Epsomská soľ: Aké sú jej účinky a použitie?

Známe je jej použitie pri mnohých ochoreniach, ale je vhodná aj do záhrady, do kúpeľa... Viete, kde sa dá kúpiť?

Zdroj: unsplash.com

Epsomská soľ je prirodzenou súčasťou morskej vody, no nachádza sa aj v niektorých liečivých minerálnych vodách. Má široké použitie a dostupnú cenu, preto sa teší pomerne vysokej obľube.

Viete, na aké účely sa dá epsomská soľ používať? Na trhu je viacero druhov epsomskej soli, my sme pre vás na konci článku vybrali zopár zaujímavých tipov + zistíte, aké sú jej účinky.

Epsomská soľ – čo to je?

Chemicky sa jedná o heptahydrát síranu horečnatého, hovorovo sa niekedy epsomská soľ označuje aj ako horká soľ. Prvky, ktoré sa v epsomskej soli nachádzajú sú magnézum, síra a kyslík.  Svoje pomenovanie získala podľa oblasti Epsom v Anglicku, kde bola prvýkrát objavená.

Voľným okom sa epsomská soľ podobá na obyčajnú kuchynskú soľ (chlorid sodný). Rovnako ako obyčajná soľ, aj epsomská soľ je ľahko rozpustná vo vode. Po rozpustení sa do vody vylučujú ióny magnézia a síry. Chuťovo je horká (o perorálnom používaní epsomskej soli si prečítate nižšie).

Použitie epsomskej soli

Tradične sa epsomská soľ používala na množstvo problémov a ochorení, napríklad zápcha, nespavosť a nervozita ale aj na rôzne bolesti pohybového aparátu. Predpokladá sa, že za väčšinu liečivých účinkov epsomskej soli je zodpovedné práve magnézium, ktoré je v nej obsiahnuté.

Soľ do záhrady

Epsomská soľ sa dlhodobo používa aj v záhradníctve a pestovateľstve. Ak ju použijete v záhrade, listy by mali byť zelenšie a kvety by mali viac kvitnúť. Rovnako ako u ľudí, aj pre rastliny je nevyhnutné určité množstvo horčíka. Magnézium im pomáha pri fotosyntéze, zároveň uľahčuje rastlinám zbavovať sa toxínov.

Epsomská soľ je do záhrady najvhodnejšia na ruže, papriky a paradajky. Neodporúča sa jej použitie pri rastlinách a plodinách, ktoré vyžadujú nižšie hodnoty magnézia v pôde, napríklad fazuľa alebo listová zelenina.

Veda a účinky epsomskej soli

Vyššie spomenuté uvoľňovanie iónov epsomskej soli do vody nie je rozporuplné a je v súlade s vedeckými poznatkami. Otázne však je to, či sa tieto ióny pri použití epsomskej soli, napríklad do kúpeľa, dokážu dostať cez kožu. Výskumom nebol potvrdený prienik iónov magnézia a síry cez kožu, účinok epsomskej soli pri takejto forme je teda sporný.

Naopak, prospešné sa javí užívanie epsomskej soli perorálne (ústami). Za liečebné účinky je zodpovedné najmä magnézium. Na aké účely sa dá použiť?

Toto sú jej účinky:

Ak používate epsomskú soľ na vnútorné užitie, vždy si skontrolujte, či to výrobca povoľuje. Niektoré výrobky obsahujú prídavky rôznych farbív alebo aróm a nie sú vhodné na konzumáciu. Pri dlhodobých problémoch, či už sa jedná o zápchu, nespavosť alebo bolesť kostí a svalov je nevyhnutné lekárske vyšetrenie a správna diagnostika. Samoliečba závažnejších ochorení môže váš stav zhoršovať.

Dávkovanie epsomskej soli

Aké je odporúčané dávkovanie?

Pri vnútornom užívaní epsomskej soli je najideálnejšie začať s čo najnižším dávkovaním a podľa potreby ho zvýšiť, nikdy však neprekračujte dennú odporučenú dávku alebo upozornenia výrobcu.

Kde sa dá kúpiť epsomská soľ?

Zhrnutie

Epsomská soľ je chemická zlúčenina tvorená magnéziom, sírou a kyslíkom. Používa sa na kúpele alebo ako prídavok do kozmetiky. Lepšie účinky má však pri vnútornom užívaní, kedy sa používa ako zdroj horčíka, prípadne ako laxatívum. Svoje využitie našla aj v záhrade: niektoré rastliny sa polievajú vodou zmiešanou s epsomskou soľou 1 – 2x mesačne. Epsomská soľ je bezpečná, ľahko dostupná a má nízku cenu.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×