Gastroezofageálny reflux – príznaky, strava, liečba, prečo vzniká reflux u detí?

Bolesť na hrudi spôsobená tráviacimi problémami (Zdroj: 123rf.com)

Po jedle sa u niektorých ľudí môže fyziologicky vyskytovať reflux. Tento stav by však nemal byť dlhodobý. Ak reflux trvá dlhšiu dobu, môže sa jednať o gastroezofágovú refluxovú chorobu (GERD).

Spoznajte najbežnejšie príznaky refluxu, zistite, aká strava je pri ňom vhodná a aká je jeho liečba. V článku si napíšeme aj o refluxe u detí.

Čo to je reflux a refluxová choroba

Reflux je stav, pri ktorom dochádza k spätnému prechodu obsahu žalúdku do oblasti pažeráka. V oblasti medzi pažerákom a žalúdkom sa nachádza sfinkter, tvorený hladkou svalovinou. Pri prechode potravy cez túto oblasť sa sfinkter relaxuje, čím sa otvorí. Následne by sa mal znovu uzavrieť. Pri refluxe je tento sfinkter oslabený a žalúdočný obsah sa cezeň dostáva späť do pažeráka.

V istej forme a frekvencii je reflux normálny. Ochorením sa reflux stáva vtedy, keď je jeho výskyt veľmi frekventovaný a do pažeráka sa dostáva veľa tekutiny. Pri refluxovej chorobe dochádza k objaveniu prvých príznakov a pažerák sa môže poškodiť. Tento stav sa nazýva ezofagitída.

Zdravý žalúdok v porovnaní s GERD (gastroezofágová refluxová choroba) (Zdroj: 123rf.com)

Rizikové faktory pre vznik refluxu

Náchylní na gastroezofageálny reflux sú hlavne:

Medzi spúšťače refluxu zaraďujeme mastné a korenisté jedlá, veľké porcie jedál a prejedanie sa, alkohol, kofeín ale aj niektoré lieky (ako napríklad aspirín).

Príznaky

Žalúdočná tekutina v pažeráku sa prejavuje ako:

Reflux u deti

U detí sa pomerne často stretávame s refluxom. Tráviaci trakt novorodencov ešte nie je kompletne vyvinutý.

K ústupu reflexu dochádza postupne s rastom dieťaťa.

Reflux u novorodencov a bábätiek

Špecifické príznaky refluxu o novorodencov:

Reflux novorodencov zvyčajne spontánne vymizne, najneskôr okolo 18. mesiaca života. Na liečbu sa používajú špeciálne umelé mlieka s antirefluxnými vlastnosťami.

Reflux u detí

Príznaky refluxu u starších detí:

Zistiť viac

Chioská masticha 100 kapsúl

  • masticha sa používa na mnohé tráviace problémy, podporuje zdravie žalúdka a tráviaceho traktu
  • môže zmierniť príznaky refluxu a pálenia záhy
  • ak chcete zistiť viac o prírodnej liečbe mastichou kliknite sem

Liečba refluxu

Pri liečbe refluxu sa začína s režimovými opatreniami a diétou. Ak toto nie je dostatočné, lekár môže zvoliť aj farmakoterapickú liečbu.

Strava pri refluxe

Cieľom diéty pri refluxe je obmedzenie spätného toku žalúdočného obsahu smerom do ezofágu a zároveň neutralizácia kyselín.

Základom by mala byť konzumácia menších porcií. V preplnenom žalúdku je väčší tlak, čím sa žalúdočný obsah ľahšie dostane smerom do pažeráku. Takisto sa neodporúča jesť väčšie jedlá tesne pred spaním.

Na reflux sú náchylní aj ľudia s obezitou, preto ak máte nadváhou snažte sa znížiť svoju hmotnosť.

Čo nejesť

Vaša strava by nemala obsahovať:

  • mastné a vyprážané jedlá
  • citrusy
  • kofeínové nápoje (káva, zelený čaj, čierny čaj, energické nápoje, kakao)
  • čokoládu (obsahuje látky, ktoré dokážu relaxovať sfinkter medzi žalúdkom a pažerákom)
  • minerálky
  • mäta a mentol
  • alkohol
  • nikotín
  • cesnak, cibuľu a pálivé jedlá
  • paradajky
Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Čo jesť

Naopak, niektoré potraviny by vám mali pomôcť pri zmierňovaní príznakov refluxu.

Vaša strava môže obsahovať tieto potraviny:

  • banány a melóny – na rozdiel od väčšiny ovocia nie sú v zmysle pH kyslé ale zásadité
  • ovsené vločky – teplé raňajkové kaše z ovsených vločiek vás zasýtia, doplníte si množstvo vlákniny a proteínov
  • celozrnné pečivo – všímajte si však zloženie, pretože niektoré zdravo vyzerajúce chleby obsahujú len málo skutočných celozrnných zložiek
  • ryža, kuskus – obsahujú zdravé zložené sacharidy, ich glykemický index je však pomerne bohatý, preto ich konzumujte v adekvátnom množstve
  • zelená zelenina – brokolica, špenát, špargľa, zelené fazuľky, karfiol, zeler – všetky tieto potraviny patria medzi zeleninu so zásaditým pH
  • chudé mäso (napríklad kuracie, morčacie alebo ryba) – spôsob prípravy je už na vás, rozhodne však nepoužívajte veľa oleja
  • koreňová zelenina, zemiaky
  • vaječné bielka – na rozdiel od žĺtkov sú vaječné bielka vhodné aj pre ľudí s refluxom

Bylinky na reflux

Súčasťou diéty pri refluxe môžu byť aj niektoré druhy byliniek, ktoré pomáhajú zmierňovať reflux u dospelých ale aj starších detí. Pri liečbe refluxu u novorodenca sa o vhodnosti byliniek vždy poraďte s pediatrom.

Vhodné bylinky sú:

Voľnopredajné lieky na liečbu refluxu

Antacidá sú lieky, ktoré napomáhajú neutralizovať žalúdočnú kyselinu.

Dostupné sú napríklad:

Iná skupina sú lieky fungujúce ako blokátory protónovej pumpy. Voľnopredajný je napríklad liek:

Liečba refluxu detí

Lieky na predpis

H2 blokátory (antagonisty H2-receptorov) fungujú na princípe blokovania histamínových receptorov v parietálnych bunkách v sliznici žalúdka. Po ich užití dochádza k zníženiu uvoľňovania kyseliny chlorovodíkovej. Do tejto skupiny zaraďujeme lieky ranitidin (Ranisal, Ranitan) a famotidin (Famosan, Famotidin, Quamatel).

Inhibítory protónovej pumpy zabraňujú transportu vodíkového katiónu, čím nedochádza k produkcii kyseliny chlorovodíkovej. Zaujímavosťou je, že tieto lieky sa nachádzajú vo forme proliečiv – aktivované sú až v kyslom prostredí žalúdka. Inhibítory protónovej pumpy sa používajú aj pri liečbe H. pylori. Medzi liečivá patria omeprazol (Diompraz, Helicid, Lomac…), pantoprazol (Pantoprazol), lanzoprazol (Lanzul) a ezomeprazol (Dereflin, Emanera).

Zhrnutie

Reflux je stav, pri ktorom sa žalúdočný obsah dostáva do pažeráka. Ak sa nevyskytuje v pravidelných intervaloch, nejedná sa o závažný stav a liečba zväčša nie je nutná. Stačí úprava stravy alebo voľnopredajné lieky na príznaky GERD.

Pri pravidelnom a chronickom refluxe hovoríme o refluxovej chorobe (Gastroezofágová refluxová choroba, GERD). Po diagnostike vám lekár odporučí liečbu v podobe úpravy stravy, režimových opatrení a ak to bude nevyhnutné, aj liekov na predpis.

Zistiť viac

Žuvacie tablety Maalox 40 ks

  • liek znižuje kyslosť žalúdkovej šťavy
  • obsahuje liečivá hydroxid horečnatý a hydroxid hlinitý
  • Maalox je určený na pálenie záhy a gastroezofageálny reflux

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×