Erektilná dysfunkcia – príčiny, liečba + čo pomôže?

Aké príčiny má erektilná dysfunkcia v mladom veku? Aké lieky pomôžu?

Zdroj: unsplash.com

Napriek tomu že sa jedná o veľmi intímny problém, o ktorom muži neradi rozprávajú, erektilná dysfunkcia je na vzostupe. V súčasnosti sa vyskytuje až v alarmujúcom počte – erektilná dysfunkcia trápi až 5 – 20 % mužskej populácie.  Má negatívny vplyv nie len na fyzické, ale aj psychické zdravie muža. Sekundárne erektilná dysfunkcia vplýva aj na partnerku.

V článku sa dozviete o príčinách erektilnej dysfunkcie ale aj o účinnej liečbe.

Erekcia – čo sa deje, keď nefunguje

Mužská erekcia je pomerne komplikovaný proces, na ktorom sa podieľa viacero mechanizmov. Na jej fungovaní sa podieľa hormonálny systém, ktorý je zas riadený centrálnym nervovým systémom. Okrem anatomických a fyziologických procesov je veľmi výrazným vplyvom aj psychika – emočné nastavenie muža v konkrétnej situácii.

Jednorazové nedosiahnutie erekcie však automaticky neznamená erektilnú dysfunkciu. Naopak, na to, aby sme mohli hovoriť o erektilnej dysfunkcii musí byť problém dosiahnuť alebo udržať erekciu prítomný aspoň po dobu 6. mesiacov.

Erektilná dysfunkcia nie je označovaná ako samotné ochorenie, jedná sa len o príznak iného stavu alebo ochorenia.

Erektilná dysfunkcia – príčiny

Príčiny erektilnej dysfunkcie sa dajú rozdeliť do dvoch kategórií:

  1. organické poruchy
  2. a psychické dôvody erektilnej dysfunkcie

Medzi organické poruchy, ktoré sa prejavia aj poruchou erektilnej dysfunkcie patria napríklad kardiovaskulárne ochorenia, ateroskleróza (ukladanie nánosov tuku v endoteli ciev) a s ňou úzko súvisiaci vysoký cholesterol, vysoký tlak krvi, obezita, cukrovka, metabolický syndróm (civilizačné ochorenie, ktoré je charakterizované vysokým tlakom krvi, inzulínovou rezistenciou a ukladaním tuku v oblasti pásu a brucha). Ďalej sú to ochorenia ako Parkinsonova choroba, skleróza multiplex, benígna hyperplázia prostaty alebo poranenia a operácie panvy. Aj nízke hladiny testosterónu sa môžu prejaviť erektilnou dysfunkciou.

Medzi psychické dôvody radíme napríklad depresiu, úzkostnú poruchu, dlhodobý stres, či nespavosť. Ak máte problémy vo vzťahu, prípadne sa u vás občas vyskytla situácia, pri ktorej pre vás bolo náročné dosiahnuť erekciu, erektilná dysfunkcia môže byť následkom týchto situácii.

Vedeli ste, že…

Na rozvoj erektilnej dysfunkcie má vplyv aj konzumácia alkoholu a fajčenie, ktoré sú v našich zemepisných šírkach veľmi rozšírené. To spolu v kombinácii s veľkým stresom, ktorý je vyvíjaný na súčasného človeka môže vyústiť do erektilnej dysfunkcie už aj v mladom veku. Rizikové sú aj niektoré lieky, napríklad niektoré antihistaminiká (používané na zmierňovanie príznakov alergie), antihypertenzíva (znižujúce tlak krvi), antidepresíva, analgetiká (tlmiace bolesť), prípadne lieky na liečbu ochorení prostaty.

Liečba erektilnej dysfunkcie

Pred započatím liečby erektilnej dysfunkcie je nevyhnutné vyšetrenie, z ktorého sa vyvodí správna diagnostika. Lekár musí zistiť, či je erektilná dysfunkcia vyvolaná nejakou inou diagnózou, alebo je psychogénneho pôvodu. V závislosti od toho sa volí aj správna liečba.

Lieky na predpis používané na liečbu erektilnej dysfunkcie sú napríklad liečivá sildenafil (známa Viagra, Katora, Sildenafil Mylan a mnohé ďalšie) prípadne tadalafil (Tadalafil Mylan, Sandoz, Teva…). Obe tieto liečivá patria do skupiny inhibítorov PDE5 – inhibítory fosfodiesterázy typu 5. Nemajú vplyv na samotné vzrušenie, pomáhajú však udržať erekciu cez zvyšovanie prietoku krvi počas erekcie, čo je dosiahnuté relaxáciou hladkej svaloviny v penise. Účinok sildenafilu je približne 4 – 5 hodín, tadalafil má o niečo dlhšie pôsobenie – približne 36 hodín.

Vyššie spomenuté lieky nie sú vhodné u pacientov so srdcovým zlyhávaním, nekontrolovaným tlakom krvi, po prekonaní infarktu myokardu, pri súčasnom užívaní nitrátov (na liečbu vysokého tlaku) a pri hypotenzii.

Ak liečba liekmi neprináša dostatočné výsledky, lekár vám môže navrhnúť iné formy terapie erektilnej dysfunkcie. Využiť sa dajú napríklad injekcie aplikované priamo do penisu (najčastejšie sa používa liečivo alprostadil). Dostupná je aj hormonálna terapia, ktorá má svoje opodstatnenie ak je erektilná dysfunkcia spojená s nízkymi hladinami testosterónu. Medzi ďalšie riešenia patria vákuové pumpy alebo chirurgické implantáty vsunuté priamo do penisu.

Zhrnutie

Erektilná dysfunkcia je rozšíreným problémom, o ktorom sa muži stále hanbia rozprávať. Príčiny bývajú rôzne, najčastejšie je erektilná dysfunkcia dôsledkom inej diagnózy. U mladých ľudí má skôr psychické príčiny, prítomný je napríklad strach zo zlyhania alebo neuspokojenia partnerky.

Liečba závisí od príčiny – využíva sa napríklad psychoterapia, lieky na erektilnú dysfunkciu v krajných prípadoch aj iné, chirurgické metódy. Prevencia erektilnej dysfunkcie je zdravá životospráva, pravidelné kardio cvičenie, ktoré má preukázateľný efekt na znižovanie rizika rozvoja erektilnej dysfunkcie, ale taktiež psychohygiena a budovanie vzťahu, v ktorom sa nebudete báť rozprávať o svojich prípadných ťažkostiach.

Zistiť viac

Clavin platinum na podporu erekcie 8 tabliet

  • Clavin podporuje a predlžuje erekciu
  • umožní dlhší a intenzívnejší pohlavný styk
  • účinné látky: L-arginín, L-citrulín, extrakt z kotvičníka zemného, tribulusu a crocusu

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×