Seborea (seboroická dermatitída) – aký krém/šampón na seboreu použiť?

Zistite, aká je vhodná kozmetika pri ochorení seborea dermatitis, aké má príznaky + jej liečba:

Zdroj: 123rf.com

Seborea (seboroická dermatitída) je časté kožné ochorenie, pri ktorom je postihnutá najmä pokožka hlavy, tváre a hrudníka. Typickým príznakom seborey sú začervenané miesta podobné vyrážkam, okolo ktorých sa tvoria šupinaté miesta. Oblasti s výskytom seborey svrbia.

Liečba seborey patrí do rúk dermatológa, napriek tomu sú však odporúčané aj niektoré voľnopredajné produkty, ktoré vám pomôžu zmierňovať príznaky ochorenia a zároveň predchádzajú opätovným zhoršeniam stavu.

Seborea – ako a prečo k nej dochádza

Čo je to seborea?

Seborea (inak aj seboroická dermatitída, seborea dermatitis, seboroická psoriáza, seboroický ekzém) je chronické zápalové ochorenie kože, ktoré sa v populácii vyskytuje pomerne bežne, trpí naň 1 – 3 % ľudí. Pre ochorenie je typické, že dochádza k nadprodukcii kožného mazu (odtiaľ aj pomenovanie seborea).

Za normálnych okolností má kožný maz viacero funkcií – napríklad ochrana pred UV žiarením, mikroorganizmami, kvasinkami a podobne. Množstvo a charakter mazu, ktorý je produkovaný závisí taktiež od viacerých faktorov, najvýznamnejšie sú vek a hormóny.

Príčiny

Seborea je multifaktoriálne ochorenie, nedá sa teda presne určiť, ktorý konkrétny faktor ju vyvolá. Vie sa však, že seborea nijako nesúvisí s alergiou a taktiež s dodržiavaním hygieny – seborea nie je ochorením zo špiny.

Kto je na seboreu najnáchylnejší?

Seborea je ochorenie, ktoré postihuje temer všetky vekové skupiny. Prvýkrát sa objaví buď tesne po narodení, alebo následne medzi 30. – 60. rokom života. Na seboreu sú náchylnejší muži a ľudia s mastnou pokožkou.

Zdroj: 123rf.com

Ďalšie rizikové faktory sú:

Vedeli ste, že…

Jedným z faktorov, ktorý prispieva k rozvoju seboroickej dermatitídy je kvasinka rodu Malassezia. Táto kvasinka sa vyskytuje na koži prirodzene, viazaná je hlavne na lipofilné prostredie – a teda mazové žľazy. Práve tukové zložky mazu sú potravou pre kvasinky Malassezia. To, že kvasinky priamo súvisia so seboroickou dermatitídou bolo dokázané nepriamo. Liečivé látky používané pri seborey (zinok, síra, selén, antimykotiká) výrazne redukujú početnosť Malassezie, čím dochádza k zlepšeniu príznakov seborey.

Príznaky seboroickej dermatitídy

Každá veková skupina má mierne odlišné príznaky ochorenia.

Bábätká a malé deti

U bábätiek a malých detí sa najčastejšie stretávame so žltými až hnedými chrastičkami v oblasti vláskov. Táto forma seborey a jej príznaky zväčša vymiznú do 1. roku života, u niektorých detí však dochádza k opätovnému objaveniu ochorenia v čase puberty.

Príznaky u dospelých

U dospelých ľudí sa seborea zvyčajne manifestuje v okolí nosa, obočia, očných viečok a za ušami. Na tele sú frekventované miesta ako hrudník, sedacie svaly, v okolí pupku, pod ramenami a podobne. Miesta sú začervenané, svrbia a pália, v ich okolí sa koža vysušuje, tvoria sa šupiny a biele fľaky.

Diagnostika seborey

Viacero kožných ale aj systémových ochorení má podobné príznaky ako seboroická dermatitída. Ak sa u vás objavia vyššie spomenuté príznaky, neexperimentujte s kozmetikou ale navštívte lekára. Mohlo by sa totiž jednať aj o iné, menej závažné alebo závažnejšie, ochorenie.

Kožný lekár (dermatológ) diagnostikuje seboreu buď na základe jej prejavov, prípadne odoberie kúsok šupiny alebo postihnutej kože a tá sa následne laboratórne vyšetrí. Seborea vo vlasoch sa môže konzultovať aj s odborníkom na vlasy a pokožku vlasov – trichológom.

Ochorenia, ktoré môžu mať podobné príznaky ako seboroická dermatitída sú: psoriáza, ekzém (atopická dermatitída), ružienka (rosacea), alergická reakcia, systémový lupus erythematosus.

Liečba seboroickej dermatitídy

Seborea sa radí medzi chronické ochorenia, napriek tomu sa u niektorých ľudí ochorenie zlepší aj spontánne. U väčšiny je však nevyhnutná aspoň nejaká forma liečby.

Ak vám lekár diagnostikuje seboroickú dermatitídu, musíte si dôkladne vyberať, akú kozmetiku použijete. Akékoľvek agresívne zložky by mohli zhoršiť stav pokožky a predĺžiť liečbu.

Ak sa seborea nachádza najmä vo vlasoch, lekár vám predpíše šampón s antimykotickou a keratolytickou zložkou. Ak je šupiniek vo vlasoch veľa, používa sa pripravený prípravok s obsahom kyseliny salicylovej v olejovom základe, ktorý je vhodný aj pre bábätká. U malých detí so seboreou však niekedy stačí šupinky len dôkladne vyčesať a následne pravidelne používať špeciálne jemné detské kefy na vlásky.

Na prejavy seborey na koži sa používajú rôzne maste, krémy, pasty  s obsahom antimykotických liečiv alebo slabšie kortikosteroidy. Pri veľmi silných prejavoch seborey sa niekedy volia aj perorálne antimykotiká (tabletky).

Ak sa v priebehu liečby alebo po liečbe príznaky zhoršia – fľaky na koži sú intenzívne červené, v okolí sa tvorí hnis, pokožka je vysušená a podobne, vyhľadajte lekára. V niektorých prípadoch je nevyhnutná zmena liečby na intenzívnejšiu.

Voľnopredajné prípravky vhodné pri seborey

Starostlivosť o pokožku so seboreou by mala byť dlhodobá a cielená. Nižšie spomenuté produkty sú vhodné na liečebné ale aj preventívne účely.

Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • jeden z najpredávanejších a najefektívnejších šampónov na seboreu
  • obsahuje viacero účinných ingrediencií: konopný proteín, soľ z Mŕtveho mora, výťažky z grepových semiačok, yzopu a klinčekov 
  • zmierňuje tvorbu kožného mazu a redukuje množstvo kvasiniek na pokožke hlavy
  • vhodný aj na dlhodobé používanie 
Cena: 13.39 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • šampón vhodný na seboreu, ale aj pri lupienke
  • obsahuje konopný olej a síru, obohatený je tiež o vitamíny A, E, C
  • regeneruje, hydratuje vlasy, dodáva im zdravo-vyzerajúci vzhľad
  • vhodný aj pre deti a bábätká so seboreou vo vlasovej časti 
Cena: 16.02 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • krém na seboroickú dermatitídu s príznakmi na pokožke
  • zmierňuje svrbenie a zápal, pokožku hydratuje, eliminuje šupinatenie
  • aplikuje sa najmenej 3x denne
  • registrovaný ako zdravotnícka pomôcka 
Cena: 8.89 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • konopný pleťový krém na seboreu 
  • redukuje tvorbu kožného mazu, pôsobí proti baktériám a kvasinkám ktoré zhoršujú priebeh seborey
  • zabraňuje vzniku zápalu v póroch pokožky
  • používa sa minimálne 2x denne 
Cena: 7.49 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • homeopatický liek 
  • výrobca udáva nasledovné použitie: ekzém, bradavice, seborea, akné a podobne 
  • vhodný aj pri súčasnej liečbe antibiotikami a po očkovaní
  • dávkovanie je závislé od konkrétneho problému
Cena: 4.39 €

Alternatívna liečba seborey

Nižšie uvedené látky môžu mať na liečbu seborey pozitívny vplyv. Používajte ich však vždy po konzultácii s lekárom.

Z alternatívnej terapie sa používa najčastejšie:

Režimové opatrenia

  • Postihnuté miesta denne umývajte a následne dôkladne vysušte. Vlhkosť môže prispievať k rýchlejšiemu množeniu kvasiniek.
  • Ľudom so seboreou sa odporúča vystavovať sa adekvátnemu množstvu slnečného žiarenia, ktoré naopak zabraňuje rastu kvasiniek. Nikdy však nevystavujte pokožku priamemu slnečnému žiareniu bez použitia UV faktora.
  • Špecifická strava pri seborey nie je nevyhnutná, u niektorých ľudí však niektoré jedlá môžu zhoršiť stav kože. Nakoľko je seboroická dermatitída prepojená aj s imunitou, mali by ste sa stravovať vo všeobecnosti zdravo.
  • U mužov so seboreou, ktorí majú bradu sa odporúča jej denné umývanie šampónom na vlasy.
  • Ak sa seborea objavuje najmä na pokožke tela, dbajte na to, aby ste nosili kvalitné materiály ako bavlna alebo ľan. Syntetické materiály sú nevzdušné a koža je pod nimi náchylnejšia na spotenie.
  • Vyhýbajte sa produktom, ktoré obsahujú alkohol alebo oleje.
  • Jedlá, ktorým by sa mali ľudia so seboreou vyhýbať sú: mastné potraviny, rafinovaný cukor, korenisté jedlá a potravinové alergény (mlieko, orechy, citrusy, morské plody a podobne).
  • Pri seborey vo vlasoch sa vyhýbajte bežným vlasovým produktom, neodporúča sa používať tužidlá, laky a podobne. Šampón by mal byť taktiež špeciálne určený na seboreu, najlepšie lekárenskej značky.
  • Seborea je zápalové ochorenie, a jedným z faktorov zápalu je intenzívnejšie prekrvenie a zahriatie postihnutej oblasti. Snažte sa preto sprchovať vo vlažnej vode. Horúce kúpele alebo sauna pri akútnych príznakoch nie sú vhodné.
  • Pre seboroickú pokožku nie je dobré, keď sa na nej nachádza väčšie množstvo potu. Ak sa spotíte, snažte sa čo najskôr osprchovať, alebo si aspoň umyte tvár vlažnou vodou.

Zhrnutie

Seboroická dermatitída je kožné ochorenie, ktoré sa vyskytuje u detí ale aj u dospelých. Charakteristická je nadprodukciou kožného mazu. Na jej rozvoj majú vplyv aj kvasinky. Seborea nesúvisí s hygienou. Vhodne zvolená šetrná kozmetika na seboreu vie výrazne pomôcť zmierňovať nepríjemné príznaky tohto ochorenia.

Najčastejšie miesta výskytu seborey sú vlasy, tvár a hrudník. Pri prvých príznakoch ochorenia kontaktujte lekára, ktorý určí správnu diagnózu a bude vás informovať o režimových opatreniach nevyhnutných pri seboroickej dermatitíde.

Zistiť viac

Cutishelp seborea konopný šampón na seboreu 200 ml

  • šampón vhodný na seboreu, vhodný aj pri lupienke – dodáva vlasom zdravo-vyzerajúci vzhľad
  • obsahuje konopný olej, síru, vitamíny A, E, C
  • vhodný aj pre deti a bábätká so seboreou vo vlasovej časti

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×