Histamínová intolerancia – najčastejšie otázky a odpovede (Pomôžu antihistaminiká? Prečo mi je zle zo všetkého čo zjem? …)

Zdroj: zdravovek.eu

Ohľadne ochorenia histamínová intolerancia stále kolujú mnohé otázky.

Je veľkou neznámou nielen pre bežných ľudí, ale dokonca aj pre niektorých doktorov.

Ak vám bola diagnostikovaná, určite vám hlavou víri mnoho otázok. Sama som si tým prešla a v záplave informácií som sa nevedela zorientovať.

Preto dúfam, že v článku nájdete odpovede na svoje otázky.

Otázka č.1: Nemám alergiu. Môžem mať HIT?

Určite áno.

Nemáte žiadne zistené alergie a netrápia vás ani žiadne príznaky, typické pre alergie (kýchanie, slzenie, rôzne vyrážky, zapchatý nos a i.)?

Aj napriek tomu vás môže potrápiť histamínová intolerancia…

Mnohým nebola diagnostikovaná žiadna alergia a napriek tomu sa u nich zistila HIT. Ja tiež patrím medzi histaminikov bez príznakov alergie.

HIT je totiž choroba, ktorá narozdiel od alergie nevzniká na imunologickom podklade. Prejaví sa, keď nefunguje správne enzým, ktorý má na starosti odbúravanie histamínu – diaminooxidáza.

Otázka č.2: Pomôžu mi antihistaminiká?

Antihistaminiká vám pomôžu lepšie zvládať príznaky. Avšak nemôžete sa spoliehať na to, že budete jesť vysoko-histamínové jedlá a po užití antihistaminika sa vám uľaví.

Najspoľahlivejšou liečbou HIT je nízko-histamínová strava.

V drvivej väčšine prípadov platí, že pri dodržiavaní odporúčanej diéty dôjde k ústupu symptómov.

Navyše niektorí pacienti udávajú, že určité protizápalové potraviny im môžu pomôcť znížiť hladiny histamínu v tele.

Existujú aj vedecké štúdie, ktoré potvrdzujú, že vitamín C a vitamín B6 môžu zvýšiť aktivitu DAO enzýmu.

Otázka č.3: Čo je to HDU?

HDU predstavuje aktivitu enzýmu diaminooxidáza (DAO) a znamená doslova histamín degradujúce jednotky (z anglického histamine degrading unit).

Zvyčajne je uvádzaná na každom výživovom doplnku s obsahom DAO (Pozn: v súčasnosti je na Slovensku dostupný len jeden doplnok výživy s obsahom tohto enzýmu – Daosin). Ak vás tento produkt zaujal a chcete o ňom zistiť viac, prečítajte si recenziu na Daosin.

Zistiť viac

Odporúčame: Daosin 30 kapsúl

  • výborný pomocník pri HIT
  • obsahuje prirodzený enzým diaminooxidáza
  • neobsahuje lepok, ani laktózu
  • aktivita DAO v jednej kapsule zodpovedá minimálne 9 000 HDU 

Otázka č.4: Má doplnok výživy Daosin nejaké vedľajšie účinky?

Žiaden zo 137 pacientov, ktorí sa zúčastnili klinickej štúdie nezaznamenal vedľajšie účinky. (Štúdia sa venovala prevencii migrenóznych záchvatov vďaka doplnkom s enzýmom DAO. Štúdia po anglicky je dostupná tu).

Treba poznamenať, že tieto výsledky sú viac ako priaznivé. Vo väčšine prípadov sa pri klinických štúdiách vyskytne početné množstvo vedľajších účinkov.

Otázka č.5: Akým potravinám sa musím vyhýbať?

Mám pre vás dobré správy.

Zoznam potravín, ktorým sa treba vyhnúť vás môže zozačiatku veľmi zaraziť.

Avšak je jeden podstatný (a pre histaminikov povzbudivý) rozdiel medzi potravinovou alergiou a HIT:

Ak teda máte alergiu na bielkovinu kravského mlieka, mlieku sa musíte vyhýbať. Ak však máte histamínovú intoleranciu, niektoré mliečne výrobky vám vôbec nemusia robiť problém. Najmä vtedy, ak ich jete v primeranom množstve.

Vo všeobecnosti sa hladiny histamínu v potravinách zvyšujú, keď potraviny starnú, ak obsahujú živé kultúry, sú fermentované alebo údené.

Existuje tiež mnoho potravín, ktoré sú „liberátormi histamínu“ – signalizujú bunkám vášho tela, aby uvoľnili histamín do krvného obehu.

Na internete nájdete mnoho konfliktných zoznamov povolených jedál. Dôvodom je to, že rôzni ľudia majú rôzne hodnoty tolerancie na tieto potraviny a tiež nie je možné presne určiť obsah histamínu v nich.

Preto budete pravdepodobne musieť experimentovať, aby ste zistili vašu vlastnú tolerančnú úroveň.

Tu je zopár príkladov najbežnejších vysoko-histamínových potravín:

Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Ak chcete zistiť kompletný zoznam zakázaných a povolených potravín, odporúčame vám prečítať si túto príručku histamínovou intoleranciou. Pomôže vám lepšie sa v chorobe zorientovať.

Otázka č.6: Prečo mi je zle zo všetkého čo zjem?

Podobné otázky sú, žiaľ, veľmi bežné…

Možné príčiny môžu byť:

  1. Je možné, že okrem HIT trpíte ešte inou intoleranciou, alebo iným problémom.
    Medzi najbežnejšie patria: intolerancia tyramínu, fruktózy, lepku, mliečnych výrobkov, cukru, kyseliny citrónovej, salicylátov, benzoátov…
  2. Proces trávenia spôsobuje uvoľňovanie histamínu.
    Histamín je potrebný na trávenie a je z čreva uvoľňovaný zakaždým, keď jeme. Preto si uvedomte, že budete v istej miere reagovať na každú potravinu. Preto nepanikárte pri najmenšom príznaku intolerancie.
  3. Nadbytok histamínu v strave.
    Vo vašej strave sa často nenachádza až také nízke množstvo histamínu, ako si myslíte. Možno sa sťažujete, že nízko-histamínová diéta u vás nefunguje, ale skúste si chvíľu viesť potravinový denník. Tak možno zistíte, že vôbec nedržíte nízko-histamínovú diétu. Je dôležité, aby ste boli k sebe úprimní. Taktiež sa zozačiatku môže stať, že zjete potravinu, o ktorej ste boli presvedčení, že je povolená. Nerobte si starosti, časom sa to naučíte 🙂
  4. Vo vašom tele môže driemať zápal – napriek nízkej hladine histamínu.
    Histamín môže byť len časť vášho problému. Veľa ľudí má problémy so žírnymi bunkami. Tie neustále vylučujú zápalové mediátory, medzi ktoré patrí aj histamín. Takže strava s obsahom protizápalových potravín je veľmi dôležitá.
  5. Váš mozog sa s vami zahráva.
    Dá sa nájsť niekoľko veľmi zaujímavých štúdií, ktoré poukazujú na to, že alergické reakcie môžu byť spustené aj pri absencii alergénu. Niekedy už len pomyslenie na to, že sa stane niečo zlé stačí, aby sa to aj naozaj stalo (t.j. myslíte si, že po jedle budete mať príznaky, tak sa vám to aj reálne vyplní). Preto je dôležité uvoľniť sa. Na jedlo sa pozerajte ako na zdroj výživy a nie ako na vášho nepriateľa.
  6. Nevenovali ste pozornosť ostatným spúšťačom.
    Nie len histamín zapríčiní prejavenie príznakov. Za to, že sa cítite zle môžu byť zodpovedné aj stres, teplo, chemikálie, nadmorská výška, sťahovanie…
  7. Dodržiavate zoznam niekoho iného.
    Zoznamy povolených potravín sú veľmi užitočné, aby ste získali prehľad o tom, čo jesť. Avšak, každý z nás je iný a každý z nás má individuálne výživové potreby. To znamená, že môžete mať iné pridružené intolerancie. Preto jeden môže bez problémov zjesť mozzarellu, pričom vás by ihneď prepadli prudké kŕče v bruchu.

Otázka č.7: Aká je diagnostika HIT?

To, že HIT sa prejavuje obrovským množstvom príznakov výrazne sťažuje jej diagnostiku.

Prečo jeden histaminik máva migrény a druhý tráviace problémy, či alergické príznaky?

Histamín je molekula, ktorá putuje krvným obehom. Preto môže ovplyvniť všetky systémy v tele, a tak spôsobiť všetky tieto príznaky. Záleží od toho, kde sa uvoľňuje a na aké receptory sa viaže.

Vďaka tomu je diagnostika náročná a často zamieňaná s inými ochoreniami.

Nikdy si ju však samovoľne nediagnostikujte podľa prečítaných príznakov. Radšej navštívte lekára, pretože príznaky môžu poukazovať na iné ochorenia, ktoré môžu byť viac či menej závažné. Preto sa poraďte s lekárom, aby ste vylúčili iné ochorenia.

Ak máte podozrenie na HIT, lekár môže otestovať aktivitu DAO v krvi a hladinu histamínu v organizme.

Následne vám odporučí eliminačnú diétu. Môže vám predpísať aj antihistaminiká na zvládanie symptómov.

Ak sa vaše príznaky po diéte zlepšia, pravdepodobne máte HIT.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×