Bolesť na hrudi – aké môžu byť príčiny bolesti v hrudi?

Zdroj: 123rf.com

Prvá vec, ktorá väčšinu ľudí pri bolesti na hrudi napadne je infarkt. Je samozrejme dobré uvedomovať si prípadne riziko tohto život ohrozujúceho stavu. Nie každá bolesť na hrudi však automaticky znamená infarkt.

Aké sú iné príčiny bolesti na hrudi? Čo robiť pri najčastejších situáciách, ktoré sa môžu prejaviť ako bolesť v hrudi a na hrudníku?

Aké má bolesť na hrudi príčiny?

Bolesť na hrudi môže mať rôzny charakter – od tupej bolesti, ktorá sa ťažko lokalizuje, až po ostrú bolesť v hrudi.

Pozrime sa teda spolu na najbežnejšie príčiny:

Srdcovocievne ochorenia a akútne príhody

Ischemická choroba srdca je pomerne časté ochorenie, pri ktorom dochádza k zníženiu alebo až zastaveniu prívodu kyslíka do srdca. Ochorenie môže mať chronický alebo akútny charakter.

Príznaky srdcových ochorení

Príznaky, ktoré sú charakteristické pre kardiovaskulárne ochorenia:

Príznaky infarktu

Príznaky infarktu myokardu:

Pri objavení týchto príznakov privolajte čo najskôr záchranku. Pacienta usaďte a v prípade potreby poskytnite prvú pomoc vo forme resuscitácie, kým nepríde sanitka (30 stlačení hrudníka ku 2 vdychom). Podanie kyseliny acetylsalicylovej nechajte tiež na lekára – pacient môže mať alergiu, prípadne vredovú chorobu žalúdka.

Problémy s pľúcami

Chronické aj akútne ochorenia pľúc a dolných dýchacích ciest sa tiež môžu prejaviť bolesťou na hrudi, obzvlášť pri hlbokom nádychu.

Ochorenia, ktoré treba zvažovať sú napríklad:

Ochorenia tráviaceho traktu

Tráviace problémy a chronické ochorenia žalúdka a čriev sa tiež môžu prejavovať ako bolesť na hrudi.

Časté sú napríklad:

Bolesť na hrudi z chrbtice

Problémy v oblasti hrudnej chrbtice (oblasť lopatiek) sa môžu prenášať na celý hrudný kôš, čím sa bolesť objaví aj na hrudníku. Pri zaseknutí nervov v ľavej časti chrbtice a hrudného košu sa môžu príznaky podobať na srdcový infarkt.

Na liečbu bolesti na hrudi, ktorá je spôsobená chrbticou použite bežné analgetiká ako Paralen a Ibalgin.

Iné príčiny bolesti v hrudníku

Vyššie sme zhrnuli len tie najčastejšie diagnózy a stavy, ktoré sa manifestujú bolesťou v hrudníku.

Medzi ďalšie príčiny môžu patriť aj:

Pri dlhodobej bolesti na hrudníku vždy vyhľadajte lekára.

Zhrnutie

Len 20 % pacientov, ktorí zažívajú akútnu bolesť na hrudi majú infarkt myokardu prípadne nestabilnú anginu pectoris. Ostatné prípady sú menej závažné stavy, od ochorení dýchacieho traktu, až po tráviaci trakt, prípadne problémy s chrbticou.

Infarkt myokardu je však veľmi vážny a život ohrozujúci stav, pri ktorom rozhodujú doslova sekundy. Preto pri podozrení nečakajte, zavolajte lekársku pomoc ihneď

Mohlo by vás zaujímať:

Infarkt myokardu sa prejavuje ostrou bolesťou a hrudi. Aké iné príznaky sprevádzajú srdcový infarkt? Aká je jeho diagnostika a liečba? Zistite o srdcovom infarkte viac.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×