Nafúknuté brucho (plynatosť, meteorizmus) – čo pomáha, aké lieky zmiernia nadúvanie, ktoré potraviny nafukujú?

Zdroj: 123rf.com

S nafúknutým bruchom sa stretávame po konzumácii určitých potravín. Okrem potravín je nafukovanie spojené aj s niektorými zlozvykmi, ktoré máme pri stravovaní.

Ak sa u vás vyskytnú nafukovanie brucha a meteorizmus (nadmerná plynatosť), pomôcť vám môžu režimové opatrenia, bylinky a lieky. Viete, ktoré potraviny spôsobujú nafukovanie? A čo pomáha na nafúknuté brucho?

Príčiny

Nadúvanie môže mať viaceré príčiny.

Toto sú tie najčastejšie z nich:

Potraviny ktoré nafukujú

Po ktorých potravinách sa objavuje nafúknuté brucho a meteorizmus?

Medzi potraviny, ktoré nafukujú zaraďujeme hlavne:

Zlozvyky zodpovedné za nafukovanie

Ak jedlu nevenujete dostatok pozornosti, zvyšujete riziko zhoršeného trávenia, ktoré sa môže prejaviť nafukovaním a meteorizmom.

Na čo si dávať pozor:

  • Nevhodné je jedenie počas chôdze/postojačky.
  • Pri stole seďte vystretý, jedzte pomaly a pokojne.
  • Pri jedle sa snažte obmedziť rozprávanie. Rozprávanie s plnými ústami je nie len neslušné, do úst sa dostáva aj vzduch, ktorý následne spôsobuje plynatosť a nafukovanie.
  • To isté platí pri žuvaní žuvačky. Žuvačky vaše zuby ochránia pred baktériami, ktoré sú zodpovedné za vznik kazov. No pri ich frekventovanom žuvaní sa dostáva do tráviaceho traktu veľa vzduchu.

Vytvorte si rituál – napríklad si zapáľte sviečku. Je dokázané, že v príjemnom prostredí jeme dlhšie a samotná konzumácia jedla je pohodovejšia.

Nadúvanie v tehotenstve

Nadúvanie radíme medzi prvé príznaky tehotenstva a u niektorých žien trvá až do pôrodu. Nadmerná plynatosť je spôsobená hormónom progesterónom.

Preto sa môže pokojne stať, že vaše bežné nohavice nezapnete už okolo 11 – 12. týždňa tehotenstva. Nie je to zapríčinené rastúcou maternicou, ale práve nafukovaním.

Nafúknuté brucho sa vyskytuje u väčšiny žien v období pred a počas menštruácie. Je to spôsobené hormonálnymi zmenami a tento stav spontánne vymizne po období menštruácie. Ženám sa v tomto období zvýšiť príjem magnézia – či už vo forme výživových doplnkov alebo v strave. Magnézium sa nachádza napríklad v para orechoch, mandliach a banánoch.

Lieky na nafúknuté brucho

Čo pomáha na nafúknuté brucho?

Využívajú sa napríklad tieto lieky:

Ak je nadúvanie spojené aj s kŕčmi, vyskytuje sa u vás hnačka alebo zvýšená teplota, môže sa jednať o bakteriálnu alebo vírusovú infekciu – ľudovo črevnú chrípku. Aj niektoré nevhodné kombinácie jedál môžu vyústiť do kŕčov v bruchu – napríklad mliečne výrobky v kombinácii s ovocím. 

Cviky na nafúknuté brucho

Pre dospelých a staršie deti sa odporúča jogínska poloha dieťaťa. Najskôr si sadnite na päty, predkloňte sa a ruky natiahnite vystreté dopredu, dlane smerujú do podložky. V polohe vydržte koľko vám je príjemné, nezabúdajte zhlboka dýchať. Potom vystrite chrbát a cvik zopakujte znovu.

Pri malých bábätkách sa odporúča prikrčiť nožičky smerom k brušku alebo nimi jemne bicyklovať.

Zhrnutie

Ak ste konzumovali potraviny, ktoré nafukujú, istý čas sa u vás môže objaviť zvýšená plynatosť (flatulencia) a pocit plnosti. Snažte sa vyhýbať potravinám, ktoré vám nerobia dobre. Strukoviny pred konzumáciou vždy namáčajte, stanú sa tak ľahšie stráviteľné.

Z byliniek sú ako liečba vhodné napríklad mäta, harmanček, aníz, bazalka a majoránka. Voľnopredajné lieky na nafúknuté brucho obsahujú hlavne liečivo simetikón, prípadne simetikón v kombinácii s bylinnými extraktmi.

Zistiť viac

Chioská masticha 100 kapsúl

  • masticha sa používa na mnohé tráviace problémy
  • užívatelia ju používajú ako prevenciu nafukovania, kŕčov v bruchu, hnačky a mnohých iných
  • ak chcete zistiť viac o prírodnej liečbe mastichou, kliknite sem

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×