Ghee maslo: V čom je ghee lepšie ako klasické maslo? (+ recept na domáce ghee maslo)

Viete, kde sa dá kúpiť a aká je jeho cena?

Zdroj: 123rf.com

Ghee maslo je zdravšia verzia masla, ktorá má v porovnaní s klasickým maslom viacero výhod. Nejedná sa o žiadnu novinku zdravej životosprávy, z praktických ale aj zdravotných dôvodov bolo využívané ghee maslo (označované aj ako prepustené maslo) už v dávnejších dobách na slovenských dedinách.

Ghee maslo si môžete urobiť doma, prinášame vám však aj kvalitné prepustené maslá, ktoré sa dajú kúpiť cez internet.

Ghee maslo – čo to je?

Ghee maslo vzniká procesom varenia masla, pri ktorom sa vyparuje z masla voda a zbavuje sa mliečnej sušiny. Pôvodne sa maslo takto upravovalo, pretože v minulosti bolo skladovanie potravín náročnejšie a častejšie sa kazili. Ghee maslo je odolnejšie voči pokazeniu a nemusí byť uchovávané v chladničke. Je preto vhodné na okamžitú konzumáciu a netreba čakať, kým zmäkne ako klasické maslo.

V čom je ghee lepšie ako klasické maslo? Aké má účinky?

Tak ako sme spomenuli vyššie, jednou z najväčších výhod ghee masla je jeho skladovanie. Je pripravené na okamžité použitie, na rozdiel od klasického masla, ktoré treba vybrať z chladničky o niečo skôr.

Ghee má mierne viac kalórií v porovnaní s obyčajným maslom. Je to preto, že je zbavené vody a obsahuje teda čistý tuk. Taktiež sa v ghee masla nachádza priaznivejší pomer nasýtených a nenasýtených mastných kyselín. Tieto hodnoty sú pri množstve, ktoré by sa malo maximálne denne skonzumovať zanedbateľné.

Nezabúdajte, že aj zdravšie tuky ako ghee, orechy alebo avokádo treba konzumovať v adekvátnej miere. Pri nadmernej konzumácii tukov hrozí riziko aterosklerózy (ukladania aterosklerotických plakov do ciev, ktoré sa následne zužujú), obezity, metabolického syndrómu, srdcovocievnych ochorení a podobne.

Tým, že je ghee zbavené sacharidov a mliečnej bielkoviny ( v tomto prípade kazeínu), je vhodné aj pri laktózovej intolerancii a alergii na mlieko.

V neposlednom rade je ghee zdravšie aj pre vyšší bod zápalnosti (okolo 250 °C , klasické maslo má približne 175 °C). Jedná sa o teplotu, kedy sa tuk prepaľuje (spoznáte to napríklad tak, že sa pri tom tvorí nad hrncom biely dym). Prepálený tuk je zdraviu škodlivý, má karcinogénne vlastnosti.

Vedeli ste, že…

Niektoré zistenia o ghee nie sú len pozitívne. Zistilo sa, že v niektorých prípadoch sa pri príprave ghee masla oxiduje cholesterol. V takejto forme je cholesterol škodlivý a spája sa s ochoreniami srdca a ciev. Ak máte preto už zvýšené hladiny LDL cholesterolu, denne by ste nemali zjesť viac ako dve polievkové lyžice ghee.

Recept na domáce ghee maslo

Príprava ghee masla nie je náročná, vyžaduje si však veľkú pozornosť a opatrnosť pri určovaní teploty, pri ktorej sa pripravuje.

  1. Zdroj: 123rf.com

    Zmäknuté maslo dáme do hrnca, ideálne s nelepivým dnom. Vhodné sú skôr širšie hrnce, aby sa voda rýchlejšie odparovala.

  2. Maslo necháme roztopiť na miernom ohni, približne 10 – 20 minút. Niektoré recepty odporúčajú zbierať penu, iné nie. Vyskúšajte variant receptu na ghee, ktorý vám najviac vyhovuje.
  3. Keď sa maslo vyčíri, cez gázu alebo sitko s drobnými otvormi maslo prelejeme do sklenenej nádoby. Vyberte si takú, ktorá je odolná voči teplotám, maslo bude horúce.
  4. Ghee maslo skladujeme pri izbovej teplote. Konzistenčne sa správa ghee podobne ako kokosový olej – pri izbovej teplote je polotekuté, pri chladnejšej teplote tuhne.

Kde kúpiť ghee a aká je jeho cena

Zhrnutie

Ghee maslo (alebo aj prepustené maslo) sa využíva v tradičnej kuchyni niektorých ázijských krajín, bežne používané však bolo aj na Slovensko. Jeho príprava nie je náročná a zvládnete ju aj doma. Pomalším procesom zahrievania a prebublávania sa maslo zbavuje vody, cukrov a mliečnej bielkoviny (buď sa odstraňuje vo forme peny alebo len vo finálnom štádiu ostane usadená na spodku hrnca). Ghee maslo je charakteristické svojou orieškovou, lahodnejšou chuťou. Používa sa do studenej ale aj teplej kuchyne, vhodné je do slaných aj sladkých jedál.

Zistiť viac

Ghee maslo Woflberry

  • vhodné pre ľudí s laktózovou intoleranciou 
  • nenachádzajú sa v ňom mliečne bielkoviny
  • vyrobené z mlieka kráv, ktoré sa pasú na farmách, kde sa nepoužívajú žiadne pesticídy, priemyselné hnojivá či chemikálie

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×