Zápal obličiek – formy, prejavy, je možná domáca liečba?

Zdroj: 123rf.com

Zápal obličiek má dve formy: pyelonefritída a glomerulonefritída. Obidve formy ochorenia môžu mať akútny alebo chronický priebeh. V článku sa dozviete o tom, aké má zápal obličiek prejavy.

Mnohých zaujíma, či je pri zápale obličiek vhodná domáca liečba. V článku zistíte odpoveď aj na túto otázku.

Zápal obličiek a jeho formy

Vo väčšine prípadov zápalu obličiek hovoríme o dvoch diagnózach:

  1. pyelonefritída
  2. glomerulonefritída

Akútna pyelonefritída (akútny zápal obličiek)

Akútna pyelonefritída najčastejšie vzniká ako komplikácia neliečenej cystitídy. Vyvoláva ju hlavne baktéria E. coli, ktorá je pre nás na určitých miestach tela (napr. v črevách) prospešná, no v močovom trakte a v obličkách vyvoláva zápal. Okrem E. coli sú za zápal obličiek zodpovedné aj baktérie a huby ako: Proteus, Klebsiella, Enterobacter, Pseudomonas, Enterococcus, Candida, Gonorrhea, Staphylococcus, Mycoplasma, Salmonella.

Chronická pyelonefritída (chronický zápal obličiek)

Ku chronickému zápalu obličiek – pyelonefritíde dochádza u pacientov s anatomickými anomáliami obličiek. V niektorých prípadoch je ochorenie úplne bez príznakov a ak sa príznaky objavia, sú vždy miernejšie v porovnaní s akútnou pyelonefritídou. Prognóza ochorenia je pomerne dobrá, u väčšiny pacientov dochádza k zachovaniu funkcie obličky aspoň po dobu 20 rokov.

Glomerulonefritída

Glomerulonefritída je autoimunitné ochorenie, pri ktorom dochádza k zápalu glomerulov. Glomeruly sú tenké cievy v obličke, cez ktoré prechádza krv a filtruje sa postupne na moč. Glomerulonefritída môže byť primárna, kedy je ochorenie samostatné a sekundárna, kedy zápal glomerulov vzniká ako následok iného ochorenia, napríklad cukrovky.

Príznaky glomerulonefritídy sú individuálne, medzi najčastejšie radíme:

Akútna glomerulonefritída je zvyčajne následkom prekonanej infekcie baktériou Streptococcus pyogenes, ktorý sa objavuje napríklad pri angíne. Medzi ďalšie príčiny akútnej glomerulonefritídy radíme stafylokoky, tuberkulózu, syfilis a EB vírus.

Chronická glomerulonefritída vzniká niekedy po prekonaní akútnej glomerulonefritídy. Prvým príznakom býva často až vysoký tlak, ochorenie je náročnejšie na diagnostiku.

Prejavy pyelonefritídy

Zápal obličiek u detí

Zápal obličiek u detí sa môže prejavovať zozačiatku len výrazne zvýšenou teplotou. Následne sa objavia problémy s močením, ktoré je však pri malých deťoch s plienkami ťažšie odpozorovať. Zápal obličiek sa vyskytuje častejšie u dievčat, u chlapcov s fimózou (zrastená predkožka) a u detí s anatomickými poruchami v oblasti obličiek.

Liečba zápalu obličiek je antibiotická. U malých detí sa často pristupuje k hospitalizácii a intravenóznemu podaniu antibiotík.

Liečba zápalu obličiek

Základom liečby zápalu obličiek sú antibiotiká. Pri menej závažných formách postačia perorálne tablety. Antibiotiká užívajte aj vtedy, keď sa začnete cítiť lepšie. Liečba zápalu obličiek môže byť dlhšia a preto vám odporúčame užívať probiotiká, ktorými ochránite tráviaci trakt a posilníte dobré črevné baktérie.

Pri závažnejších infekciách obličiek je nutná hospitalizácia, kedy sú antibiotiká podávané vnútrožilovo.

Pri opakovaných zápaloch obličiek sa odporúča návšteva imunológa a nefrológa.

Domáca liečba zápalu obličiek – je možná?

Ak sa u vás potvrdí bakteriálny zápal obličiek, rozhodne sa nespoliehajte na žiadne domáce recepty a nevyhýbajte sa liečbe antibiotikami.

Napriek tomu existuje zopár rád, ktoré môžete dodržiavať:

Zhrnutie

Zápal obličiek môže mať dve formy – buď je bakteriálneho, alebo imunologického pôvodu. Ďalej ho delíme na akútny zápal obličiek a chronický zápal obličiek. Pri adekvátnej liečbe má ochorenie veľmi dobrú prognózu. Neliečené infekcie so sebou nesú riziko vzniku jaziev na obličkách a chronicky zníženej funkcie obličiek.

Prečo vznikajú obličkové kamene? Aké sú ich príznaky a liečba? Ak vás zaujíma aj táto téma, prečítajte si článok o obličkových kameňoch.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×