Najspoľahlivejší tehotenský test

Pozrite sa s nami na prehľad tých najlepších testov a zistite, kedy robiť tehotenský test

Zdroj: 123rf.com

V dnešnom článku si napíšeme niečo o téme tehotenských testov. Je dôležité vedieť, kedy najskôr môžete tehotenský test urobiť a kedy vám prinesie najspoľahlivejšie výsledky.

Viete, ktorý tehotenský test je najlepší? Ich rebríček nájdete nižšie v článku.

Kedy robiť tehotenský test?

Tehotenské testy fungujú na princípe merania hCG (choriogonadotropný hormón), ktorý sa začína tvoriť po oplodnení a nidácii (uhniezdení) vajíčka v stene maternice. Zvyčajne sa to udeje približne v 5. – 6. dni od oplodnenia, ktoré je možné len v období ovulácie. Je však dôležité vedieť, že k oplodneniu nemusí dôjsť priamo v deň nechráneného pohlavného styku, ale aj neskôr. Niektoré zdroje udávajú životnosť spermií až 5 dní!

Preto vám najspoľahlivejšie výsledky tehotenský test prinesie v dátume očakávanej menštruácie. Urobiť si ho môžete aj skôr, no nemusí poskytnúť presné výsledky.

Test, ktorý prinesie negatívny výsledok aj keď tehotná ste, sa nazýva falošne negatívny a spôsobený je napríklad tým, že je tehotenský test vykonaný príliš skoro a v moči sa ešte nenachádza dostatok hCG, ktoré by test dokázal detegovať. V tomto prípade je dobré test zopakovať o zopár dní, pretože hladiny hCG sa v prvých dňoch a týždňoch tehotenstva rapídne zvyšujú.

Vedeli ste, že…

hCG neslúži len ako diagnostický parameter na určenie tehotenstva. Tento hormón produkovaný placentou stimuluje rast žltého telieska, ktoré má za úlohu tvorbu progesterónu a estrogénu. Hodnoty hCG okrem toho vedia odhaliť aj prípadne anomálie v tehotenstve. Pri nízkych hladinách hCG sa môže jednať o mimomaternicové tehotenstvo, spontánny potrat alebo hroziaci potrat. Naopak vysoké hladiny hCG môžu svedčiť o vývojovej poruche, napríklad Downov syndróm.

Falošne pozitívny test znamená, že na teste sa objavia dve čiarky, no v skutočnosti tehotná nie ste. Falošne pozitívne testy sú zriedkavé. Spôsobené sú napríklad bielkovinou alebo krvou v moči, ale aj niektorými liekmi (lieky na upokojenie, antikonvulzíva – lieky proti kŕčom a lieky na ovplyvnenie plodnosti).

Tehotenské testy, ktoré sú v súčasnosti na trhu, uvádzajú, že si ich môžete robiť kedykoľvek počas dňa. Ranný moč je však najkoncentrovanejší, preto, ak je to možné, testovanie preveďte ráno.

Najspoľahlivejšie tehotenské testy

Tehotenské testy určené na testovanie moču môžu mať rôzne prevedenie – prúžkové, kazetkové, balené po jednom alebo dvoch kusoch. Pri niektorých sa moč odoberie do osobitnej nádobky, iné je možné použiť priamo do prúdu moču.

Spoľahlivosť tehotenských testov nie je formou testu ovplyvnená. Dôležitá je minimálna hladina hCG, ktorú dokážu zachytiť. Niektoré testy na trhu majú citlivosť 25 mIU/ml, čo znamená že je potrebných 25 mIU/ml jednotiek hCG, aby test zaznamenal tehotenstvo. My sme preto vybrali testy s vyššou citlivosťou – 10 mIU/ml, ktoré by mali zachytiť tehotenstvo už v najskorších fázach.

Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • 2 testovacie kazety v jednom balení
  • moč sa odoberie do osobitnej nádobky a na kazetu sa aplikuje priloženou pipetou
  • citlivosť 10 mIU/ml
Cena: 5.7 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • jedno-krokový tehotenský test (2 prúžky v jednom balení)
  • tehotenský testovací prúžok sa ponorí do zbernej nádobky s močom
  • citlivosť 10 mIU/ml 
Cena: 4.1 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • najjednoduchšia forma testu, môžete ho urobiť kdekoľvek
  • testovacia tyčinka (2 v jednom balení) sa ponorí priamo do prúdu moču 
  • citlivosť 10 mlU/ml
Cena: 7.1 €

hCG z krvi – prvé vyšetrenie u gynekológa

Po pozitívnom tehotenskom teste by ste mali čo najskôr navštíviť gynekológa. Jedným z prvých vyšetrení, ktoré oficiálne potvrdí vaše tehotenstvo, je zistenie hladiny hCG z krvi. Podľa týždňa tehotenstva sa vykoná aj prvý ultrazvuk (spravidla v 5. – 6. týždni tehotenstva). Následne vám lekár vypíše tehotenskú knižku a bude vás informovať ohľadom ďalších priebežných kontrol.

Zhrnutie

V dnešnom článku sme vám popísali, ako fungujú voľnopredajné tehotenské testy a kedy urobiť tehotenský test. Ak si teda nejaký vyberáte v drogérií, nezabudnite na dôležité kritérium, ktorým je jeho citlivosť na hCG. Najspoľahlivejšie tehotenské testy majú citlivosť 10 mIU/ml a dokážu zachytiť tehotenstvo už v prvých dňoch meškajúcej menštruácie.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×