Pľúcna embólia – príznaky, diagnostika, prevencia, liečba

Zdroj: 123rf.com

Pľúcna embólia je veľmi závažný stav, pri ktorom je úmrtnosť vyššia ako pri infarkte myokardu. Nebezpečenstvo pľúcnej embólie je v tom, že prichádza bez varovania a veľmi náhle. U pacientov, ktorí ju prežijú sú časté komplikácie.

Pľúcna embólia sa vyskytuje najčastejšie vo vekovej skupine 60 rokov a vyššie. Je veľmi dôležité poznať jej príznaky, pretože skorá diagnostika môže pacientovi zachrániť život.

Čo je to pľúcna embólia? (+ príznaky)

Pri pľúcnej embólii dochádza k zablokovaniu pľúcnej artérie embolom (trombom). Väčšina embolov je tvorená krvnými zrazeninami, ktoré sa vyskytujú najčastejšie v nohách (hlboká žilová trombóza), len zriedka v iných častiach tela. Krvným obehom embolus putuje až do pľúc, kde zablokovanie prietoku krvi vyvolá vážne následky, pretože nedochádza k okysličovaniu tkanív a orgánov.

Okrem krvnej zrazeniny môže byť zriedkavou príčinou pľúcnej embólie aj tuk z kostnej drene (pri zlomeninách), kolagén, časť nádoru alebo vzduchová bublina.

Príznaky pľúcnej embólie

Prejavy pľúcnej embólie sú individuálne a závisia od veľkosti embolu, od veku pacienta, jeho celkového zdravotného stavu (hlavne stavu srdca) a podobne.

Najčastejšie príznaky pľúcnej embólie sú:

Ďalšie príznaky:

Pľúcna embólia a jej diagnostika

Pri podozrení na pľúcnu embóliu sa začína s RTG hrudníka a krvným obrazom. V niektorých prípadoch sa prejavia aj zmeny na EKG.

Špecifickejšie vyšetrenia sú pľúcna angiografia, echokardiografia, ultrasonografia žíl v nohách alebo špirálová počítačová tomografia.

Liečba

Na začiatku liečby sa stanoví miera poškodenia pľúc.

  1. Ak je pľúcna embólia závažná, dochádza k zlyhaniu pravej srdcovej komory, k šoku a hypotenzii. Liečba musí byť teda veľmi rýchla a efektívna – využívajú sa  trombolytiká (heparín, streptokináza, urokináza, tkanivový aktivátor plazminogénu altepláza a retepláza) alebo chirurgická trombektómia.
  2. Pri menej rozsiahlych pľúcnych embóliách sa volia antikoagulačné látky –  najčastejšie warfarin.

Medzi nefarmakologické invazívne metódy, ktoré sa využívajú pri liečbe pľúcnej embólie patria chirurgická pľúcna embolektómia a katétrová pľúcna embolektómia.

Komplikácie pľúcnej embólie

Neliečená pľúcna embólia spôsobí smrť až u 1/3 pacientov. Komplikáciou u pacientov, ktorý pľúcnu embóliu prežijú je pľúcna hypertenzia, pri ktorej dochádza k vysokému krvnému tlaku v oblasti pľúc a pravej strany srdca. Je to preto, že srdce musí kompenzovať nedostatočnú funkciu pľúc, čím sa pravá strana viac namáha a zvyšuje sa tlak.

V zriedkavých prípadoch pľúcna hypertenzia prechádza do chronickej formy, ktorá sa nazýva tromboembolická pulmonálna hypertenzia.

Pľúcna embólia, hlboká žilová trombóza (Zdroj: 123rf.com)

Prevencia pľúcnej embólie

Základom v prevencii pľúcnej embólie je prevencia ochorenia hlboká žilová trombóza.

Nasledovnými odporúčaniami znížite riziko jej vzniku:

Zhrnutie

Prognóza pľúcnej embólie závisí od toho, aká veľká časť pľúc bola postihnutá. Platí však, že čím väčšia časť pľúc je postihnutá, tým je šanca na zotavenia sa menšia. Antikoagulačná liečba podaná včas znižuje riziko úmrtia až o 75 %, preto pri prvých príznakoch pľúcnej embólie vyhľadajte okamžite lekára.

Ako prevencia vzniku trombov sa odporúča nosenie kompresných pančúch, športovanie, či vykladanie nôh do vyvýšenej polohy.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×