni (aj v internetovej).

Je dôležité, aby ste ľubovník bodkovaný neprestali užívať odrazu. Mohlo by to spôsobiť nepríjemné vedľajšie účinky. Ak sa ho rozhodnete prestať užívať, radšej znižujte dávku pomaly a postupne.

Ľubovník bodkovaný – čaj
  1. 1 lyžičku čaju zalejeme 250 ml vriacej vody.
  2. Necháme vylúhovať 15 minút a následne scedíme.
  3. Čaj pripravujeme vždy čerstvý, bezprostredne pred použitím.
  4. Čaj pijeme teplý, v množstve 1 – 2 šálky denne (4 – 6 týždňov).

Zhrnutie

Ľubovník bodkovaný patrí medzi menej bezpečné rastliny, práve vďaka tomu, že je induktor pečeňových enzýmov CYP450. Najväčšiu úlohu zohráva indukcia CYP 3A4, pretože tento enzým sa podieľa na metabolizme viac ako 50 % známych liečiv. V praxi „induktor“ znamená to, že urýchľuje metabolizmus liečiv = hladina liečiva nebude postačujúca na správnu liečbu.

Ľubovník bodkovaný je široko používaný ako prírodná liečba depresie, úzkosti a problémov so spánkom. Používa sa tiež na liečbu ADHD, obsedantno-kompulzívnej poruchy (OCD) a symptómov menopauzy.

Niektorí ľudia používajú olej z ľubovníka bodkovaného na liečbu rán. Avšak aplikácia ľubovníka priamo na pokožku môže spôsobiť precitlivenosť na slnečné žiarenie.

Pamätajte, že ak je niečo prírodné neznamená to, že vám to nemôže ublížiť.
Ak sa chcete dozvedieť viac o úzkosti a spôsoboch jej liečby, prečítajte si článok Liečba úzkosti, kde sa dozviete 9 užitočných tipov, aké voľnopredajné lieky a bylinky (okrem ľubovníka) sa používajú na liečbu úzkosti a mnoho iného.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×