Arónia čiernoplodá: Aké má účinky na zdravie?

Ktoré výživné látky obsahuje? Viete, aké je jej správne užívanie?

Zdroj: pixabay.com

Liečba rastlinami (fytoterapia) mala svoje výrazne miesto aj v minulosti. Svojich priaznivcov má však aj dnes. Využíva sa na liečebné, ale aj prevenčné účely. Jedným z plodov, ktorý sa hojne využíval v niektorých častiach Ruska a východnej Európy, je Arónia čiernoplodá. Prirodzene sa vyskytuje aj v severných častiach Ameriky a v Kanade.

Viete, pre aké účinky je arónia konzumovaná? Ak rozmýšľate nad užívaním arónie, na konči článku nájdete viacero tipov na kvalitné produkty.

Arónia a jej účinky

Medzi silné prírodné antioxidanty sa zaraďuje ker Arónia čiernoplodá (u nás nazývaná aj jarabina čierna, latinsky Aronia melanocarpa). Pestuje sa ako okrasná drevina, využívajú sa však aj liečivé účinky jej čiernych plodov, ktoré dozrievajú koncom augusta. Obsahujú vysoké množstvá vitamínu C, antioxidantov a antokyánov. Práve tieto zdraviu prospešné obsahové látky sú zodpovedné za trpko-kyslastú chuť plodov arónie.

V ľudovom liečiteľstve sa arónia používala najmä pri srdcovocievnych ochoreniach, pri cukrovke a ako prevencia niektorých foriem rakoviny. Vedecké štúdie však nie sú jednotné. V niektorých sa preukázalo, že arónia dokáže znižovať tlak krvi, tieto štúdie však boli zväčša krátkodobé. Potencionálne pozitívne účinky sa preukázali aj pri pití aróniovej šťavy pri metabolickom syndróme.

Ak máte cukrovku a pijete aróniovú šťavu, môže dôjsť k zníženiu hladiny cukru v krvi (hypoglykémii). V prvých dňoch konzumácie arónie si preto sledujte jeho hladiny a prípadne si upravte denný príjem arónie tak, aby bola glykémia stabilná.

Pestovanie arónie

Krík arónia čiernoplodá nie je náročný na pestovanie. Zvláda mrazy, zvyčajne je odolný aj voči škodcom. Sadenice sa dajú kúpiť aj na internete. Na Slovensku sa pestovaniu arónie a výrobe produktov venuje farma Arónia Tekov. Ich špecialitou je napríklad aróniová múka, z ktorej pečú chutné koláče.

Arónia čiernoplodá a jej užívanie

Existuje viacero spôsobov, ako konzumovať aróniu. Najideálnejšie je jesť ju v surovom, neupravenom stave. Plody arónie môžete jest čisté, pridať si ich do ovsenej kaše, pudingu, urobiť si z nich smoothie. Kombinovať ju odporúčame skôr so sladkým ovocím – napríklad hroznom alebo jablkami. Surová arónia je vhodná aj do pečenia, na internete nájdete viacero receptov na sladké koláče s aróniou.

Zo sušených plodov arónie môžete uvariť čaj, ideálne je dochutiť ho medom, čím získate zdravý nápoj posilňujúci imunitu.

Nutričné hodnoty arónie

Podiel obsahových látok sa môže líšiť od toho, v akých podmienkach bola arónia pestovaná. Vo všeobecnosti však 1/4 hrnčeka sušených plodov arónie obsahuje:

Z vitamínov a minerálov sú zastúpené:

Produkty s obsahom arónie

Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • trieslovinový čaj z arónie čiernoplodej
  • okrem toho obsahuje cukry, aminokyseliny, pektíny, minerály
  • odporúča sa piť pri srdcovocievnych ochoreniach 
  • vhodné pre deti od 3. rokov 
Cena: 1.4 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • pasterizovaná šťava z Arónie čiernoplodej
  • obohatená o vitamín C 
  • dávkovanie: 2 x denne 25 ml (cca 5 čajových lyžíc), pol hodiny pred jedlom
  • nevhodné pre deti do 18. rokov, tehotné a dojčiace ženy 
Cena: 10.43 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • komplexný výživový doplnok na podporu imunity u detí 
  • obsahuje prírodné kravské kolostrum, prášok z arónie a vápnik 
  • dávkovanie: 4 odmerky denne 
  • prášok sa pridá do stravy, napríklad kaše alebo jogurtu
Cena: 14.6 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • výživový doplnok s obsahom kravského kolostra, bio arónie a inulínu 
  • vo forme prášku s jahodovou príchuťou 
  • pre dospelých a deti od 3. rokov
  • dávkovanie: 3 odmerky sypkej zmesi 1x denne do jedla
Cena: 32.39 €

Zhrnutie

Spomedzi všetkých plodov ovocia je na antioxidanty najbohatšia práve Arónia čiernoplodá. Antioxidanty sú látky, ktoré sú v potrave zastúpené v rôznom pomere, no pre náš organizmus majú nezastupiteľnú hodnotu. Podieľajú sa napríklad na znižovaní oxidatívneho stresu, ktorý v niektorých prípadoch môže byť kofaktorom pre rozvoj civilizačných ochorení. Užívanie arónie závisí od toho, v akej forme sa nachádza. Pri čistých nespracovaných bobuľkách sa odporúča konzumovať ju v množstve jednej polievkovej lyžice denne.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.