Osteopénia – čo to je? Aké je pri nej vhodné stravovanie a liečba?

Zdroj: 123rf.com

Osteopénia je stav, ktorý môže predchádzať osteoporóze. Pri osteopénii je hustota kostí znížená, nie však natoľko, ako pri osteoporóze. Osteopénia vo väčšine prípadov prebieha bezpríznakovo. O jej existencii sa pacienti dozvedia často pri iných vyšetreniach spojených napríklad s pohybovým aparátom.

V dnešnom článku sa zameriame na to, ako si upraviť osteopéniu stravovaním. Tento stav nie je vždy nevyhnutné liečiť liekmi. Niekedy na liečbu postačí aj zmena životosprávy.

Čo to je osteopénia?

Osteopénia je stav, kedy sa minerálna hustota kostí znižuje. Jedným z rizikových faktorov osteoporózy je práve predchádzajúca osteopénia. Osteoporóza sa však nerozvinie u každého, kto mal osteopéniu.

Príčinou osteopénie u žien je pokles hladiny estrogénov (typický pri menopauze). Výrazný vplyv má aj životný štýl. U mužov aj žien sa riziko osteopénie zvyšuje ak fajčia a pijú alkohol, nezdravo sa stravujú a nešportujú. Dlhodobé užívanie glukokortikoidov tiež môže vyústiť do straty kostnej hustoty. Ohrození sú aj pacienti s celiakiou, u ktorých sa osteopénia vyskytuje frekventovanejšie.

Príznaky osteopénie

Vo väčšine prípadov osteopénia prebieha asymptomaticky, to znamená že nemá žiadne príznaky. U niektorých ľudí sa môže vyskytnúť bolestivosť kostí, tento príznak je však pomerne zriedkavý. Netreba zabúdať na to, že ľudia s diagnostikovanou osteopéniou sú náchylnejší na zlomeniny.

Hodnoty osteopénie a osteoporózy

Stav Ženy po menopauze/Muži nad 65 rokov Ženy pred menopauzou
Norma (Zdravý človek) T-skóre viac ako –1 Z-skóre viac ako –1
Osteopénia T-skóre od –1 po –2,5 Z-skóre od –1 po –2,5
Osteoporóza T-skóre menej ako –2,5 Z-skóre menej ako –2,5 a aspoň jeden rizikový faktor osteoporózy
Manifestná osteoporóza T-skóre menej ako –2,5 a aspoň jedna osteoporotická zlomenina Z-skóre menej ako –2,5 a aspoň jedna osteoporotická zlomenina

Stravovanie pri osteopénii

Strava by mala byť bohatá na vápnik a Vitamín D. Práve tieto zložky posilňujú kosti, čo je pri liečbe osteopénie nevyhnutné. Vápnik je potrebný pre tvorbu kostnej hmoty,. Vápnik pre svoje vstrebávanie nevyhnutne potrebuje vitamín D.

Potraviny s vysokým obsahom vápnika:

  • mlieko a mliečne výrobky (hlavne parmezán)
  • mak
  • ryby
  • orechy
  • zelená zelenina
  • strukoviny
  • tofu syr
Osteopénia a vhodné stravovanie (mlieko a mliečne výrobky, vajcia, ryby, strukoviny) (Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com)

Vitamín D prijímame z pobytu na slnku. Dodržiavajte však zásady bezpečného opaľovania a nevystavujte sa slnku v čase od 11 – 15:00. Ak ste na slnku, používajte opaľovací krém. V strave sa vitamín D nachádza v rybách, pečeni, vaječných žĺtkoch, mliečnych výrobkoch a avokáde.

Potrebný je aj horčík (hormonálna regulácia kostného metabolizmu), stopové prvky (zinok, bór, selén), Vitamín C a K (novotvorba kostnej hmoty).

Zhrnutie

Ostopénia je pomenovanie pre rednutie hustoty kostí, ktoré však ešte nedosahuje také hodnoty, aké sú pri osteoporóze. Základom liečby osteopénie je kvalitná strava a dostatok pohybovej aktivity. Vhodná je chôdza, joga a bicyklovanie. S fyzioterapeutom sa v skupinkách alebo individuálne môžete naučiť špeciálne cviky, ktoré sú pri tomto ochorení vhodné.

Ostopénia je predstupňom osteoporózy. Aké typy osteoporózy poznáme? A aká je jej liečba? Zistíte v článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×