Tabletky na spanie bez predpisu + Rebríček 7 najlepších liekov

Zdroj: 123rf.com

Máte problémy so spánkom?

Dodržiavate všetky rady pre zdravý spánok? Chodíte spať a vstávate vždy v rovnaký čas, vyhýbate sa kofeínu, pravidelne cvičíte, pred spaním nepozeráte televíziu…

Napriek tomu ste sa už zopár týždňov nevyspali? Ak rozmýšľate, že je čas dopriať si nejakú pomoc z prírody alebo voľnopredajný liek, v článku zistíte, ktoré sú najlepšie tabletky na spanie bez predpisu.

Zaujímajú vás iba konkrétne lieky na spanie?

Prejdite rovno na rebríček:

7 najlepších tabletiek na spanie

Možno sa pýtate: „Môžem byť závislý na liekoch na spanie?“

Väčšina voľnopredajných liekov na spanie nie je návyková (prípadne si ich vlastnosti môžete overiť u vášho lekára alebo lekárnika). Pre ľudí s miernymi až stredne ťažkými problémami so spánkom môžu postačiť na vyliečenie prechodných problémov.

Voľnopredajné lieky na spanie vs. lieky na predpis

Aké sú medzi nimi základné rozdiely?

Prírodné lieky na spanie ovplyvňujú spánok prirodzeným spôsobom (väčšinou zvyšujú v tele prítomnosť prirodzene sa vyskytujúcich látok). Často majú aj menej vedľajších účinkov. Preto sú považované za bezpečnejšie ako lieky na predpis.
Tabletky na predpis väčšinou pôsobia okamžite po podaní, zatiaľ čo prírodné lieky majú dlhší nástup účinku.

Na lieky na predpis môže vzniknúť tolerancia. Práve kvôli tomu sa tabletky na spanie na predpis užívajú len počas krátkeho časového obdobia alebo sa berú pod dohľadom lekára.

Aké voľnopredajné lieky na spanie sú na trhu?

Na trhu je momentálne mnoho voľnopredajných liekov, ktoré si môžete zaobstarať aj bez predpisu. Ich kvalita a zloženie sú rôzne.

Preto sme pre vás vyhodnotili dostupné tabletky na spanie na prírodnej báze a vybrali sme týchto 7 najlepších:

7 NAJLEPŠÍCH tabletiek na spanie bez predpisu

MELATONÍN Virde 120 tabliet
Kvalita
Cena
Celkové skóre

Prírodný výživový doplnok, ktorý obsahuje až 5 mg melatonínu (pre telo prirodzený hormón, ktorý má najvýznamnejšiu úlohu v regulácii spánkových cyklov). Obsahujú ho viaceré voľnopredajné lieky na spanie.

  • skracuje čas zaspávania
  • zabraňuje častému nočnému prebúdzaniu
  • reguluje prirodzené cirkadiánne rytmy

Kvalita
Cena
Celkové skóre

Známy a používaný výživový doplnok na spanie. Je dostupný v 30 alebo 40 tabletovom balení. Obsahuje 3 zložky: L-teanín 100 mg, extrakt z valeriány lekárskej 50 mg a extrakt z chmeľu obyčajného 150 mg.

  • skracuje čas zaspávania
  • zlepšuje kvalitu spánku
  • odstraňuje stres a napätie organizmu

Kvalita
Cena
Celkové skóre

2 kapsule obsahujú: horčík 337,4 mg, extrakt medovky lekárskej (Melissa officinalis) 100 mg a vitamín B6 2,8 mg

  • vhodný pri zvýšenej záťaži organizmu
  • priaznivo podporuje nervovú sústavu, najmä pri únave a vyčerpaní
  • má upokojujúci účinok, podporuje uvoľnenie napätia
  • pôsobí proti stresu a námahe

Cena: 3.29 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre

Zloženie je kombinácia bylín: valeriána lekárska 150 mg, chmeľ otáčavý 120 mg, múčenka opletavá 120 mg, medovka lekárska 50 mg + vitamín B6 (pyridoxín) 1,4 mg v jednej tablete.

  • obsahuje bylinky a vitamín B6
  • zlepšuje zaspávanie
  • podporuje spánok počas celej noci
  • na organizmus pôsobí relaxačne a upokojujúco (proti nervozite)

Kvalita
Cena
Celkové skóre

Obsahuje: extrakt mučenky opletavej (Passiflora incarnata) 100 mg, extrakt koreňa valeriány lekárskej (Valeriana officinalis) 100 mg, extrakt listu medovky lekárskej (Melissa officinalis) 100 mg, prášok celej lyofilizovanej huby shii-take (Lentinula edodes), extrakt kvetov levandule lekárskej (Lavandula angustifolia) 50 mg

  • byliny, ktoré podporujú zdravé zaspávanie
  • pomáhajú navodiť a udržať pokojný a kvalitný spánok
  • prípravok prispieva k relaxácii + podporuje duševnú a telesnú pohodu

Cena: 8.49 €
StressFix 60 kapsúl
Kvalita
Cena
Celkové skóre

Obsahuje komplex ? bylín na spanie (medovka lekárska 250 mg, levanduľa lekárska 150 mg, valeriána lekárska 100 mg, slncovka kalifornská 100 mg, múčenka opletavá 100 mg) ? vitamíny (vitamín B2, B6, B12, D3, E) a ? minerály (horčík, zinok a železo).

  • 100 % prírodný produkt od slovenského výrobcu
  • účinkuje proti úzkosti, nervozite a stresu
  • navodzuje a udržuje kvalitný spánok

Cena: 48.9 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre

Jedinečné zloženie bylín na spanie a vitamínov skupiny B. V jednej tablete sa nachádza 150 mg chmeľu otáčavého, 80 mg extraktu šišiaku bajkalského, 50 mg múčenky opletavej, 40 mg L-tryptofánu, 20 mg extraktu valeriány lekárskej, 6 mg vitamínu B5 a 1 mg vitamínu B6.

  • pôsobí na upokojenie a relaxáciu organizmu
  • zlepšuje zaspávanie
  • vhodný aj pri strese a na dlhodobé užívanie

Cena: 11.99 €

Na trhu je nespočetne veľa voľnopredajných liekov na spanie. Ak trpíte na nespavosť, skúste si vybrať z odporúčaných tabletiek na spanie bez predpisu.

Vyberali sme pre vás tie najkvalitnejšie a najúčinnejšie tabletky na spanie bez predpisu, ktoré sú dostupné.

Ak vaše problémy so spánkom budú pretrvávať dlhodobo, poraďte sa s vašim lekárom. Ak neviete, či môžete tieto tabletky kombinovať s inými tabletkami, ktoré užívate, poraďte sa s vašim lekárnikom, ktorý vám zodpovedne poradí.

Aké zložky obsahujú tabletky na spanie?

Tabletky na spanie bez predpisu obsahujú bylinky alebo pre telo prirodzené látky.

Tú sú ich najčastejšie používané zložky:

Melatonín

Melatonín, laicky nazývaný aj hormón spánku sa nachádza v tele prirodzene. Jeho produkcia stúpa po zotmení. Vekom však jeho hladina prirodzene klesá. Preto sú starší ľudia náchylnejší na problémy so spánkom.

Melatonín bol v štúdiách používaný ako náhrada benzodiazepínov, čo sú silné lieky na spanie. Výsledok štúdie [1] dokázal, že melatonín naozaj zlepšuje kvalitu spánku u pacientov, ktorí ho užívali pravidelne namiesto benzodiazepínov. Melatonín je dostupný vo viacerých liekových formách, napríklad kapsule alebo tablety na spanie.

Valeriána lekárska

Latinsky Valeriana officinalis je asi najznámejšia bylina na podporu rýchleho zaspávania. Valeriána sa používa aj na liečbu úzkosti (na ukľudnenie), ktorá je často sprievodným javom nespavosti. Funguje podobne ako lieky na spanie na predpis (valeriána zvyšuje hladiny GABA v tele), avšak valeriána patrí medzi lieky na spanie na prírodnej báze.

Používa sa na výrobu tablietkapsúl, no vyrobiť sa dá aj tinktúra (koncentrát valeriány v alkohole), alebo čaj na spanie.

Rumanček kamilkový

Harmanček alebo kamilka tiež patrí medzi vhodné bylinky na spanie. Má široké uplatnenie na mnoho ochorení a problémov. Jedným z nich je aj nespavosť.

Pomáha tiež pri tráviacich problémoch, kožných problémoch, prerezávaní zúbkov. Ak ste však tehotná, tejto bylinke sa vyhnite.

Medovka lekárska

Medovka má široké využitie. Patrí medzi bežné lieky na spanie na prírodnej báze.
Spoznáte ju podľa jej príjemnej vône.

Jej liečivé účinky sú známe už dávno – používali ju už starí Rimania. Využíva sa na liečbu nervozity, ale tiež kŕčov a žalúdočných problémov. Má priaznivý vplyv aj na mozog a pamäť. Liečivé sú jej lístky, z ktorých môžete pripraviť čaj. Medovku obsahujú viaceré kapsule, či tabletky na spanie (dostať bez predpisu).

Múčenka opletavá

Latinsky Passiflora incarnata je ďalšia pomocníčka pri liečbe nespavosti. Významnú úlohu má nielen pri zaspávaní, ale používa sa aj na liečbu depresie. Na náš organizmus má sedatívne účinky.

Je zložkou mnohých homeopatických prípravkov. Bez predpisu ju zoženiete aj ako súčasť niektorých tabletiek, či kapsúl na spanie. Taktiež si z nej môžete uvariť bylinný čaj.

Veľmi dobré účinky na problémy s nespavosťou má aj CBD olej, ktorý upokojuje nervový systém, zmierňuje stres a úzkosť, čím sa zlepšuje celková kvalita spánku.

Kedy NEPOUŽÍVAŤ tabletky na spanie bez predpisu

Ak sa vám nedá zaspať, určite neskúšajte užiť hociktorý liek na spanie, ktorý vám ako prvý padne do oka.

V akých situáciách by ste tabletky radšej nemali užívať?

Ak sa nachádzate v jednej z nasledovných kategórií, zvážte bezpečnejšiu metódu. Dbajte napríklad na lepšiu prevenciu nespavosti.

Deti

Detské telo nemusí byť tak dobre schopné metabolizovať zložky prítomné v liekoch na spanie. Najlepšie, čo môžete urobiť pre vaše dieťa (ak má problémy so spánkom) je vyriešiť základný problém, ktorý ho trápi.

Často sa totiž stáva, že ochorenie alebo zranenie bránia dieťaťu zaspať. Taktiež je úplne normálne, že deti majú strach z tmy, čo môže u nich vyvolať ťažkosti zaspať.
Najviac im pomôžete, ak im doprajete dostatok zdravej výživy a pohybu.

Chronické ochorenie

Tých, ktorých trápi chronické ochorenie môže niekedy potrápiť aj nedostatok spánku. Pacienti s chronickou chorobou môžu užívať viaceré lieky, a preto je nutné dbať na možné liekové interakcie.

Tehotenstvo

Je samozrejmosťou, že v tehotenstve je spánok mimoriadne dôležitý. Občasná nespavosť v tehotenstve je úplne bežná vec. Ale ak vás trápi dlhodobo, môže ovplyvniť vaše zdravie. Preto dbajte na to, aby ste si vybrali kvalitné voľnopredajné lieky na spanie. Nezabudnite sa predtým poradiť s vašim lekárom.

Na čo si dať ešte pozor

Počas užívania tabletiek na spanie postupujte nasledovne:

Čo potrebujete vedieť o nespavosti

Ak máte problémy so spánkom, voľnopredajné lieky na spanie vám môžu pomôcť. Avšak, užívať by ste ich mali len dočasne. Najlepší spôsob, ako sa vysporiadať s nespavosťou sú zmeny životného štýlu.

Tipy pre lepší spánok

Nechcete užívať lieky na spanie?

Tieto tipy zlepšia kvalitu spánku aj bez tabletiek:

Príčiny problémov so spánkom

Nespavosť môže byť spôsobená fyzickými a psychickými faktormi. Chronickú nespavosť niekedy zapríčiní zdravotný stav a s ním spojené ochorenia. Prechodná nespavosť sa vyskytuje zväčša ako dôsledok nedávnej udalosti (finančné problémy, strata blízkeho, stres a podobne).

Najčastejšie príčiny nespavosti:

Príznaky insomnie

Najčastejšie príznaky, ktoré sa spájajú s nespavosťou:

Rizikové faktory

Nespavosť môže postihnúť ľudí akéhokoľvek veku… Avšak, je častejšia u dospelých žien ako u dospelých mužov. Môže znížiť školský aj pracovný výkon, ale aj prispievať k obezite, úzkosti, depresii, podráždenosti, problémom s koncentráciou a pamäťou, zníženej imunite a ku skráteniu reakčného času.

Niektorí ľudia sú na nespavosť náchylnejší.

Medzi nich patria:

Zhrnutie

Lieky na spanie môžu byť účinné pri prechodných problémoch so spaním. Ak sú u vás problémy so spaním dlhodobé a nič vám nepomáha, poraďte sa so svojím lekárom. Môže zistiť príčinu vašej nespavosti.

Čo môžete spraviť pre zlepšenie spánku?

Začnite relaxovať už 30 minút pred spaním. V spálni udržujte tmu a ticho, aby ste mohli rýchlo zaspať. Dodržiavajte rovnaký režim spánku aj cez víkend (spať a vstávať v tom istom čase). Vyhnutie sa kofeínu, nikotínu a alkoholu niekoľko hodín pred spaním na dosiahnutie pokojného spánku.

V niektorých prípadoch vám lekár môže odporučiť krátkodobé užívanie liekov na spánok na predpis. Ak vás trápi len prechodná a mierna nespavosť, môžu vám pomôcť aj uvedené tabletky na spanie.

Zistiť viac

Spánok & relax 60 kapsúl

  • tabletky s bylinkami, ktoré podporujú zdravé zaspávanie
  • pomáhajú navodiť a udržať pokojný spánok
  • podporujú duševnú a telesnú pohodu
Zdroje:
  • [1] – Uľahčenie prerušenia liečby benzodiazepínmim melatonínom
  • WebMD – tabletky na spanie bez predpisu a na predpis
  • Mayoclinic – voľnopredajné lieky na spanie
  • Mayoclinic – aké má nespavosť príznaky a príčiny
!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×