Horúčka v tehotenstve (zvýšená teplota)

Zdroj: 123rf.com

Horúčka v tehotenstve vás možno vystraší, pretože sa začnete prirodzene obávať o vaše dieťatko. Základom je spoznať, aká je príčina. Teplota a horúčka totiž nie sú ochorenia ako také, len symptómy prebiehajúceho zápalu prípadne iného zdravotného problému.

Zistite, kedy je horúčka v tehotenstve nebezpečná a ako sa dá liečiť.

Horúčka v tehotenstve – prečo vzniká

Ak sa telesná teplota dostane nad hodnotu 37 °C, hovoríme o zvýšenej teplote. Zvýšená teplota v tehotenstve sa objaví vtedy, ak telo bojuje s nejakým patogénom (v organizme je prítomná infekcia).

Najčastejšie príčiny pre zvýšenie teploty v tehotenstve sú:

Návšteva lekára

Horúčka v tehotenstve je vždy príznakom, že organizmus bojuje s nejakým ochorením. Tehotným ženám sa preto odporúča navštíviť lekára čo najskôr. V prípade bakteriálnej infekcie vám lekár bude musieť nasadiť antibiotiká.

Lekára bude zaujímať, či sa okrem zvýšenej teploty vyskytujú aj iné príznaky. Medzi bežné javy sprevádzajúce teplotu (podľa ktorých sa dá určiť aj príčina horúčky v tehotenstve) patria:

Ako znížiť teplotu v tehotenstve

Na znižovanie teploty vám lekár pravdepodobne odporučí paracetamol (Paralen). Liečba ibuprofenom (Ibalgin, Brufen, Nurofen) je vhodná len v 2. trimestri tehotenstva. Kyselina acetylsalicylová (Acylpirin, Aspirin) sa nesmie používať v 3. trimestri. Viac o týchto liekoch si prečítajte v článku Lieky na bolesť v tehotenstve.

Rady na zvýšenú teplotu

Okrem liekov môžete vyskúšať aj tieto rady:

Prevencia ochorení v tehotenstve

V tehotenstve by ste mali byť opatrná a zbytočne sa nevystavovať riziku akejkoľvek nákazy. Tehotným ženám sa preto odporúča vyhýbať sa veľkým kolektívom, hlavne v období zvýšenej chorobnosti.

Pri predchádzaní prenosných ochorení má veľký význam osobná hygiena. Pravidelne si preto umývajte ruky a nepoužívajte spoločné príbory a predmety osobnej hygieny s inými ľuďmi.

Vhodné je aj očkovanie, napríklad sezónne očkovanie proti chrípke.

Záver

V tehotenstve môže byť o niečo náročnejšie rozlíšiť zvýšenú teplotu od mierneho prehriatia prípadne návalov tepla, ktoré sú v tehotenstve bežné. V prípade, že si nameráte zvýšenú teplotu nad 38 °C, je dôležité navštíviť lekára čo najskôr. Teplota môže byť príznakom bakteriálnej infekcie, ktorú je nevyhnutné liečiť antibiotikami. Na zníženie teploty v tehotenstve najčastejšie používame Paralen.

Mohlo by vás zaujímať:

Ktoré lieky proti bolesti a horúčke sa používajú v tehotenstve? ➤ Môže sa Paralen, Ibalgin, Panadol, Acylpirin, či Novalgin? Zistíte v článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×