Klimaktérium (prechod) – aké príznaky môže pocítiť žena v prechode? Môžu lieky na prírodnej báze pomôcť?

Zdroj: 123rf.com

Klimaktérium (známe aj ako prechod) je fyziologické obdobie v živote ženy. Predstavuje prechod medzi plodným obdobím a obdobím, kedy je ukončená funkcia vaječníkov.

Niektoré ženy považujú klimaktérium za extrémne náročné obdobie po psychickej aj fyzickej stránke, iným prejde bez väčších problémov.

Príznaky žien v prechode sú individuálne. Nižšie nájdete, ktoré príznaky môže žena v prechode najčastejšie pocítiť. Tiež sa dozviete, aké bylinky a lieky na prírodnej báze bojujú proti jeho nepríjemným príznakom.

V období klimaktéria sa menštruácia stáva nepravidelnou, postupne úplne mizne. Starnutie prebieha trochu intenzívnejšie ako pred nástupom klimaktéria.

Klimaktérium – kedy prichádza, ako dlho trvá?

Prechod je fáza, ktorá začína približne okolo 45. roku života a zväčša trvá do 60. roku života. Priemerná dĺžka klimaktéria je asi 10 rokov.

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že klimaktérium prichádza skôr u žien, ktoré dostali prvú menštruáciu v nižšom veku, naopak neskôr pri ženách ktoré dostali prvú menštruáciu neskôr. Veľmi silný vplyv na začiatok klimaktéria má aj genetika – očakávať ho môžete približne v tom veku, kedy sa prechod začal u vašej mamy.

Je dôležité aby ste si uvedomili, že na tomto období nie je nič patologické. Je prirodzeným vývinom v živote ženy. Klimaktérium nie je choroba. To však neznamená, že pri náročnom prechode sa máte trápiť bez liečby. Nižšie si napíšeme, aké sú účinné lieky a výživové doplnky na klimaktérium.

Nie všetkým je jasný rozdiel medzi klimaktériom a menopauzou. Menopauza je posledné menštruačné krvácanie, ktoré je riadené vaječníkmi. Priemerný vek, kedy k menopauze dochádza je 51. rokov. Viaceré faktory ovplyvňujú, kedy sa u vás dostaví posledná menštruácia – napríklad genetika, spôsob vášho životného štýlu, ale aj niektoré pridružené ochorenia. 

Príznaky klimaktéria

Žena v prechode môže pocítiť viaceré príznaky.

Pre klimaktérium sú charakteristické hlavne príznaky ako:

Príznaky klimaktéria sú spôsobené výkyvmi v hladinách hormónov, konkrétne estrogénov a progesterónu, ktorých hladina výrazne poklesne. A keďže hormóny ovplyvňujú fungovanie takmer celého organizmu, ich zmenené hladiny sa prejavia na viacerých systémoch tela. Počet vajíčok v tele ženy sa rapídne zníži (z pôvodných 2 miliónov na 10 – 15 tisíc).

Neželané následky klimaktéria

Pokles hormónov v ženskom tele spôsobí to, že sa žena v prechode (a hlavne po prechode) stáva náchylnejšia na niektoré typy ochorení.

Riziko srdcovocievnych chorôb

Do obdobia prechodu bola žena hormónmi chránená pred vznikom srdcovocievnych ochorení (preto sa do obdobia 50. roku života tieto ochorenia vyskytujú hlavne u mužov). Počas a po klimaktériu však ženám hrozí riziko vzniku srdcovocievnych chorôb skoro rovnako ako mužom. Okrem toho majú ženy tendenciu príznaky podceňovať, a teda sa u nich vysoký krvný tlak nelieči, čím sa stávajú náchylnejšie na stavy ako infarkt myokardu a cievna mozgová príhoda.

Problémy v intímnej oblasti

Žena v prechode môže mať časté aj rôzne bakteriálne infekcie a zápaly. Vaginálna sliznica má tendenciu vysychať a slizničná imunita nefunguje tak dobre ako do obdobia prechodu.

Zdravie kostí

Prechod u žien má zväčša negatívny vplyv na kvalitu a hustotu kostí. Dochádza k odvápňovaniu kostí a ochoreniam ako osteopénia a osteoporóza. Ženy sú tým pádom náchylnejšie na zlomeniny a následné komplikovanejšie hojenie.

Ochorenia žliaz

Klimaktérium môže u žien spustiť aj problémy so zvýšenou funkciou štítnej žľazy – hypertyreóza, ale aj hyperfunkciu kôry nadobličiek.

Výživové doplnky vhodné v období klimaktéria

Výživové doplnky na prírodnej báze sú vhodné pre ženy v prechode, ktorých príznakymierne až stredne silné.

Hormonálna liečba klimaktéria

Hormonálna (substitučná) liečba je vhodná pre ženy, ktorých príznaky  sú výrazné. Na liečbu klimaktéria sa používa hormón estrogén a pri ženách, ktorým nebola vyoperovaná maternica sa môže kombinovať s progesterónom.

Hormonálna liečba by mala začínať v čo najnižších dávkach a trvať čo najkratší čas, pretože so sebou nesie určité riziká. Potrebná je u jednej tretiny žien v prechode. Hormonálna terapia je dostupná vo forme tabliet, ale aj depotných liečiv, ktoré sa injekčne vpichnú do svalu každých 6 – 8 týždňov.

Na druhú stranu je veľmi efektívna v redukovaní nepríjemných príznakov prechodu, hlavne návaly tepla, nočné potenie a suchosť vaginálnej sliznice. Počas hormonálnej liečby sa spomalí rednutie kostí.

Záver

Klimaktérium je prirodzená časť života ženy, kedy dochádza ku viacerým zmenám. Ženy ním môžu prejsť bez väčších problémov, iným môžu pomôcť lieky na prírodnej báze.

V niektorých prípadoch sa používa aj účinná hormonálna terapia, ktorá má však ako každá liečba, svoje riziká. Pri problémoch v klimaktériu sa obráťte na svojho lekára, ktorý vám poradí, aký typ liečby je pre vás najvhodnejší.

Aký je bežný vek nástupu menopauzy? Existuje spoľahlivý test? Prečítajte si o menopauze viac.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×