Zápal prínosových dutín (sinusitída) – príznaky, prevencia, liečba

Aké lieky pomôžu na zápal prínosových dutín? Vyplatí sa naparovanie?

Zdroj: 123rf.com

Sinusitída je zápalové ochorenie prínosových dutín. Najčastejšie je vyvolaná infekciou (či už bakteriálnou alebo vírusovou). U niektorých ľudí sa sinusitída vyskytuje v chronickej podobe, bežnejší je však akútny zápal prínosových dutín.

Viete, aké sú charakteristické príznaky pri zápale prínosových dutín? Aké voľnopredajné lieky sa používajú pri zápale prínosových dutín a kedy je nevyhnutné vyhľadať lekára?

Bežné ochorenie detí ale aj dospelých

Zápal prínosových dutín je nezávažné ochorenie, s ktorým sa už stretol temer každý z nás. Často sa vyskytuje súčasne s chrípkou a nádchou alebo tesne po ich prekonaní.

Príznaky

Príznaky zápalu dutín sú nasledovné:

Liečba zápalu prínosových dutín

Miernejšie formy zápalu prínosových dutín (najmä tie, ktoré nie sú bakteriálne ale vírusové) sa dajú liečiť aj voľnopredajnými prípravkami.

Základom je pravidelné vyprázdňovanie nosa. Odporúča sa nos pravidelne preplachovať, pri akútnom zápale dutín sú vhodné hypertonické morské roztoky, pri chronickej forme a na bežnú hygienu nosa stačia aj izotonické.

Na uvoľnenie nosu môžete použiť aj nosové spreje alebo kvapky. Využívajú sa v nich liečivá, ktoré zmierňuje opuch v nose a tým uľahčujú dýchanie. Bežné sú napríklad xylometazolín (Olynth, Otrivin) a oxymetazolín (Nasivin). Kvapky a spreje s týmito liečivami sa nesmú užívať dlhšie ako sedem dní, inak hrozí riziko závislosti a chorý sa následne nevie vysmrkať.

Na odhlienenie ktoré je pri zápale prínosových dutín typické sa môžu použiť aj lieky rastlinného pôvodu – najpredávanejšie sú napríklad Sinupret alebo Kaloba.

Na znižovanie horúčky sa používajú antipyretiká – paracetamol, kyselina acetylsalicylová alebo ibuprofen. Ak neviete, ktorý z nich je pre vás najvhodnejší, poraďte sa so svojim lekárom alebo lekárnikom.

Vedeli ste, že…

Jedným z najtradičnejších spôsobov, ako si pomôcť pri upchatých dutinách je naparovanie. Na trhu je v súčasnosti dostupných viacero inhalátorov, do ktorých môžete dať morský roztok, kyselinu hyalurónovou, lieh alebo esenciálne oleje. Ak takýto inhalátor doma nemáte, postačí aj obyčajný hrniec s horúcou vodou. Pridajte do nej soľ, prípadne bylinkovú esenciu (pozor na alergie!). Hlavu prekryte uterákom a zhlboka dýchajte, aspoň po dobu 10 minút. Naparovanie môžete opakovať trikrát denne. Malé deti nikdy nenechávajte inhalovať samé, pretože by sa mohli obariť alebo vodu vdýchnuť.

Kedy vyhľadať lekára?

Ak sa zafarbenie hlienu po 2 – 3 dňoch nemení, teplota je vyššia ako 38 stupňov je pravdepodobné, že sa jedná o bakteriálnu sinusitídu a bude nevyhnutná antibiotická liečba. V prípade, že sa hlien v dutinách hromadí, infekcia môže prechádzať aj do iných častí. U detí je najrizikovejší prechod bakteriálnej infekcie do ucha. Zápal ucha je často veľmi bolestivé ochorenie, preto je dobré zápal dutín podchytiť v čo najskoršej fáze.

Okrem antibiotík vám lekár môže predpísať aj iné lieky, u detí sa používa antihistaminikum dimetinden (Fenistil), u dospelých perorálne antihistaminiká ako cetirizin (Zodac) alebo levocetirizín (Zenaro).

Chronická sinusitída – závažnejšia forma zápalu dutín

Na rozdiel od akútneho zápalu dutín je chronická sinusitída (chronická rinosinusitída) závažnejší stav. V populácii sa však vyskytuje pomerne často, trpí na ňu až každý siedmy dospelý. O chronicite zápalu dutín hovoríme vtedy, ak tento stav trvá dlhšie ako 12. týždňov. Príčiny chronickej sinusitídy sú rôzne, spúšťačom môže byť napríklad sezónna alergia, ale aj baktérie, vírusy, plesne, hormonálna nerovnováha, následok nadužívania nosových dekongestív spomenutých nižšie a podobne.

Liečba chronickej sinusitídy závisí od príčiny a je o niečo dlhodobejšia a náročnejšia ako liečba akútneho zápalu nosových dutín. Využívajú sa napríklad lokálne pôsobiace kortikoidy, výplachy morskými roztokmi. Ak sa jedná o chronický zápal dutín z alergie, lieči sa primárne alergia. Pri bakteriálnej infekcii sa užívajú antibiotiká. Ak sa stav nezlepšuje, v niektorých prípadoch sa chronická sinusitída lieči operačným zákrokom.

Prevencia zápalu dutín

Ak sa chcete vyhýbať zápalu dutín a tiež iným ochoreniam horných a dolných dýchacích ciest, dodržujte základné odporúčania zdravej životosprávy – kvalitne sa stravujte, dbajte na dostatok pohybu, otužujte sa. Pri častých zápaloch dutín pomáha aj pravidelné čistenie nosa nosnými morskými výplachmi – či už vo forme spreju alebo účinnejšej kanvičky. Najšpecifickejšou formou prevencie je očkovanie proti chrípkovým vírusom, ktoré môžu vyústiť až do zápalu dutín. Očkovať sa začína spravidla od začiatku októbra.

Zhrnutie

Zápal dutín je častým ochorením horných dýchacích ciest. Postihuje rovnako často dospelých aj deti. Miernejšie formy sa liečia symptomaticky – nosnými sprejmi, ktoré zmierňujú opuch, antipyretikami, bylinnými liekmi ktoré uvoľňujú hlien. Podporná terapia je aj naparovanie, vitamín C, zinok a selén ale aj prípravky na podporu imunity, napríklad s obsahom betaglukánov z hlivy ustricovitej alebo s echinaceou purpurovou.

Tip na článok:
Viete, aké sú príznaky oslabenej imunity? Zistite, ako podporiť imunitu prirodzeným spôsobom ? v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×