Predmenštruačný syndróm a bolestivá menštruácia – čo je to PMS, príznaky, príčiny a liečba

Zdroj: 123rf.com

Predmenštruačný syndróm pozná mnoho žien. Často sa preň stávajú terčom hlúpych vtipov a nevhodných poznámok. Žarty nie sú na mieste a preto sme pripravili článok o základných informáciách o tomto probléme.

Bolestivá menštruácia vie tiež znepríjemniť život ženy. Aj o bolesti bude táto téma, preto čítajte ďalej. Okrem iného sa dozviete aj aká je liečba a vhodné domáce recepty na menštruačné bolesti.

Čo je to predmenštruačný syndróm (PMS)?

Predmenštruačný syndróm sa v skratke označuje aj ako PMS. Jedná sa o súbor príznakov, ktoré ženy pociťujú pred očakávanou menštruáciou. Dochádza k nemu medzi 7 – 14 dňom pred očakávanou menštruáciou, a môže byť prítomný aj počas menštruácie.

Štatistiky uvádzajú, že predmenštruačný syndróm pociťuje až 75 % žien, z toho 5 % žien má príznaky také intenzívne, že im ovplyvní bežné fungovanie počas mesiaca.

Príčinou PMS sú zmeny v hladinách hormónov, ku ktorým dochádza počas každého cyklu.

Príznaky predmenštruačného syndrómu

Ako spoznáte, že vaše príznaky môžu byť spojené s prichádzajúcou menštruáciou?

Okrem časového ohraničenia PMS charakterizujú tieto príznaky:

Psychické príznaky

Medzi psychické príznaky PMS patria:

Každá žena počas života v určitej forme a intenzite zažije predmenštruačný syndróm. Príznaky jeden mesiac môžu byť úplne iné ako druhý mesiac a tiež existuje veľká variabilita medzi príznakmi rôznych žien.

Liečba predmenštruačného syndrómu

V závislosti od stupňa a množstva príznakov sa používajú lieky alebo výživové doplnky na zmiernenie ťažkostí.

Lieky na liečbu predmenštruačného syndrómu

Zdroj: zdravovek.eu, lieky24.sk

Bylinky na liečbu predmenštruačného syndrómu

Vitex jahňací (Vitex agnus castus) dokáže pomáhať pri stabilizácii hormónov, spravidelňuje menštruáciu a pomôže vám zlepšiť príznaky PMS (bolesti pri menštruácii, migréna a iné). Vitex reguluje hladiny estrogénu a progesterónu v tele. Jeho užívanie nie je vhodné pri súčasnej liečbe antipsychotikami a pri užívaní hormonálnej antikoncepcie. Vitex nie je vhodný v tehotenstve a pri dojčení. Dostupný je vo forme čajov, ale nachádza sa aj v lieku Agnucaston (liek na recept určený na zmiernenie príznakov PMS) a v homeopatických liekoch a kvapkách Mastodynon (homeopatický liek na recept).

Vitex jahňací v kombinácii s ľubovníkom bodkovaným dokáže zmierňovať psychickú nepohodu, ktorá je prítomná pred menštruáciou. Ľubovník zmierňuje depresie, úzkosť a znižuje chuť na sladké. Jeho nevýhodou je široké spektrum interakcií. Nesmie sa užívať pri súčasnom užívaní antidepresív, antipsychotík, antikoncepcie a iných. Preto sa vždy poraďte sa vašim lekárom, či je pre vás ľubovník vhodný.

Na psychické príznaky a citlivosť prsníkov je vhodné ginkgo biloba. Okrem toho vám pomôže prekrviť končatiny a má výborný účinok na kapiláry v mozgu a našu pamäť.

Problémy s nafukovaním vyrieši púpavový list. Púpava nie je vhodná pri užívaní antipsychotík, lítia a niektorých antibiotík. U niektorých ľudí sa môže vyskytnúť alergia na túto bylinku.

Ďalšie tipy

  1. Upravte stravovanie. V čase pred menštruáciou sa snažte obmedziť kofeín, slané jedlá a solenie, sladkosti a alkohol. Namiesto toho obohaťte svoj jedálniček o kvalitné proteíny vo forme chudého mäsa a rýb. Vhodné sú aj oriešky, mliečne výrobky a strukoviny. Jedzte pravidelne ale v menších dávkach.
  2. Dbajte o kvalitu vášho spánku, v tomto období potrebujete viac odpočívať.
  3. Nevyhýbajte sa cvičeniu. Jemný strečing vám pomôže zbaviť sa bolesti a okrem toho sa vám vyplavia endorfíny – hormóny šťastia.
  4. Na bolesti krížov sú vhodné hrejivé náplasti, prípadne dlhší kúpeľ v teplej vode. Nájdite, čo vám je najpríjemnejšie a využívajte to.

Bolestivá menštruácia

Menštruačné bolesti (odborne dysmenorea) sú ďalšou témou, ktorá je dobra známa viacerým ženám. Určitý diskomfort a bolesť je pri menštruácii, bohužiaľ, prirodzená a nedá sa jej úplne vyhnúť. No menštruačné bolesti by nemali byť natoľko silné, aby ste kvôli nim museli vynechať prácu prípadne školu.

Ak máte príliš veľké bolesti pri menštruácii, prinášame vám zopár tipov.

Príčiny bolestivej menštruácie

Menštruačné kŕče sú spôsobené hormónom prostaglandínom. Prostaglandín spôsobuje sťahy maternice, čím dochádza k vylúčenou neoplodneného vajíčka. Pri silnejších kŕčoch maternice sa zastavuje prívod kyslíka do tejto oblasti, čo spôsobí ďalšie kŕče.

Aj niektoré ochorenia môžu spôsobiť intenzívnejšie pociťovanie bolestí pri menštruácii. Patria medzi ne napríklad endometrióza (čiastočky sliznice maternice sa nachádzajú mimo maternice) alebo zápaly v panvovej oblasti.

Medzi rizikové faktory bolesti pri menštruácii patria aj intrauterinné teliesko, cysty v oblasti maternice alebo sexuálne prenosné choroby. Dievčatá do 20. roku života a bezdetné ženy majú vyšší podiel bolestivých menštruácii.

Liečba menštruačnej bolesti

Lieky na menštruačnú bolesť sú veľmi podobné, ako na liečbu PMS. Užiť môžete kľudne Buscopan, ktorý zmierňuje kŕče hladkého svalstva. Na silné menštruačné bolesti je vhodný napríklad Panadol Femina.

Z výživových je vhodné magnézium (horčík) a omega-3 mastné kyseliny.

Domáce recepty na menštruačné bolesti

  1. Počas menštruácie veľa relaxujte, zapnite si film, začítajte sa do dobrej knihy, urobte si pohodu.
  2. Venujte sa pomalým cvičeniam, meditujte. V joge existujú špeciálne cviky, ktoré vám pomôžu pri menštruačných bolestiach. Nájdete ich na internete.
  3. Využívajte liečivú silu tepla. Či už si zvolíte termofor, hrejivé deky alebo hrejivé náplasti, pocítite okamžitú úľavu. Vhodná je aj horúca vaňa, prípadne sprcha.
  4. Minimálne počas obdobia menštruácie nefajčite a nepite. Nikotín aj alkohol preukázateľne zhoršujú menštruačné kŕče.
  5. Medzi vhodné domáce recepty patria čaje na menštruačné bolesti. Vhodný je napríklad harmanček, fenikel alebo zázvor. Harmanček a fenikel znižujú kŕče a uvoľňujú hladké svalstvo, zázvor znižuje hladinu prostaglandínov (látky ktoré sú úzko spojené s bolesťou).
  6. Z korenín je vhodná škorica a bazalka. Škorica pôsobí protizápalovo a uvoľňujúco, bazalka zas obsahuje prírodné látky, ktoré tlmia bolesť (analgetický účinok).
V jednej štúdií bolo skúmané, aký vplyv bude mať joga na menštruačné bolesti. Skúmaná skupina dievčat vo veku 18 – 22 rokov cvičila jogu 30 minút 2x do týždňa. Následne došlo k významnému zlepšeniu ich menštruačných bolestí, no zároveň sa zlepšovala aj ich fyzická kondícia. Preto sa nebojte cvičenia počas menštruácie, regulujte si však jeho intenzitu [1]. 

Záver

Predmenštruačný syndróm a bolestivá menštruácia sú témy, o ktorých ženy len tak nerozprávajú. Radšej si tieto ťažkosti nechávajú pre seba a často toto obdobie vyslovene pretrpia.

V našom článku sme pre vás preto chceli priniesť praktické informácie, ako toto obdobie spraviť znesiteľnejším a príjemnejším. Vyskúšajte naše rady a sami uvidíte, či sa budete cítiť lepšie.

Trápi váš príliš silná, alebo naopak veľmi slabá menštruácia? Prečítajte si článok o tom, aké sú ich príčiny a spôsoby liečby.
Zdroje:
  • webmd.com – bylinné prostriedky pri PMS
  • herbaria.info – článok o vitexe jahňacom
  • adc.sk – prípravky s obsahom vitexu jahňacieho
  • always.com – Liečba PMS: 10 tipov, ktoré vás zachránia
  • everydayhealth.com – 7 dôvodov, prečo máte menštruačné bolesti
  • [1] Štúdia o účinkoch jogy na menštruačné bolesti
!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×