Ovčie kiahne (varicella) – príznaky, priebeh a liečba u dospelých a u detí (+ obrázky)

Zdroj: 123rf.com

Ovčie kiahne (odborne varicella) je vysokoinfekčné ochorenie, ktoré sa vyskytuje vo väčšine prípadov v detskom veku. Infekcia je herpetického pôvodu, v kolektíve sa ľahko prenáša.

Viete, aké príznaky majú ovčie kiahne? Môžu sa objaviť aj u dospelých? V dnešnom článku sa dozviete všetky potrebné informácie o tomto ochorení.

Čo sú to ovčie kiahne

Jedná sa o vírusové ochorenie, ktoré je vyvolané herpetickým vírusom varicella zoster. K prenosu ovčích kiahní dochádza kontaktom s vyrážkou chorého, ale aj kvapôčkovým prenosom (ak si choré dieťa kýchne alebo zakašle).

Výskyt

Väčšina ľudí prekoná varicellu ešte v detskom veku, čím sa zvyčajne získava celoživotná imunita a druhýkrát sa už nenakazíte. U niektorých sa zriedkavo môže varicella objaviť aj 2x za život. Imunita sa získava aj po očkovaní na ovčie kiahne, o ktorom si napíšeme nižšie. U očkovaného človeka sa kiahne vyskytujú tiež veľmi zriedka a ak sa objavia, ochorenie má miernejší priebeh.

Príznaky ovčích kiahní

Inkubačná doba ovčích kiahní je asi 14 – 21 dní. Po tomto období sa začínajú objavovať prvé nešpecifické symptómy ochorenia.

Medzi najbežnejšie príznaky patrí:

Po 1 až 2 dňoch sa následne na koži tvorí charakteristický prejav – vyrážky. U väčšiny detí je výsev početný, len zriedkavo sa pri ovčích kiahniach vyskytuje jedna vyrážka.

Priebeh ovčích kiahní po objavení vyrážok

Priebeh ovčích kiahní je nasledovný:

  1. fáza – červené, napuchnuté vyrážky (papuly), ktoré sú tvrdé
  2. fáza – obsah vyrážky je vodnatý, následne praská
  3. fáza – tvorí sa chrasta (dieťa je infekčné až kým vyrážka nezaschne, v období chrasty už nie, no stále je vhodný kľudový režim)

Ovčie kiahne u dospelých

Aj keď je varicella zoster v dospelosti zriedkavá, ochorenia má u dospelých ľudí poväčšine horší priebeh ako u detí.

Príznaky ovčích kiahní u dospelých sú rovnaké, no častejšie sa objavujú aj príznaky podobné chrípke ako vysoká teplota a bolesti hrdla. Vakcinácia je jediná spoľahlivá metóda ako nedostať ovčie kiahne v dospelosti. Odporúča sa hlavne imunokompromitovaným pacientom a ženám, ktoré neprekonali varicellu a plánujú tehotenstvo.

Ovčie kiahne u dospelých (Zdroj: 123rf.com)

Liečba

U inak zdravých detí vo väčšine prípadov liečba nie je potrebná. Pri intenzívnom svrbení môže lekár predpísať antihistaminiká, napríklad Fenistil kvapky.

Komplikácie ovčích kiahní hrozia najmä deťom s oslabenou imunitou a radíme medzi ne napríklad závažné zápaly pľúc, mozgu a pečene. U detí a dospelých, ktoré sa liečia aj na nejakú inú chorobu, prípadne majú ťažké poškodenia imunity (imunodeficiencia) sa volia antivirotiká. Táto skupina liečiv pomáha skrátiť dĺžku trvania ochorenia a znížiť riziko komplikácii. Podávajú sa vo forme tabliet alebo injekčne.

Voľnopredajné prípravky na ovčie kiahne

Očkovanie proti ovčím kiahňam

Očkovanie proti ovčím kiahňam na Slovensku patrí medzi voliteľné očkovania. Odborníci ho odporúčajú deťom s chronickými ochoreniami, u ktorých sa predpokladá horší priebeh ochorenia ako u bežnej populácie. Očkovanie je vhodné aj pre ženy ktoré plánujú tehotenstvo alebo v období tehotenstva, ak v minulosti ešte neprekonali ovčie kiahne.

Očkovať sa môže už od ukončeného 9. – 12. mesiaca. Očkuje sa v dvoch očkovacích dávkach, medzi ktorými musí byť rozostup aspoň jeden mesiac. Očkovanie proti varicelle nie je hradené zo zdravotnej poisťovne.

Tipy pri liečbe ovčích kiahní

Zhrnutie

Až 90 % pacientov s varicellou sú deti v predškolskom a školskom veku. Po prekonaní ochorenia vzniká celoživotná imunita a opakované nakazenie sa ovčími kiahňami je veľmi zriedkavé.

Liečba ovčích kiahní je zväčša symptomatická, používajú sa rôzne zásypy a gély proti svrbeniu. U rizikových skupín sa odporúča prevenčné očkovanie proti ovčím kiahňam.

Zistiť viac

PSILO-BALSAM gél 20 g

  • antihistaminikum na vonkajšie použitie
  • gél určený na tlmenie svrbenia pokožky (napr. na ovčie kiahne, po bodnutí hmyzom, pri slnečnej alergii)
  • pre deti od 2 rokov

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×