Laktózová intolerancia – aké má príznaky u dospelých a u detí? Aké lieky pomôžu?

Zdroj: 123rf.com

Stav, pri ktorom nedokáže tráviaci trakt spracovať mliečny cukor – laktózu, sa nazýva laktózová intolerancia. Ochorenie nie je alergiou na mlieko, ako sa niektorí mylne domnievajú…

Príznaky laktózovej intolerancie zahŕňajú napríklad hnačku alebo nepríjemné kŕče v bruchu. S laktózovou intoleranciou sa stretávajú aj malé deti, rodičia by preto mali vedieť, pri akých príznakoch treba spozornieť.

Čo je to laktózová intolerancia?

Laktózová intolerancia je ochorenie, ktoré je spôsobené nedostatkom enzýmu laktáza. Laktáza je enzým, ktorý za normálnych okolností v tenkom čreve štiepi laktózu na glukózu a galaktózu (monosacharidy).

Laktóza sa prirodzene nachádza v mlieku a mliečnych výrobkoch. Mlieko je hlavnou zložkou stravy malých detí, no s pribúdajúcim vekom hladina enzýmu laktáza klesá. Preto sa výskyt laktózovej intolerancie zvyšuje s vyšším vekom. Čím sme starší, tým menej laktázy sa nám vytvára, a tým väčšie problémy môžeme mať pri trávení mliečnych produktov. Dojčatá sú teda vybavené najlepšie – preto, aby dokázali stráviť prijaté materské mlieko, pričom počas života sa táto schopnosť pomaly vytráca.

Udáva sa, že nejakú formu laktózovej intolerancie má až 25 % našej populácie.
Aká častá je laktózová intolerancia?

Malabsorpcia laktózy je v niektorých častiach sveta bežnejšia ako v iných. V Afrike a Ázii trápi malabsorpcia väčšinu ľudí. V niektorých regiónoch (napr. severná Európa) je veľa ľudí nositeľmi génu, ktorý im umožňuje tráviť laktózu aj v dospelosti a malabsorpcia laktózy je tu menej častá. V Spojených štátoch trápi malabsorpcia asi 36 % ľudí.

Čím sa laktózová intolerancia odlišuje od alergie?

Pri intolerancii sa jedná o poruchu v tráviacim trakte, pri alergii ide o hypersenzitívnu reakciu imunitného systému. Spoločné majú to, že obe zaraďujeme do kategórie ochorení, ktoré sa prejavia nežiaducou reakciou po skonzumovaní problémovej potraviny.

Príznaky laktózovej intolerancie

Laktózová intolerancia má rôzne prejavy. Závisia od toho, či je enzým laktáza úplne chýbajúci (vtedy sú príznaky výraznejšie), alebo je jeho produkcia len znížená (miernejšie príznaky). Ďalším dôležitým faktorom rozvoja príznakov intolerancie je aj množstvo laktózy, ktoré bolo skonzumované.

Prejavy intolerancie laktózy sa objavujú do 30 – 120 minút od konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov a zahŕňajú príznaky ako:

Príznaky laktózovej intolerancie u detí

Laktózová intolerancia u detí má podobné príznaky ako u dospelých. Špecifickejším príznakom u dojčiat je nepriberanie, nakoľko mlieko tvorí základ ich potravy.

Jednou z možností, ako zistiť, či má vaše dieťa laktózovú intoleranciu je dočasné vylúčenie mlieka a mliečnych výrobkov zo stravy. Doporučený čas je zvyčajne 2 týždne. Ak sa príznaky po vysadení mlieka zlepšia, môže sa jednať o laktózovú intoleranciu. Samozrejme, ak sa jedná o dojča, ktorého jedinou stravou je mlieko, podozrenie na laktózovú intoleranciu konzultujte s lekárom, ktorý vám poskytne náhrady mlieka bez laktózy.

Zistiť viac

LaktoPlus je výživový doplnok s obsahom laktázy. Zlepšuje trávenie laktózy u osôb s laktózovou intoleranciou vďaka obsahu enzýmu laktáza. 1 kapsula LaktoPlus dokáže štiepiť cca. 30 g laktózy, čo zodpovedá zhruba ½ l mlieka.

Diagnostika laktózovej intolerancie

Okrem zlepšenia príznakov po vysadení mlieka sa v diagnostike využíva aj špecifickejší test – dychový laktózovo-tolerančný test. Test je bezbolestný. Pacientovi je podaný roztok s obsahom laktózy. Následne sa meria koncentrácia vodíka vo vydychovanom vzduchu. Test sa vykonáva nalačno a je vhodný aj pre deti.

Čo robiť pri laktózovej intolerancii

Vedeli ste, že…

Aký význam má v našom organizme laktóza? Tento disacharid sa v našom tele zúčastňuje na viacerých dôležitých funkciách. Podieľa sa na tvorbe dôležitých lipidov pre mozog, zlepšuje vstrebávanie minerálov a posilňuje črevnú mikroflóru.

Zhrnutie

Laktózová intolerancia môže byť prechodný stav, ktorý sa objavuje napríklad po prekonaní bakteriálnej alebo vírusovej infekcie. Vo väčšine prípadov sa však jedná o chronický problém tenkého čreva, ktoré nedokáže kvôli chýbajúcemu enzýmu spracovať laktózu. Ľudia s laktózovou intoleranciou si musia dávať pozor na hladiny vitamínu D a vápnika.

Zistiť viac

Vápnik + Horčík + Zinok 107 tabliet

  • vápnik je dôležitý pre ľudí s laktózovou intoleranciou
  • vápnik, horčík a zinok sú minerály potrebné na udržanie zdravých kostí
  • zinok prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×