Návaly tepla a ich príčiny. Čo znamená pocit horúčosti?

Zdroj: 123rf.com

Návaly tepla sú charakteristickým prejavom menopauzy a obdobia klimaktéria.

Avšak, vedeli ste, že návaly tepla sa vyskytujú aj u mužov?

Aké sú ich príčiny? A ako si poradiť s návalmi tepla do tváre? To všetko si prečítate v dnešnom článku.

Návaly tepla zvyčajne nie sú nebezpečné. No sú nepríjemné a vedia znemožniť bežné fungovanie počas dňa.

Návaly tepla + ich príčiny

Návaly tepla sú charakterizované ako intenzívny pocit horúčosti, najčastejšie v tvári. Pridružené môže byť začervenanie pokožky. Návaly tepla sú sprevádzané rozšírením ciev v oblasti tváre, čím sa snaží pokožka ochladiť. Vtedy dôjde k zvýšenému poteniu.

Aké sú najbežnejšie príčiny?

Napríklad tieto:

Návaly tepla v prechode

Najčastejšou príčinou návalov je obdobie prechodu. Vyskytujú sa až u 2/3 žien v období klimaktéria. Návaly tepla do tváre môžu byť u žien sprevádzané aj trasom a zvýšenou srdcovou frekvenciou.

Návaly tepla sa u žien často vyskytujú v noci. Zväčša je ich intenzita tak silná, že vás prebudia. Tým pádom si ženy dostatočne neoddýchnu a ráno sa budia vyčerpané.

Iné hormonálne zmeny

Kvôli hormonálnym zmenám sa návaly tepla môžu objaviť aj u žien po chemoterapii a po odstránení maternice (hysterektómii).

Zistiť viac

KVAPKY KLIM na problémy žien v období klimaktéria je doplnok výživy rastlinného pôvodu. Obsahuje bylinné extrakty (menovite: Pestrec mariánsky, Srdcovník obyčajný, Alchemilka obyčajná, Nechtík lekársky, Šalvia lekárska, Rebríček obyčajný). Pomáha pri hormonálnych výkyvoch, podporuje psychickú pohodu žien v menopauze, zmierňuje potenie.

Návaly tepla u mladých žien

Návaly tepla sa môžu vyskytnúť aj v mladom veku.

Predčasná menopauza (perimenopauza) sa vyskytuje u 1 – 2 % mladých žien vo veku 40. rokov. Ak trpíte na návaly tepla v mladšom veku (ako je vek typický pre menopauzu), poraďte sa so svojim gynekológom, či sa nejedná o predčasný prechod. V prípade potreby vás objedná na vyšetrenia k endokrinológovi alebo inému špecialistovi.

Návaly tepla u mladých žien však nemusia znamenať len predčasnú menopauzu. Často sa objavia aj pred menštruáciou a mnohým tak signalizujú prichádzajúcu menštruáciu. Ak sa u vás vyskytnú v kombinácii s inými príznakmi predmenštruačného syndrómu, budete vedieť, že sa blíži menzes.

Návaly tepla u mužov v andropauze

Aj keď sa o tom hovorí menej ako o menopauze, aj mužské telo prechádza okolo 50. roku života viacerými zmenami. Hladiny testosterónu začínajú klesať. Andropauza sa prejavuje psychickými zmenami, muži sú pesimistickejší, náladovejší a viac unavení. Charakteristickým je pokles libida.

Návaly tepla a potenie sú teda charakteristické aj pre menopauzu u žien, aj pre andropauzu u mužov.

Tehotenstvo

Návaly tepla sú bežné aj v tehotenstve. Placenta tehotných žien produkuje vyššie hladiny estrogénov a progesterónov, ktoré pomáhajú rastu maternice. Tehotné ženy preto zvyčajne pociťujú menej chladu a sú náchylnejšie aj na návaly tepla v tvári.

Vedľajší účinok niektorých liekov

Pomerne veľké množstvo liekov má ako vedľajší účinok návaly tepla. Patria medzi ne hlavne antidepresíva, opiáty a niektoré lieky na liečbu osteoporózy.

Ak sa u vás návaly tepla vyskytnú po tom, ako začnete užívať nové lieky, pravdepodobne budú spôsobené práve nimi. Poraďte sa s lekárom, ktorý môže upraviť vašu liečbu. Lieky sami nikdy nevysaďte!

Obezita

Vyššia hmotnosť môže spôsobiť návaly tepla v tvári. Je to preto, že metabolizmus obéznych ľudí je odlišný od metabolizmu ľudí so zdravou hmotnosťou. Redukcia hmotnosti zdravou životosprávou a dostatočným pohybom vám pomôže nie len zhodiť nadbytočné kilá, ale aj znížiť až úplne redukovať návaly tepla.

Alergie a potravinová precitlivenosť

Všetci sme už zažili pocit pálenia a horúčosti v tvári po konzumácii nadmerne korenistého a pikantného jedla. Pri potravinových alergiách a intoleranciách sa podobný pocit dostaví po konzumácii jedla, na ktoré ste alergickí.

Úzkosť a panická porucha

U niektorých ľudí môžu viesť k návalom tepla v tvári emócie ako strach, obavy, stres a podobne. Červenanie sa a pocit horúčosti v tvári poznajú všetci, ktorí majú obavy z prezentácii pred ľuďmi. (Zaujíma vás táto téma viac? Prečítajte si detailnejší článok o úzkosti.)

Niektoré ochorenia

Prakticky akékoľvek ochorenie, ktoré súvisí s hormonálnym systémom a narušenými funkciou orgánov, ktoré súvisia s hormónmi, môže viesť k návalom tepla. Špeciálne ochorenia súvisiace so štítnou žľazou, hlavne jej hyperfunkcia (hyperthyreóza), sú charakteristické intenzívnymi pocitmi tepla. Aj rôzne vírusové a bakteriálne ochorenia sa môžu prejavovať návalmi tepla.

Prehriata miestnosť

Aj jednoduchá príčina (ako prehriatie organizmu) prirodzene vedie k pocitom tepla. Teplota nášho tela sa mení počas noci, a preto sa bežne stáva, že ženy (ale aj muži) sa v noci zobudia na návaly tepla. V noci teda znížte teplotu radiátora a spite pod tenšími prikrývkami.

Výživové doplnky na návaly tepla v prechode

Hormonálna liečba klimaktéria

Hormonálna liečba návalov tepla je vysoko efektívna, no má svoje úskalia. Používa sa u žien, ktorých príznaky klimaktéria sú intenzívne. Mala by trvať čo najkratšie a začína sa s nízkym dávkami hormónov. Viac o klimaktériu tu.

Záver

Návaly tepla sú nepríjemný stav, kedy cítime horúčosť, prípadne začervenanie v tvári. Sú charakteristické pre obdobie prechodu, no nemusí to byť len vtedy. Vyskytnúť sa môžu aj u mužov v takzvanej andropauze (analógia menopauzy u mužov). Iné príčiny môžu zahŕňať napríklad lieky, obezitu a emočné vypätie.

Tip na článok:
Aké príznaky môže pocítiť žena v prechode? Zistite, kedy prichádza a ako dlho trvá klimaktérium ? v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×