Psoriáza (lupienka) – príznaky, príčiny, liečba

Zdroj: 123rf.com

Psoriáza je chronické a pomerne bežné ochorenie kože. Inak sa nazýva aj lupienka. Patrí medzi ochorenia, ktoré sa môžu vyskytnúť aj vo vlasoch.

Prečítajte si článok a zistite, či je psoriáza nákazlivá, aké má príznaky a príčiny.

Zaujímajú vás spôsoby jej liečby? Líši sa liečba psoriázy vo vlasoch od liečby psoriázy na koži?

Čo to je psoriáza?

Psoriáza (iným názvom aj lupienka) je chronické ochorenie kože, ktoré má obdobie relapsu a remisie. To znamená, že niekedy je stav pacienta horší, inokedy sa zas zlepšuje.

Život kožnej bunky sa pri tomto ochorení skracuje. Bunky sa hromadia na vrchnej vrstve pokožky a dochádza ku svrbiacim, niekedy bolestivým červeným škvrnám.

Lupienka sa vyskytuje u 1 – 3 % populácie. Podľa WHO sa celosvetovo vyskytuje u 125 milióna ľudí.

Je psoriáza nákazlivá?

Psoriáza je aj geneticky podmienená. Preto ak sa vyskytla u jedného z vašich rodičov, ste na ňu náchylnejší aj vy.

Psoriáza však nie je nákazlivá. Nemusíte sa báť priameho kontaktu s niekým, kto má na sebe červené fľaky spôsobené lupienkou.

Formy psoriázy

Psoriáza sa môže vyskytovať na viacerých miestach na tele.

Podľa toho ju rozdeľujeme na viacero druhov:

Ložisková psoriáza

Odborne aj psoriasis vulgaris, alebo aj psoriáza ľudová, je najčastejšia forma psoriázy. Vyskytuje sa až u 80 – 95 % ľudí s psoriázou. Ložiská sa môžu vyskytnúť na rôznych miestach tela, sú rôznej hrúbky a veľkosti. Najčastejšie sú oválneho tvaru. Červené škvrny zvyčajne nájdeme na rukách a nohách, hlavne v miestach, kde sa ohýbajú – na lakťoch a kolenách.

Eruptívna psoriáza

Nájdete ju aj pod názvom psoriasis guttata. Jej typickým prejavom sú šupinaté červené bodky, ktoré pripomínajú kvapôčky vody. Eruptívna psoriáza sa vyskytuje skôr v mladšom veku detí. Takmer vždy k rozvoju ochorenia dochádza po prekonanej streptokokovej infekcii horných dýchacích ciest. Táto forma psoriázy zvyčajne po pár týždňoch vymizne, no neskôr sa môže objaviť ako ložisková psoriáza.

Numulárna psoriáza

Pri psoriasis nummularis sa na tele vyskytujú početné ložiská, ktoré majú priemer až niekoľko centimetrov. Tvar a veľkosť ložísk sa podobá na mincu.

Zdroj: 123rf.com

Pustulózna psoriáza

Odborne psoriasis pustulosa, vyskytuje sa u menej ako 10 % pacientov s psoriázou. Dochádza ku nej pri komplikáciách ložiskovej psoriázy ale aj po vysadení určitých liekov. V postihnutých miestach sa nachádzajú pľuzgiere naplnené hnisom, no bez prítomnosti infekcie. Pustulózna psoriáza sa najčastejšie objaví na dlaniach a chodidlách, ale aj v okolí nechtov.

Erytrodermálna psoriáza

Psoriasis erythrodermica sa vyskytuje na takmer celej časti tela. Miesta sú začervenané. Vyskytnúť sa môžu aj nebakteriálne pľuzgiere naplnené hnisom.

Psoriatická artritída

Psoriatická artropatia je chronické zápalové ochorenie kĺbov, ktoré sa môže vyskytnúť u ľudí s psoriázou. Psoriatická artritída sa objaví u 42 % pacientov, ktorých trápi psoriáza. Psoriatická artritída môže mať rôznu intenzitu – od slabej formy až po silné prejavy. Postihnutý môže byť akýkoľvek kĺb.

Príznaky psoriázy

Príznaky sa mierne líšia od typu lupienky, vo všeobecnosti sa však prejavuje hlavne ako:

Psoriatické fľaky môžu byť rôznej veľkosti. Vyskytnúť sa môžu len v nízkom počte ale aj po celom povrchu tela.

Príčiny

Presné príčiny vzniku lupienky nie sú objasnené, no predpokladá sa, že sa jedná o poruchy v imunitnom systéme – konkrétne v T-bunkách a neutrofiloch. T-bunky sú zodpovedné za vychytávanie baktérii a vírusov pri rôznych infekciách. Pri psoriáze však T-bunky napádajú zdravú pokožku, ktorú si pomýlia s infekciou, čím dochádza k jej poškodzovaniu.

Aktivitou T-buniek a neutrofilov dochádza k nadprodukcii kožných buniek. Pri putovaní týchto buniek do miesta, kde dochádza k poškodeniu kože sa cievy rozširujú, čo sa prejaví ako opuch a začervenanie na koži. Prečo k týmto poruchám T-buniek vôbec dochádza nie je objasnené, predpokladá sa vplyv genetiky a prostredia.

Spúšťače lupienky

Začiatky a prvé príznaky psoriázy zväčša nedokážete ovplyvniť, no na jej rozvoj majú vplyv aj tieto faktory:

Na aké ochorenia ste náchylnejší, ak máte psoriázu?

Pacienti s lupienkou sú náchylnejší na:

Diagnostika

Zdroj: 123rf.com

Vo väčšine prípadov na diagnostiku psoriázy stačí vyšetrenie zrakom.

Lekár si prehliadne vašu pokožku, vlasovú časť a nechty. Zaujímať sa bude o lieky, ktoré ste užívali a o výskyt psoriázy v rodine.

V zriedkavých prípadoch lekár urobí biopsiu – odoberie časť pokožky na laboratórne vyšetrenie.

Liečba lupienky

Cieľom liečby je redukcia zápalu a červených miest, následne hojíme kožu.

Liečba psoriázy spočíva v troch možnostiach:

  1. topické krémy a maste
  2. systémová liečba
  3. svetelná terapia

Krémy a šampóny na psoriázu

Táto forma liečby môže byť efektívna pri miernej až stredne silnej psoriáze. Samotné príznaky neodstráni, no premastí kožu a zníži jej šupinatenie.

Krémy používajte pravidelne, ideálne po sprchovaní. V prípade silnejších príznakov psoriázy je potrebné topickú liečbu kombinovať s inými dostupnými formami terapie.

Voľnopredajné lieky

Lieky na predpis

Kožný lekár vám pri návšteve predpíše pravdepodobne jednu alebo viacero z týchto možností:

Prírodná liečba

Ako doplnková liečba lupienky sa môže použiť napríklad Soľ z Mŕtveho mora s vysokým obsahom minerálov. Používa sa pri kožných problémoch akými sú psoriáza, či akné, ale znižuje aj reumatické bolesti a bolesti kĺbov.

Soľ sa pridáva do teplého kúpeľa, v ktorom sa rozpustí. Počas pobytu vo vani pokožka absorbuje minerálne zložky soli, ktoré zvyšujú jej odolnosť.

Terapia svetlom (fototerapia)

Pri tejto forme liečby sa používa prírodné alebo umelé ultrafialové žiarenie. Prírodnou a jednoduchou formou fototerapie je vystavovanie pokožky adekvátnemu a kontrolovanému množstvu slnečného žiarenia. Príliš prudké a nadmerné vystavovanie pokožky slnečnému žiareniu by však mohlo mať opačný efekt – koža by sa poškodila a príznaky psoriázy zhoršili.

Iné formy fototerapie zahŕňajú vystavovanie pokožky umelému UVA a UVB žiareniu.

Pri terapii svetlom dochádza k liečbe zápalu, spomaleniu bunkového cyklu, zároveň sa spomaľuje aj olupovanie pokožky.

Kedy navštíviť lekára?

Ak sa u vás vyskytnú prvé príznaky, ktoré sa nápadne podobajú na tie, ktorými sa vyznačuje psoriáza, navštívte lekára.

Ak máte psoriázu diagnostikovanú a:

V prípade že psoriáza neodpovedá na liečbu, prípadne sa príznaky zhoršujú, objednajte sa na kontrolu a lekár prehodnotí, ako sa bude postupovať v liečbe.

Zhrnutie

Lupienka je ochorenie, ktoré v súčasnosti nedokážeme úplne vyliečiť, dokážeme len tlmiť jej príznaky. Jedná sa o autoimunitné ochorenie, ktorého spúšťačom môže byt stres, ale aj streptokokové a iné infekcie.

Existuje viacero foriem psoriázy. Najbežnejšia je chronická ložisková psoriáza. Psoriáza sa môže vyskytnúť aj vo vlasoch. Liečba spočíva vo voľnopredajných mastiach a šampónoch, v kombinácii s liekmi na predpis.

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×