Hnačka v tehotenstve – prečo vzniká a aká je jej liečba?

Zdroj: 123rf.com

Podobne ako zápcha, aj hnačka je v tehotenstve veľmi bežným príznakom. Spôsobuje ju viacero faktorov – tehotenské hormóny, zmeny v spôsobe stravovania ale aj stres a obavy o bábätko. V niektorých prípadoch však hnačka vôbec nemusí súvisieť s tehotenstvom

Hnačku v tehotenstve netreba podceňovať, pretože môže vyústiť do nepríjemných komplikácii. Zistite, ako si môžete pomôcť.

Hnačka v tehotenstve + prečo vzniká?

O hnačke vo všeobecnosti hovoríme vtedy, ak sa stolica vyskytuje viac ako 3x denne a konzistencia stolica nie je tuhá.

Bežné zmeny v tehotenstve

Ako sme spomínali v úvode článku, hnačka je častou komplikáciou tehotenstva. Postupujúc zmeny v organizme ženy sa podpíšu aj na tráviacom trakte a trávení. V tomto období sa u žien častejšie vyskytnú aj rôzne potravinové intolerancie, ktoré sa môže prejaviť hnačkou.

Iné príčiny

Nie všetky typy hnačky sú spojené s tehotenstvom a zmenami ženského tela. Niektoré sú vírusového alebo bakteriálneho pôvodu (infekčná hnačka v tehotenstve), prípadne sa prejavia ako následok diétnej chyby (nevhodné kombinácie jedál). Diétne chyby a črevné virózy sa môžu prejaviť napríklad ako súčasná hnačka a zvracanie v tehotenstve. Aj keď sa už rôzne parazity vyskytujú veľmi zriedkavo, aj tie môžu spôsobiť hnačku.

Hnačka je tiež charakteristickým príznakom závažnejších, chronických ochorení ako syndróm dráždivého čreva, Crohnova choroba, ulcerózna kolitída a podobne.

Kedy vzniká hnačka v tehotenstve

Najčastejšie sa hnačka objavuje v posledných mesiacoch tehotenstva. Paradoxne, hnačka sa objavuje ku koncu tehotenstva preto, pretože sa telo pripravuje na blížiaci sa pôrod. Každé tehotenstvo je unikátne, preto sa u vás hnačka pred pôrodom vôbec nemusí vyskytnúť.

Hnačka v ranom tehotenstve nie je typická, práve kvôli vysokým hladinám progesterónu, ktoré spomaľujú hladkú svalovinu v čreve. Naopak, pred očakávanou menštruáciou sa niekedy objavuje hnačka, prípadne častejšie nutkanie na stolicu.

Liečba hnačky v tehotenstve

V závislosti od príčiny hnačky zvolíme aj adekvátnu liečbu. Ak sa jedná o hnačku, ktorá je spôsobená tehotenstvom, stačí úprava stravy a zopár základných odporúčaní.

Bežná odporúčaná liečba:

Aké lieky z lekárne môžete využiť na liečbu hnačky?

V tehotenstve sa používajú tieto lieky:

Silná hnačka v tehotenstve môže viesť k dehydratácii. Ak je hnačka v kombinácii s inými príznakmi ako silné kŕče v bruchu, zvracanie, vysoké teploty, pocit na odpadnutie a podobne, vyhľadajte čo najskôr lekára. V niektorých prípadoch sú nevyhnutné infúzie na zavodnenie

Zhrnutie

Hnačka väčšinou nie je nebezpečný stav, v tehotenstve však môže viesť k rýchlej dehydratácii. Základom je preto dopĺňanie tekutín a šetriaca strava. Odporúča sa aj užívanie rehydratačných nápojov.

Probiotiká vám napomôžu obnoviť správne fungovanie čriev a tiež vám posilnia imunitu. Pri závažnej hnačke, ktorá je sprevádzaná aj inými príznakmi vyhľadajte lekára.

Zistiť viac

PROBIO-FIX 60 kapsúl

  • probiotiká odstraňujú tráviace problémy (ako hnačka, zápcha…)
  • vhodné aj v tehotenstve

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×