Senná nádcha: Ako zvládnuť život s alergiou na peľ

Alergia na peľ je pre mnohých ľudí každoročným zápasom so svrbením, kýchaním a inými nepríjemnými príznakmi. Je to však boj, ktorý môžete vyhrať. Existujú rôzne spôsoby, ako minimalizovať expozíciu peľu a zvládať príznaky alergie.

Tento článok vám ponúkne praktické a overené tipy, ktoré vám pomôžu zvládnuť život s alergiou na peľ a zlepšiť tak svoju kvalitu života. Aké sú príznaky alergických reakcií a ako ich zmierniť? Ktoré potraviny môžu pomôcť? Ako sa starať o svoje duševné zdravie v boji s alergiou? Odpovede na tieto a ďalšie otázky nájdete v našom článku.

Čo je peľová alergia

“Často sa stretávame s výrazom „senná nádcha“, ale tento názov môže byť mierne zavádzajúci. Hovoríme tu o sezónnej alergickej nádche. Je dôležité spomenúť, že toto ochorenie nie je spôsobené senom, ako by mohlo názov napovedať, ale peľovými zrniečkami,” hovorí MUDr. Katarína Bergendiová, PhD.

Alergia na peľ (senná nádcha), tiež známa ako alergická rinitída, je reakcia imunitného systému na alergény v ovzduší, ako je napríklad peľ. Toto ochorenie je sezónne a prejavuje sa najmä v období, kedy rastliny produkujú peľ.

Vaše telo pri kontakte s peľom produkuje histamín. Histamín je signálom pre váš imunitný systém, že je potrebné eliminovať to, čo považuje za škodlivé. Aj keď je peľ v skutočnosti neškodný, telo ho vníma ako hrozbu a spúšťa reakciu, ktorá spôsobuje príznaky senné nádchy.

MUDr. Bergendiová vysvetľuje, že súčasné štatistiky ukazujú, že až jedna pätina ľudskej populácie je postihnutá daným problémom. Tento zdravotný stav môže nastúpiť v akomkoľvek období života, avšak najvyššia prevalencia sa vyskytuje medzi 15. a 25. rokom. V poslednej dobe sme svedkami trendu, kedy sa ťažkosti začínajú objavovať v čoraz mladšom veku.

Príznaky peľovej alergie

Peľová alergia sa prejavuje rôznymi príznakmi, ktoré môžu byť mierne až závažné. Bežné príznaky zahŕňajú:

Príznaky môžu byť rôzne silné v závislosti od toho, ako silno na peľ reagujete a aké množstvo peľu je vo vzduchu. Príznaky môžu tiež trvať rôzne dlho, niekedy len niekoľko hodín, inokedy niekoľko dní alebo dokonca týždňov.

Ako si nepomýliť sezónnu alergiu na peľ s iným ochorením

Alergia na peľ sa môže zdať na prvý pohľad podobná ako iné bežné ochorenia, ako je prechladnutie alebo astma. Avšak existujú určité rozdiely, ktoré nám pomáhajú rozlíšiť tieto stavy.

Dobre vedieť: Aj iné alergie môže byť problém rozpoznať s inými zdravotnými problémami. Poznáte rozdiel medzi alergiou na lepok a celiakiou?

Prechladnutie

Príznaky prechladnutia môžu byť veľmi podobné príznakom alergie na peľ – upchatý nos, kýchanie a únava. Avšak, prechladnutie často zahŕňa aj ďalšie príznaky, ako je bolesť hrdla, kašeľ a niekedy aj horúčka. Tieto príznaky sa zvyčajne nevyskytujú pri alergii na peľ. Okrem toho, prechladnutie obvykle trvá len týždeň alebo dva, zatiaľ čo alergické príznaky môžu pretrvávať počas celej sezóny peľu.

Astma

Astma a alergia na peľ môžu byť spojené, pretože alergia na peľ môže spôsobiť alebo zhoršiť astmatické príznaky, ako je dýchavičnosť, kašeľ alebo pískanie. Ale astma môže byť spôsobená aj inými faktormi, ako je fyzická námaha alebo vystavenie iným alergénom ako peľ.

Nádcha

Nádcha je zápal nosových dutín, ktorý môže spôsobiť príznaky, ako je upchatý nos, bolesť tváre a hnisavý výtok z nosa. Tieto príznaky sa môžu prekrývať s príznakmi alergie na peľ, avšak nádcha zvyčajne nezahŕňa príznaky, ako sú svrbenie očí alebo kýchanie, ktoré sú typické pre alergiu na peľ.

Príčina alergie na peľ

Príčiny, prečo sa u niektorých ľudí vyvíja alergia na peľ, nie sú úplne jasné. Je pravdepodobné, že ide o kombináciu genetických a environmentálnych faktorov. Napríklad, ak máte rodinnú anamnézu alergií, môžete byť náchylnejší na vznik alergie na peľ.

Okrem toho môže byť pravdepodobnosť vzniku alergie na peľ vyššia, ak ste vystavení veľkému množstvu peľu alebo ak máte iné alergie alebo astmu. Niektoré štúdie tiež naznačujú, že ľudia, ktorí boli ako deti vystavení určitým environmentálnym faktorom, ako je cigaretový dym alebo znečistený vzduch, môžu byť náchylnejší na vznik alergie na peľ.

Inšpirujte sa: Zdravie detí by malo byť pre každého rodiča na prvom mieste. Prevenciou pred vznikom rôznych zdravotných problémov je zdravé jedlo a správny pohyb. Pozrite si tipy, ako viesť deti k zdravému životnému štýlu.

Čo môže peľová alergia spôsobiť?

Nádcha: Význam funkcie nosa a reakcie na peľ

Najdôležitejšou funkciou našeho nosa je filtrovať vzduch, ktorý dýchame, aby týmto spôsobom chránil naše pľúca. Keď však dôjde k alergickej reakcii na peľ, môžu sa objaviť rôzne nepriaznivé príznaky, ako je svrbenie a kýchanie. Tieto reakcie sú spôsobené účinkom histamínu, ktorý sa uvoľňuje v tkanivách nosa.

Podráždenie nosovej sliznice môže spôsobiť okamžité kýchanie, často viacero kýchnutí za sebou. Svrbenie, ktoré cítite v ústach, je dôsledkom transportu peľových zŕn z dýchacích ciest cez nosohltan. U niektorých ľudí sa môže objaviť aj svrbenie uší, avšak nie je to spôsobené peľom z vonkajšieho prostredia, ale nervovým prepojením zadnej steny nosohltanu s uchom.

Nosová sliznica normálne produkuje lepkavý hlien, ktorý nám pomáha udržať nosné dierky čisté. Pri alergickej reakcii na peľ však dochádza ku zvýšenému množstvu nosnej sekrécie – vodnatej tekutiny, ktorá voľne vyteká.

To môže spôsobiť, že postihnutý jedinec bude neustále popoťahovať nosom a posmrkávať. Súčasne, plný a upchatý nos je výsledkom opuchu nosovej sliznice po interakcii s peľovými zrnami.

Úplné upchatie nosa môže viesť k bolestiam hlavy, poruchám spánku a nutnosti dýchať ústami. Ak sa stretávate s týmito príznakmi, je dôležité vyhľadať odbornú pomoc. 

Konjunktivitída (zápal spojiviek)

Mikroskopické peľové zrná sa ľahko uchytia v našich očiach, kde následne vyvolávajú reakciu s obrannými bunkami (mastocytmi) v očnej spojivke. To vedie k zápalu spojiviek, čo je stav, ktorý sa prejavuje nepríjemným svrbením, sčervenaním a slzením očí.

Oči sa snažia chrániť samé seba prostredníctvom zvýšenej tvorby sĺz, ktoré majú úlohu vyplaviť dráždivú látku. Slzy, ktoré obsahujú tieto cudzorodé častice, sa hromadia vo vnútornom kútiku oka. Osoby, ktoré trpia týmto stavom, si často nevedia odolať a oči si neustále drú v snahe zbaviť sa svrbenia. Avšak, to len zvyšuje podráždenosť oka a zintenzívňuje svrbenie. V prípade pretrvávajúceho zápalu spojiviek, neváhajte navštíviť očnú kliniku.

Ekzém

Peľ môže vyvolať tiež červenkasté, svrbiace oblasti pokožky, ktoré sa často objavujú na lícach, hlave, pod kolenami a v oblasti lakťových jamiek.

Priedušková astma

Alergia na peľ môže vyvolať také príznaky ako hvízdavé dýchanie, pocit dušnosti, kašeľ, nočné ťažkosti s dýchaním a problémy s dýchaním po fyzickej námahe.

Všetky tieto symptómy môžu mať doprovodné javy ako problémy so spánkom a pocit neustálej únavy. 

POZOR: Vedeli ste, že pri upratovaní sa môžu rozvíriť čiastočky prachu a peľov do ovzdušia, čo môže zhoršiť reakciu alergika v domácnosti? Používajte pri vysávaní hepa filtre, ktoré tomuto problému zabránia.

Diagnostika peľovej alergie

Diagnostika alergie na peľ sa obvykle začína fyzickým vyšetrením. Lekár alebo alergológ vás môže požiadať o podrobné informácie o vašich príznakoch, kedy sa objavujú, akú úľavu prináša liečba a či máte nejaké iné alergie alebo astmu. Môže tiež chcieť vedieť, či máte rodinnú anamnézu alergií.

Následne lekár môže vykonať jeden alebo viac z nasledujúcich testov na potvrdenie diagnózy peľovej alergie:

Ako sa pripraviť na testovanie

Pred testovaním na alergie je dôležité, aby ste sa na určitú dobu pred testom vyhýbali antihistaminikám a iným liekom, ktoré by mohli ovplyvniť výsledky testu. Niektoré lieky, ako sú antihistaminiká, môžu skresliť výsledky testu tým, že zablokujú reakciu na alergén.

Alergológ by vám mal poskytnúť konkrétne pokyny o tom, ktoré lieky by ste mali pred testom vynechať a ako dlho.

Pred testom by ste mali tiež informovať svojho lekára o všetkých liekoch, ktoré užívate, vrátane bez predpisu dostupných liekov, vitamínov a bylinných doplnkov. Taktiež by ste mali informovať lekára o akýchkoľvek zdravotných problémoch, ktoré máte, alebo o akýchkoľvek alergických reakciách, ktoré ste mali v minulosti.

Na test by ste mali prísť v pohodlnom oblečení, pretože počas testu budú na vašu kožu aplikované malé množstvá alergénov. Po testovaní by ste mali byť schopní pokračovať vo svojich bežných aktivitách, ak nemáte žiadne závažné alergické reakcie. 

Liečba sezónnej alergie

Liečba alergie na peľ môže zahŕňať rôzne možnosti, vrátane liekov na predpis, bez predpisu a alternatívnych liečebných metód. Váš lekár alebo alergológ vám môže odporučiť jeden alebo viac z nasledujúcich prístupov na základe závažnosti vašich príznakov a toho, ako veľmi ovplyvňujú vašu každodennú činnosť:

Čo lieta  počas “sezóny” vo vzduchu

Sezónu peľu na Slovensku môžeme klasifikovať do troch hlavných období, počas ktorých prevláda rôzna skupina alergénov. Najčastejšie sa stretávame s alergiami spôsobenými peľom drevín, tráv a burín.

V ranom jarnom období je vo vzduchu najviac peľu z drevín. V máji máme možnosť pozorovať hojné výskyty bielych chumáčov kvitnúcich plodov topoľov, ktoré pripomínajú sneh. Tieto chumáče sme mohli vidieť vo vzduchu najmä v oblastiach lužných lesov a mestských parkov, čo mohlo byť obtiažne pre obyvateľov mestských oblastí. Otázka znie, mali by sa alergici topoľov báť? 

Podľa MUDr. Borisa Hruškoviča topole samy nie sú silnými alergénmi. Avšak, na ich chumáčoch sa často zachytáva peľ z iných kvitnúcich jarných kvetov, ktoré sú alergénne. 

V druhej polovici jari až prvej polovici leta je vo vzduchu najviac peľu z tráv a obilnín. Na vrchole leta a v skorom jesennom období je naopak hlavným alergénom peľ bylín.

Je skvelé, že existuje peľová informačná služba, ktorá v týždenných intervaloch vyhodnocuje aktuálnu situáciu peľu. V rámci celej Európy funguje sieť peľovej informačnej služby (PIS) s centrálnou databázou vo Viedni. Na Slovensku máme niekoľko peľových staníc (Bratislava, Banská Bystrica, Žilina, Košice, Trnava, Nitra, Zvolen, Michalovce, Štrbské Pleso). Ak chcete udržiavať sezónne alergie pod kontrolou, môže sa vám hodiť tieto informácie sledovať.

Koncentráciu peľu vo vzduchu značne ovplyvňuje počasie. Horúce, suché a veterné počasie napomáha šíreniu peľu. Na druhej strane, dážď zráža peľ k zemi a znižuje riziko alergických reakcií. 

Nie vždy to však platí bez výnimky. Po niektorých búrkach sa môže množstvo trávových alergénov zvýšiť (búrka spôsobí rozpad peľových zŕn a uvoľnenie menších alergénnych častíc do ovzdušia). Všeobecne platí, že stačí 10 – 20 peľových zŕn v 1 m3 vzduchu na to, aby sa spustili príznaky peľovej alergie.

Aké potraviny môžu zmierniť alergické prejavy

Niektoré potraviny sú známe svojimi protizápalovými vlastnosťami a môžu pomôcť zmierniť príznaky peľovej alergie. Medzi ne patria:

Pamätajte však, že aj keď tieto potraviny môžu pomôcť zmierniť príznaky alergie, nemali by nahradiť lieky alebo iné liečebné plány odporúčané lekárom. Vždy sa poraďte s odborníkom, kým urobíte akékoľvek zmeny vo svojej strave alebo režime liečby alergie.

Duševné zdravie a peľová alergia

Život s alergiou môže byť náročný nielen fyzicky, ale aj duševne. Kontinuálne boje s príznakmi môžu vyvolávať stres a úzkosť. Preto je dôležité venovať pozornosť aj svojmu duševnému zdraviu. 

Techniky ako joga, meditácia alebo dychové cvičenia môžu pomôcť redukovať stres a úzkosť spojenú s alergiou. 

Pravidelné cvičenie môže pomôcť zmierniť stres a tiež zlepšiť celkový stav organizmu. 

Komunikácia s ľuďmi, ktorí prechádzajú rovnakými skúsenosťami, môže byť veľmi užitočná. Existujú rôzne skupiny podpory pre ľudí s alergiami, kde môžete zdieľať svoje skúsenosti a rady. Ak sa cítite preťažený alebo depresívny kvôli svojej alergii, môže byť užitočné hovoriť o tom s odborníkom, ako je psychológ alebo terapeut.

Snažte sa zamerať na pozitívne aspekty svojho života a nenechajte, aby vás vaša alergia odrádzala. Môžete napríklad vytvoriť zoznam vecí, za ktoré ste vďační, alebo sa zamerať na aktivity, ktoré vás robia šťastnými a ktoré môžete robiť bez ohľadu na vašu alergiu.

Nezabúdajte, že je úplne normálne cítiť sa občas preťažený alebo frustrovaný kvôli zdravotným problémom. Dôležité je však nenechať tieto pocity ovládnuť váš život a hľadať spôsoby, ako si pomôcť.

Ako sa chrániť pred peľovou alergiou – odporúčané stratégie 

  1. Skúste obmedziť vychádzky z domu v slnečných a veterných dňoch. Najvhodnejší čas na pobyt vonku je skoro ráno, keďže maximum peľu je obvykle v ovzduší okolo obeda. 
  2. Využite na turistiku obdobie tesne po daždi, kedy je koncentrácia peľu v ovzduší najmenšia. Ak sa nachádzate v lese, môžete sa stretnúť s minimom peľu. 
  3. Trávte čas pri vodných plochách, ideálne takých, ktoré majú piesočnaté alebo kamenisté okraje, nie trávnaté brehy. 
  4. V domácnosti i na pracovisku využívajte čističky vzduchu na znižovanie koncentrácie peľu.
  5. Snažte sa čo najmenej vetrať miestnosti, alebo zabezpečte okná špeciálnou protipeľovou sieťou.
  6. Pri jazde autom nevetrajte oknom, ale zaobstarajte si vzduchový filter.
  7. Pred spaním sa osprchujte a umyte si vlasy, aby ste odstránili peľ.
  8. Nesušte bielizeň vonku, kde sa môže usadiť peľ.
  9. Pravidelne prezliekajte posteľnú bielizeň a utierajte nábytok v spálni od prachu vlhkou handričkou.
  10. Dočasne obmedzte používanie očnej kozmetiky a čistiacich prostriedkov, ktoré môžu dráždiť oči a dýchacie cesty. Vyhýbajte sa pachom, výparom, fajčeniu a prašnému prostrediu.
  11. Sledujte, kedy a kde sa objavujú alergické príznaky. Toto je dôležité pri diagnostikovaní a prispôsobovaní liečby.
  12. Pravidelne sa informujte o priebehu peľovej sezóny, a ak je to možné, v kritickom období vycestujte do klimaticky výhodnejšieho prostredia, napríklad do hôr alebo k moru.

Zhrnutie

Život s alergiou na peľ môže byť výzvou, ale správnym prístupom a dodržiavaním niekoľkých jednoduchých opatrení môžete výrazne zmierniť svoje príznaky a vylepšiť svoju kvalitu života. Dôležité je sledovať peľovú situáciu, chrániť oči a dýchacie cesty, udržiavať peľ mimo svojho domova a pravidelne čistiť svoje bývanie. 

Nezabudnite na zdravú stravu, konzultáciu s lekárom a dodržiavanie predpísaného liečebného plánu. A nezanedbávajte ani svoje duševné zdravie a fyzickú aktivitu. Prevencia je kľúčová – obmedzte čas strávený vonku, keď je koncentrácia peľu vysoká.

S týmito tipmi a stratégiami môžete čeliť svojej alergii na peľ s väčšou sebadôverou a optimizmom. Pamätajte, že máte kontrolu nad svojim zdravím a pohodou.

 Zdroje: