Tŕpnutie nôh a prstov na nohách – čo značí brnenie a mravčenie?

Zdroj: 123rf.com

Asi každému z nás sa už stalo, že pri nesprávnom sedení mu stŕpla noha. Tento pocit popisovaný aj ako brnenie a mravčenie poznáme všetci…

K tŕpnutiu nôh a prstov na nohách však dochádza aj pri iných situáciách. Dokonca môže byť príznakom závažnejších ochorení. Ktoré sú to, nájdete popísané v článku.

Tiež si prečítate, aké pocity sú charakteristické pre tŕpnutie nôh a prstov na nohách, čím môže byť spôsobené, ale aj akú liečbu zvoliť ak vás trápi tŕpnutie nohy.

Tŕpnutie nôh – prečo k nemu dochádza?

Tŕpnutie nohy môže byť spôsobené nesprávnym sedením. Často k nemu dochádza napríklad vtedy, keď si preložíte nohu cez nohu, sedíte v tureckom sede, sedíte si na pätách, alebo inak obmedzíte prúdenie krvi do nôh.

Objaviť sa môže aj vtedy, ak nosíte príliš tesné ponožky, nohavice alebo topánky, ktoré vás tlačia. Vtedy sa často dostaví brnenie a mravčenie v nohách.

Po úrazových stavoch, zlomeninách dolných končatín, ale aj chrbtice a trupu sa môže vyskytnúť tŕpnutie, strnulosť, znížená pohyblivosť a bolesti. Tieto príznaky by sa mali časom zlepšovať.

Chronické tŕpnutie nôh je však často príznakom iného ochorenia.

Medzi najčastejšie patria:

Cukrovka (Diabetes)

Jednou z komplikácii cukrovky je takzvaná diabetická neuropatia. Najčastejší príznakom tohto stavu je práve tŕpnutie, bolesti a kŕče nôh. Poškodenie nervov spôsobí aj zníženú citlivosť, preto je u diabetikov veľmi dôležitá starostlivosť o nohy. Ak ste diabetik, navštevujte pedikúru (existuje aj špecializovaná pedikúra pre diabetikov), noste kvalitné topánky a ponožky a pravidelne si kontrolujte chodidlá (diamel.sk).

Tŕpnutie nôh od chrbtice a ischias

Medzi problémy krížovej chrbtice patria stavy ako rozpad alebo posunutie medzistavcových platničiek. Tieto ochorenia môžu spôsobiť stlačenie nervov v oblasti nôh, čo sa následne prejaví ako tŕpnutie nôh.

Ischias (alebo aj lumbago) je pomenovanie pre zápal sedacieho svalu, ktorý prechádza cez krížovú chrbticu až do nôh. Zaujímavosťou je to, že nerv ischias je najdlhším nervom v našom tele. Príznaky lumbaga sú tŕpnutie nôh, brnenie a mravčenie.

Bolesť je najintenzívnejšia pri kašli a dlhodobom sedení. Tŕpnutie nôh od chrbtice sa vtedy výrazne zhoršuje.

Zistiť viac

B-komplex Forte obsahuje komplex vitamínov skupiny B, ktoré prispievajú k normálnej činnosti nervovej sústavy, k ochrane buniek pred oxidačným stresom, k normálnej psychickej činnosti, k zníženiu miery únavy a vyčerpania (a mnoho iného).

Syndróm tarzálneho tunela

Tarzálny tunel je úzka oblasť v členku. Pacienti s poruchami nervu v tejto oblasti majú príznaky tŕpnutia nohy, ale aj pocity ako pálenie, štípanie. Typická je aj bolesť vystreľujúca do chodidla, päty alebo členku.

Periférne ochorenie ciev

Periférne artérie v oblasti nôh (najčastejšie), ramien a žalúdka sú zúžené. K zúženiu dochádza vplyvom ukladania tukových nánosov do ciev – proces sa nazýva aj ateroskleróza. To má za následok znížený prívod krvi a menšie prekrvenie oblasti.

Ochorenie sa vyskytuje až u 20 % ľudí vo veku nad 70 rokov. Rizikovým faktorom pre vznik ochorenia je diabetes, fajčenie, vysoký tlak krvi alebo vysoký cholesterol.

Pacienti s periférnym ochorením ciev pociťujú bolestivosť v nohách a členkoch pri chôdzi a stúpaní do schodov. Ochorenie sa môže prejaviť aj ako pocit slabosti a tŕpnutia. Príznaky zvyčajne ustúpia po pár minútach oddychu.

Alkohol

Škodlivé účinky alkoholu sú známe všetkým. Málokto však vie, že najnepriaznivejší účinok má práve na nervy v oblasti nôh a chodidiel.

Pri nadmernej konzumácii alkoholu dochádza k zníženiu hladín všetkých typov vitamínu B, čo tiež nepriaznivo vplýva na zdravie nervových vlákien.

Fibromyalgia

Chronické nezápalové reumatoidné ochorenie, ktoré je charakteristické bolestivosťou takmer celého tela – hlavne pohybového aparátu. Okrem bolestí sa vyskytujú aj príznaky ako tŕpnutie a mravčenie v nohách a rukách ale aj psychické problémy ako nespavosť a depresia. Príčina ochorenia nie je známa. Najčastejšie ochorejú ženy nad 35. rokov.

Skleróza multiplex

Závažné poškodenie nervových vlákien pri skleróze multiplex vedie k strate citlivosti a tŕpnutiu v končatinách. Dĺžka a intenzita stŕpnutia môže byť veľmi rôznorodá – od krátkodobých až po dlhodobé, ktoré znepríjemňujú život pacienta.

Malígne a benígne tumory

V zriedkavých prípadoch môže byť tŕpnutie nôh spôsobené aj tumorom na mozgu alebo na chrbtici. Tlak ktorý vyvolá tumor na mozog alebo chrbticu môže spôsobiť podráždenie nervov aj v oblasti nôh. Obmedzený môže byť aj prietok krvi do nôh.

Cievna mozgová príhoda

Tŕpnutie ľavej nohy môže byť príznakom cievnej mozgovej príhody!

Iné príznaky sú:

Preto ak máte podozrenie na CMP, ihneď volajte číslo 112.

Pacientom po cievnej mozgovej príhode môže ostať časť tela ochrnutá. Stav sa môže zlepšovať pomalými rehabilitáciami, ale tŕpnutie v nohách môže ostať ako následok prekonaného ochorenia.

Liečba tŕpnutia nôh

V závislosti od príčiny tŕpnutia sa zvolí liečba:

Voľnopredajné lieky na tŕpnutie nôh

Pri menej závažných formách, sa používajú voľnopredajné lieky na tŕpnutie nôh ako:

  1. Vápnik + Horčík + Zinok je výživový doplnok, ktorý obsahuje magnézium v kombinácii s vápnikom a zinkom. Prípravok prispieva k normálnemu fungovaniu svalov, je účinný pri únave ale aj pri kŕčoch a nepokojných nohách.
  2. Pri nedostatku vitamínov skupiny B je výborný B-komplex Forte. V jednej tablete prijmete silné dávky všetkých potrebných B vitamínov. Balenie je 100 kusové a dostať ho vo veľmi priaznivej cene.
  3. Ginkgo obsahuje 30 mg vysoko účinného ginkga v jednej tablete. Ginkgo zlepšuje prietok krvi v periférnych oblastiach a má tiež vplyv na schopnosť učiť sa a na pamäť.

Liečba liekmi na predpis

Pri dlhotrvajúcom probléme s tŕpnutím nôh sa používajú lieky zo skupín:

Kedy navštíviť lekára

Ak tŕpnutie alebo iné nepríjemné pocity v nohách (pálenie, štípanie, bolesť, kŕče a podobne) pretrvávajú po dlhšiu dobu, návšteve lekára sa nevyhýbajte. Skorá diagnostika vám môže výrazne zlepšiť stav a začne sa s liečbou ochorenia, ktoré spôsobuje tŕpnutie.

V prípade podozrenia na mozgovú príhodu lekára vyhľadajte okamžite, pri tomto stave sú rozhodujúce minúty.

Praktické rady na koniec

Nižšie spomenuté rady vám pomôžu prekonať akútne tŕpnutie nôh, a zároveň pôsobia prevenčne proti ďalšiemu vzniku.

Inšpirujte sa napríklad týmito:

Zhrnutie

Tŕpnutie nôh má viaceré formy a príčiny. Niektorí ľudia popisujú stuhnutosť, mravčenie, iní pichanie, pocit ako keby ste stáli v studenej vode alebo vás niekto pichal malými ihličkami. Spoločné je však to, že vaša noha na čas stratí cit, bude sa vám ťažko chodiť, nebudete vedieť rozlíšiť teplo, chlad a dotyk.

Pri dlhodobom tŕpnutí nôh navštívte lekára, môže sa jednať o príznak iného ochorenia. Krátkodobé tŕpnutie nie je závažný stav, pomôcť si môžete režimovými opatreniami a voľnopredajnými liekmi.

Zaznamenali ste už aj tŕpnutie rúk? Aké choroby by mohli byť príčinou? V článku zistíte, či je tŕpnutie rúk a prstov na ruke bežné počas spánku a v tehotenstve, ale aj mnoho iného.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×