Prírodná liečba histamínovej intolerancie

Zdroj: 123rf.com

Antihistaminiká sú lieky využívané pri liečbe alergií ale aj histamínovej intolerancie. Veľa z nich je voľnopredajných a nachádzajú sa určite aj v lekárničkách pacientov, ktorí nemajú HIT.

Okrem nich sa HIT dá liečiť aj enzýmom. O aký enzým sa jedná si môžete prečítať v recenzii Daosinu. Okrem liekov však existuje aj prírodná liečba, o ktorej si napíšeme v tomto článku.

Strava a histamínová intolerancia

Vplyv stravy na histamínovú intoleranciu je obrovský. Vyberajte si potraviny, ktoré obsahujú minimálne alebo žiadne hladiny histamínu. V krátkosti sú to hlavne jedlá ako: čerstvé mäso a ryby, vajíčka, ryža, kokosový olej, olivový olej, povolená zelenina a ovocie. Odporúčané sú aj bylinky a koreniny.

Naopak vyhýbajte sa starému mäsu a obzvlášť veľký pozor si dajte na staré ryby. Tie by dokonca mohli vyvolať otravu. Nevhodné sú aj fermentované potraviny, kyslá kapusta, alkohol (z neho hlavne víno, pivo a šampanské). Orechy, špenát, avokádo, paradajky a údený losos sú tiež extrémne bohaté na histamín a rozhodne by ste sa im mali vyhýbať.

Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Viac o strave pri ochorení histamínová intolerancia si prečítate v tomto článku. Okrem iného tu nájdete aj kompletný zoznam zakázaných a povolených potravín pri HIT.

Pomoc pre naše enzýmy

Ako asi viete, histamín je rozkladaný v našom organizme cez 3 enzýmy:

  1. diaminooxidáza (DAO)
  2. aldehydoxidáza
  3. histamín N – metyltransferéza (HMT)

DAO je efektívnejší v rozkladaní histamínu, no jeho koncentrácia môže byť znížená viacerými faktormi.

Aj samotná histamínová intolerancia znižuje jeho hladiny, a preto dochádza k zvýšeniu koncentrácie histamínu. Okrem HIT koncentráciu DAO znižujú rôzne dysbiózy črevnej mikroflóry, syndróm presakujúceho čreva, alkohol, nesteroidné antiflogostiká (ibuprofen, diklofenak) ale aj blokátory H2 receptorov, ktoré sú používané na liečbu pálenie záhy a vredov.

Tieto enzýmy pre svoje správne fungovanie potrebujú rôzne vitamíny a minerály.

Odborníci sa zhodnú, že najvýraznejšie v organizme, ktorý je postihnutý histamínovou intoleranciou, chýba vitamín B6 a B9, preto vám odporúčame jeho suplementáciu, napríklad vo forme B-komplexu, kde nájdete všetky B vitamíny.

Prírodná liečba

Okrem vyššie spomenutých vitamínov existujú ešte iné látky, ktoré zlepšia príznaky histamínovej intolerancie a majú schopnosť znižovať hladiny histamínu.

Patria medzi ne:

  • Vitamín C zvyšuje odbúravanie histamínu v tele. Patrí medzi vitamíny rozpustné vo vode, takže jeho nadbytok jednoducho vylúčite močom. Má množstvo pozitívnych účinkov na naše telo. Nájdete ho hlavne  čerstvom ovocí, bohaté na vitamín C sú citrusy.
  • Kvercetín – prírodné antihistaminikum, ktoré znižuje hladiny histamínu. Patrí medzi flavonoidy a nachádza sa napríklad v cibule a cesnaku. Najviac kvercetínu nájdete v červenej cibuli a najmenej v žltej. Tepelnou úpravou sa stratí približne polovica kvercetínu.
  • Bromelaín je enzým, ktorý účinne funguje v kombinácii s kvercetínom. Má silné antihistamínové účinky. Nachádza sa hlavne v čerstvom ananáse. Medzi jeho ďalšie účinky patrí napríklad štiepenie bielkovín.
  • Rybí olej je známy pre svoje pozitívne účinky. Funguje silne protizápalovo a zlepšuje náš imunitný systém. V dnešnej dobe (našťastie) nie je potrebné prehĺtať nie veľmi príjemný olej – je dostupný aj vo forme kapsúl. Vyhnete sa tak charakteristickej chuti rybieho oleja.
  • Extrakt z borovej kôry je antioxidant, protizápalová látka a antihistaminikum. Účinnou látkou je pycnogenol. Je vhodný aj pre diabetikov, lebo znižuje hladinu glukózy v krvi.
  • Bazalka posvätná má tiež protizápalové a antihistamínové účinky. Prírodná liečba bazalkou posvätnou je hojne využívaná v ajurvéde, kde sa používa ako adaptogén, na lepšie zvládanie stresu. Obsahové látky v bazalke dokážu redukovať bolesť a opuch, ktorý je príznakom zápalu. Funguje tiež ako antioxidant.
  • Pankreatické enzýmy eliminujú nadbytočný histamín v čreve. Zmierňujú hlavne tráviace ťažkosti. Medzi pankreatické enzýmy patria napríklad lieky PANCREOLAN FORTE alebo Kreon).
  • Z probiotík sú vhodné hlavne kmene Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium infantis a Lactobacillus plantarum (odporúčajú sa napr. probiotiká Probio-fix inum).

Záver

Antihistaminiká sú pri liečbe histamínovej intolerancie (ale aj rôznych foriem alergie) dôležitou súčasťou liečby, a rozhodne vás neodrádzame od ich užívania. Práve naopak, dodržujte stanovené dávkovanie, ak vám ich lekár predpísal.

Okrem liekov však existujú aj iné spôsoby, ktorými môžete zmierniť svoje ochorenie. Prírodná liečba môže niektorým dosť pomôcť, a preto sme pre vás v článku spísali tie najoverenejšie a najefektívnejšie spôsoby. Je ich dosť, preto vyskúšajte, čo vám najlepšie sadne. Veríme, že aj pomocou našich rád sa vám podarí zlepšiť príznaky histamínovej intolerancie.

Zistiť viac
Probiofix Inum 60 kapsúl
  • probiotiká sa odporúčajú kvôli nerovnováhe mikroflóry (ktorá je obzvlášť častá u histaminikov)
  • práve toto probiotikum toleruje väčšina pacientov s HIT
  • neobsahuje lepok, laktózu ani bielkovinu kravského mlieka
  • obsahuje 2,7 miliardy životaschopných baktérií

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×