Žalúdočné vredy – príznaky, prevencia, domáca liečba (neprehliadajte pálenie žalúdka!)

Zdroj: 123rf.com

Príchod jari potrápi približne 10 % ľudí.

Myslíte si, že ide o alergikov?

Omyl…

Jedná sa o ľudí, ktorých trápia žalúdočné vredy.

Chcete mať istotu, že sa vás netýkajú?

Spoznajte príznaky žalúdočných vredov, rizikové faktory a spôsoby ich prevencie. Alebo ich už máte a zaujíma vás domáca liečba žalúdočných vredov? Ak áno, prečítajte si náš článok a dozviete sa viac:

Väčšina pacientov nevie, že má vredy, kým sa neprejavia v aktívnejšej forme. Vredy na žalúdku sa častejšie vyskytujú u starších ľudí. Mladším sa vred zvyčajne objaví na dvanástniku.

Múdry žalúdok

Pre všetky naše orgány, ale obzvlášť pre kráľa nášho tráviaceho traktu – žalúdok, platí jedno – rovnováha. Ak dochádza k narušeniu rovnováhy, vzniká ochorenie.

V prípade žalúdočných vredov sa jedná o narušenie rovnováhy medzi ochrannými faktormi (ktoré chránia sliznicu žalúdka) a tráviacimi šťavami (ktoré sú veľmi kyslé a majú agresívny charakter).

Medzi ochranné faktory žalúdka patria napríklad:

Mucín vytvára na povrchu žalúdka ochranný filter, ktorý chránia žalúdok pred natrávením vlastnej steny.

Ak je ochranných prostriedkov málo, alebo sú poškodzované, dochádza k prekysleniu žalúdka a následne k vzniku vredov na žalúdku (v tejto fáze už môžete pociťovať pálenie v žalúdku).

Zdroj: 123rf.com

Agresívne šťavy. Sú len zlé?

Medzi hlavných narušiteľov výstelky žalúdka patrí kyselina chlorovodíková a pepsín. Ich pH je silne kyslé – pohybuje sa v rozmedziach 1 – 2.

V žalúdku majú však aj svoje pozitívne funkcie:

Už v roku 1910 nemecký lekár Karl Dragutin predstavil svoju teóriu vzniku žalúdočných vredov. Povedal, že bez kyseliny niet vredu, čo je v podstate celá problematika vredovej choroby v skratke.

Kto je najviac ohrozený?

Niektoré faktory ako strava dokážeme ovplyvniť, no existujú aj predispozície, s ktorými sa rodíme. Muži bývali na vredy dlhodobo náchylnejší, no momentálne je pomer medzi pohlaviami temer vyrovnaný.

Lieky

Niektoré lieky môžu zvyšovať riziko vredov na žalúdku. Sú to napríklad lieky typu nesteroidné antiflogistiká (zoznam nesteroidných antiflogistík).

Medzi ne patria:

Týmto liekom by ste sa v prípade žalúdočných vredov mali vyhnúť!

Zdroj: zdravovek.eu, lieky24.sk

Spomínané lieky okrem svojho účinku na bolesť blokujú aj tvorbu ochranných mechanizmov v žalúdku. Ostatné lieky proti bolesti nemajú na žalúdok tento efekt.

Žalúdočné vredy a ich príznaky

Ak máte žalúdočné vredy, najčastejšie spozorujete tieto príznaky:

Približne 10 % ľudí, ktorí majú vredy na žalúdku, nemajú žiadne príznaky.

Zistiť viac

Chioská masticha 100 kapsúl

  • Chioská masticha má potenciál potláčiť zápaly žalúdka a žalúdočné vredy + pôsobí proti baktérii Helikobakter pylori
  • kliknite sem, ak chcete zistiť viac o prírodnej liečbe mastichou

Helikobakter pylori

Je to žalúdočná baktéria, ktorá sa nachádza až u 50 % populácie po 50. roku života. Nie u každého vyvoláva vredy, no je jednou z hlavných príčin vredovej choroby žalúdka. Žalúdku škodí tak, že narúša jeho ochranné hlienovité vrstvy a tým zvyšuje jeho kyslosť.

Testy a diagnostika

V dnešnej dobe si môžete test na prítomnosť helikobaktera spraviť aj sami doma. Testy sa dajú kúpiť aj v lekárni. Ich výhodou je práve ich dobrá dostupnosť pre laika a cenová výhodnosť. Nevýhodou je spoľahlivosť v porovnaní s inými diagnostickými metódami (spoľahlivosť sa pohybuje od 50 – 90 %).

Iné diagnostické metódy sú napríklad gastroskopia, ktorá má výbornú, až 98 % spoľahlivosť. Jej nevýhodou je to, že to nie je veľmi príjemné vyšetrenie.

Helikobakter sa dá dokázať aj z dychu pomocou dychového testu. Metóda nie je bolestivá, je len o niečo menej spoľahlivá ako gastroskopia, no nie je vhodná pre rizikové skupiny.

Zo stolice sa zas vyšetruje antigén na helikobaktera. Z krvi je vyšetrenie helikobaktera spoľahlivé na niečo okolo 50 %.

Viac o helikobakterovi si prečítate v našom článku: Helikobakter pylori.

Ako sa (ne)stravovať

Niektoré potraviny a naše zlozvyky sú veľmi nezdravé pre náš žalúdok, lebo podporujú tvorbu kyseliny chlorovodíkovej. Tá je potom v nadbytku a zvyšuje sa riziko vredov na žalúdku.

Diéta pri žalúdočných vredoch je rozhodne namieste…

Tieto potraviny eliminujte alebo sa im v ideálnom prípade úplne vyhýbajte:

  • káva
  • alkohol, hlavné ten s vyšším obsahom promile
  • nadmerne korenené jedlá – soľte a používajte koreniny v minimálnom množstve
  • veľmi horúce/veľmi studené jedlá
  • bublinkové nápoje
  • citrusy
  • pikantné syry
  • nadúvajúca zelenina ako kapusta, kel, karfiol
  • biele pečivo
  • kysnuté, linecké, lístkové cesto
  • červené mäso
  • údeniny, šunka sa odporúča len zriedka
  • mastné, tukové jedlá
  • ovocie so zrniečkami (maliny, ostružiny, figy, ďatle, ríbezle a pod.)
Zdroj: zdravovek.eu 123rf.com

Iné potraviny majú zas veľmi priaznivý účinok na náš tráviaci trakt, a hlavne žalúdok. Strava síce helikobaktera nezničí, no pomáha v znovu vybudovaní ochranného filmu na povrchu žalúdka.

Dbajte na to, aby ste sa stravovali pravidelne a nezabúdali ste na raňajky. Ak si neviete odpustiť kávu, nikdy ju nepite nalačno.

Týmito potravinami v strave nešetrite:

  • zemiaky
  • avokádo
  • med
  • špenát
  • brokolica – obsahuje vysoko účinnú látku suflorafán, ktorá pôsobí antibioticky na helikobaktera
  • zeler
  • vajíčka
  • marhule, broskyne
  • jablková šťava
  • chudé mäso
  • tvaroh
  • z korenín sú vhodné bylinky: pažítka, petržlenová vňať, majoránka, rasca, kôpor
Zdroj: zdravovek.eu 123rf.com

Váš jedálniček by mal pozostávať predovšetkým z vyššie uvedených potravín.

Režimové opatrenia

Dôležitý faktor, ktorý významne prispieva ku vzniku žalúdočných vredov je stres. Stres v práci, prípadne problémy v rodine sú často prvý spúšťač problémov so žalúdkom. Preto sa snažte redukovať prežívanie stresu, veľa odpočívajte a doprajte si kvalitný spánok.

Načas obmedzte aj športovanie, doprajte si relax. Prípadne sa venujte joge alebo iným relaxačným cvičeniam.

Je nevyhnutné prestať fajčiť, nakoľko to má významne negatívny vplyv nie len na váš žalúdok ale na celkové zdravie organizmu.

Samotná liečba žalúdočných vredov

Neliečený helikobakter môže prejsť do chronického ochorenia, preto pri potvrdenej diagnóze nečakajte a začnite s liečbou. Vyliečenie helikobaktera je v 90 % percentách vždy úspešné. Niektoré vredy majú schopnosť vyliečiť sa aj samé, no majú tendenciu sa vracať.

Na liečbu helikobaktera a vredov sa používajú rôzne liečivá.

Lieky používané pri liečbe vredov

Veľmi často používané sú látky neutralizujúce aktuálnu kyslosť žalúdka – antacidá. Patrí medzi ne napríklad Talcid.

Inhibítory protónovej pumpy (Nolpaza, Helicid, Omeprazol, Oprazole, Pantomyl a iné) fungujú tak, že blokujú tvorbu žalúdočnej šťavy. Používajú sa pri vredoch žalúdka aj dvanástnika, ale aj pri odstraňovaní helikobaktera. Nemôžu ich užívať deti. Tehotné a dojčiace ženy, rovnako ako pacienti s poruchami obličiek alebo pečene by ich mali užívať so zvýšenou opatrnosťou.

Antibiotiká majú schopnosť potláčať až úplne eliminovať H. pylori. Helikobakter je bakteriálna infekcia, a preto je liečba antibiotikami nevyhnutná, no zároveň veľmi úspešná. Inhibítory protónovej pumpy sú efektívne v redukcii prekyslenia žalúdku.

Očkovanie proti helikobakterovi pylori zatiaľ neexistuje.

Domáca liečba

Existujú aj výživové doplnky, ktoré stoja za zmienku. Jedným z nich je napríklad chioská masticha. Jedná sa o kvalitný slovenský produkt.

Masticha Active je jedinečný výživový doplnok. Skladá sa z chioskej mastichy a zdraviu prospešných probiotík. Je vhodná aj ako doplnok pri liečbe antibiotikami.

Probiotiká sú tiež účinné pri liečbe vredov na žalúdku. Pri antibiotickej liečbe helikobaktera siahnite rozhodne po probiotikách. Vyhnete sa tak vedľajším účinkom antibiotickej liečby ako napríklad bolesť brucha alebo hnačka. Probiotiká užívajte s 2-hodinovým odstupom pred alebo po antibiotiku. Probiotiká sa nachádzajú aj v niektorých jedlách. Bohaté na probiotické kultúry sú napríklad jogurty alebo acidofilné mlieka.

Na tejto stránke, ktorá sa venuje probiotikám, sa autori dôkladne venovali výberu najkvalitnejšieho probiotika. Ktoré probiotiká sa v teste umiestnili najlepšie zistíte v ich článku: Najlepšie probiotiká.

Zhrnutie

Žalúdočné vredy a infekcia helikobakterom sú veľmi časté ochorenia, ktoré nám vedia narobiť patálie so žalúdkom. Preto je dôležité poznať ich príznaky a pri najmenších pochybnostiach si vybrať jednu z metód diagnostiky, a zistiť, či ste zdravý.

Neignorujte pálenie žalúdka a iné príznaky!

Začať môžete so zmenou jedálnička (vhodná strava + diéta) a obmedzením stresu. Domáca liečba vie byť nápomocná, ale odporúča sa len pri ľahších formách.

Úspešnosť liečby antibiotikami je veľmi dobrá a riziká neliečenia sú vysoké. Preto nič nenechávajte na náhodu, a ak sa vám vredy vyskytnú, začnite s liečbou čo najskôr. Prajeme vám príjemnú, bolesťou nerušenú jar.

Zistiť viac
Masticha active 100 kapsúl
  • Masticha Active obsahuje pravú Chioskú mastichu + probiotiká
  • Spojením mastichy + kvasinky +Laktobacila vzniká účinná kombinácia prírodného antibiotika s probiotikom
  • Účinky potvrdené aj vedeckými štúdiami

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×