Systémový lupus erythematosus (SLE) – čo to je, príznaky, diagnostika, liečba

Zdroj: 123rf.com

Lupus (systémový lupus erythematosus, SLE) patrí medzi autoimunitné ochorenia. Vo všeobecnosti sú autoimunitné ochorenia charakteristické zmenami v imunitnej odpovedi, kedy bunky napádajú vlastné tkanivá a orgány a správajú sa ku nim ako ku patogénom.

Aké má systémový lupus príznaky, ako prebieha diagnostika a liečba zistíte nižšie:

Čo to je lupus?

Lupus je závažné, chronické autoimunitné ochorenie, ktoré je charakteristické tým, že postihuje mnohé orgány tela. Najčastejšie je postihnutá koža, obličky, kĺby, krvné bunky a nervový systém. Na chorobu lupus sú náchylnejšie ženy, v porovnaní s mužmi sa u nich vyskytuje až 10:1. K rozvoju ochorenia dochádza najmä medzi 20. – 30. rokom života.

Presný mechanizmus, prečo k chorobe lupus dochádza, nie je známy. Doteraz je známe len to, že ochoreniu predchádza poškodenie rovnováhy imunitného systému. Poškodenie sa týka najmä T- a B-lymfocytov, makrofágov a dendritických buniek. Na rozvoj ochorenia má vplyv aj genetika.

Lupus vulgaris je naopak bakteriálne, nákazlivé tuberkulózne ochorenie. Baktéria zodpovedná za rozvoj tejto choroby je Mycobacterium tuberculosis. Podobne ako systémový lupus, aj príznaky lupus vulgaris sa najčastejšie vyskytujú na tvári v oblasti líc a nosa. Pri neliečení infekcie hrozí rozvoj boľavých vredov na tvári.

Príznaky lupus erythematosus

Symptómy ochorenia sú rôzne, medzi typické patria napríklad:

Zdroj: 123rf.com

Diagnostika lupusu

Tým, že lupus postihuje mnoho orgánov a príznaky sú u každého pacienta individuálne sa diagnostika lupusu komplikuje. Nezriedka sa stáva, že k rozvoju prvých viditeľných príznakov dochádza až po pár rokoch od výskytu ochorenia, takže pacient ani nevie, že má systémový lupus.

V krvi pacientov s chorobou lupus sa nachádzajú špecifické protilátky (napríklad lupus antikoagulans) a proteíny, ktoré sú charakteristické pre toto ochorenie. Okrem toho sa stanovuje aj hodnota CRP (zápalový parameter), sedimentácia červených krviniek (FW), počet krvných buniek a biochemické parametre.

Na vyšetrenie funkcie obličiek sa používa laboratórne vyšetrenie moču. V niektorých prípadoch sa môže urobiť aj biopsia konkrétneho tkaniva.

Diagnostickým kritériom je aj klinický obraz pacienta. Na potvrdenie diagnózy je potrebné spĺňať aspoň 4 typické príznaky lupusu erythematosus.

Liečba lupusu

Lupus je nevyliečiteľná choroba, no pomerne dobre dokážeme kontrolovať jeho prejavy. V závislosti od toho, ktorý systém alebo orgán je najviac postihnutý, sa volí aj individuálna liečba.

Najčastejšie sa používajú nasledujúce skupiny liekov:

Vedeli ste, že?

Lupus po latinsky znamená vlk. Existuje viacero vysvetlení, prečo sa ochorenie pomenovalo práve po tomto zvierati. Jednou z možností je to, že lekárom fľaky na tvári pripomínali poškriabanie od vlka. Iné vysvetlenie: fľaky na tvári sú zvyčajne v tvare škrabošky (francúzsky: masque loup – doslovný preklad: maska vlka).

Zhrnutie

Lupus je celoživotná autoimunitná choroba, ktorí postihuje najmä ženy vo veku 20. – 30. rokov. Ochorenie je charakteristické fázami vzplanutí (relaps) a zlepšenia príznakov (remisia). Systémový lupus nie je vyliečiteľný, správnou liečbou však dokážeme zlepšovať jeho prejavy. Pacientom s lupusom sa odporúča vyhýbať sa nadmernému slnečnému žiareniu ale aj chladu, najmä v oblastí rúk a nôh. Dôležitá je aj životospráva, obmedzenie alkoholu a fajčenia a dodržiavanie liečby určenej lekárom.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×