Delená strava: Jedálniček + tabuľka

Je delená strava podložená na vedeckom základe? Pomáha na chudnutie?

Zdroj: 123rf.com

Delená strava je komplexný spôsob stravovania, ktorý sa využíva pri chudnutí. Uplatniť sa dá však aj u ľudí, ktorí sa zaujímajú o zdravé stravovanie a chcú mať prehľad a kontrolu nad tým, čo denne skonzumujú.

Princípy delenej stravy sú pomerne jednoduché. Potraviny sú rozdelené do 3 skupín (presné rozdelenie vám poskytne naša tabuľka). Základným pravidlom je nekombinovať potraviny z rôznych kategórii. V článku vám priblížime, aké má delená strava ďalšie postupy a predstavíme vám aj to, ako by mal vyzerať jedálniček pri dobre vyskladanej delenej strave.

Delená strava a jej princípy

Počiatky delenej stravy sa datujú na prelome 19. a 20. storočia. Jej princíp – nekombinovanie rôznych druhov potravín (napríklad bielkovín s cukrami) vymyslel lekár Hay. Napriek svojej dlhoročnej lekárskej praxi sa u neho objavili zdravotné problémy – srdcové zlyhávanie a vysoký tlak krvi. Následne rozmýšľal, ako si pomôcť aj stravou. Tak vznikla delená strava.

Tabuľka

Základy delenej stravy spočívajú v rozdelení potravín do nasledujúcich skupín v tabuľke:

Bielkovinové potraviny Sacharidové potraviny Neutrálne potraviny
všetky druhy mäsa vrátane rýb, vajíčka, mlieko, mliečne výrobky, syry cereálie, pečivo, cestoviny, produkty z múky, kukuričné produkty, zemiaky, niektoré druhy ovocia – zrelé banány, datle, hrozno, sladké zemiaky, hokkaido tekvica, sušené ovocie koreniny, zelenina, ostatné druhy ovocia ktoré nemajú vysoký obsah cukru, orechy, olivový olej

Téza delenej stravy znie, že bielkovinové aj sacharidové potraviny po konzumácii vytvárajú kyslé prostredie, a preto by sa nemali konzumovať súčasne.

Neutrálne potraviny nemenia pH prostredia tráviaceho traktu alebo pôsobia alkalicky, môžu sa teda kombinovať aj s bielkovinami aj so sacharidmi.

Jedálniček pri delenej strave

Ak si neviete predstaviť, ako asi môže vyzerať bežný deň stravovania podľa princípov delenej stravy, pripravili sme pre vás orientačný jedálniček.

Váš jedálniček môže vyzerať napríklad takto:

Delená strava – je podložená na vedeckom základe?

Delená strava nemá za sebou žiadne vedecké potvrdenia svojej účinnosti a efektívnosti. V prírode sa bežne v jednej zložke potraviny nachádza aj sacharid aj proteín. Nájsť výrazne jednodruhové potraviny je pomerne ťažké. Napríklad v strukovinách sa nachádza pomerne veľa komplexných sacharidov, no taktiež sú uvádzané ako dobrý zdroj bielkovín.

Vedeli ste, že…

Jedným z problémov, ktorý sa môže objaviť (ak nie je delená strava praktizovaná vyvážene) je vysoký cholesterol. Bielkoviny a mliečne produkty ho v nadmernom množstve zvyšujú, zatiaľ čo nízky príjem zdravých sacharidov sa môže prejaviť zníženými hladinami vitamínov a minerálov. Medzi priaznivcov delenej stravy z radov celebrít patrí napríklad Jennifer Aniston alebo Catherine-Zeta Jones.

Napriek tomu sa ľudom na delenej strave často podarí zhodiť nadbytočné kilogramy. Dôvodom však môže byť najmä to, že konzumujú vyšší podiel zeleniny a ovocia. V delenej strave sa taktiež treba vyhýbať sladkostiam a mastnému jedlu, čo prirodzene vedie k chudnutiu.

Zhrnutie

Delená strava ako nástroj na chudnutie môže byť dobrá štartovacia dráha. Nasledovať by však malo komplexné upravenie stravovania, ideálne pod dohľadom odborníka na zdravú životosprávu, prípadne pod lekárskym dohľadom. Dlhodobo nevyvážená strava a nedostatok kalórii by mohli mať na zdravie opačný, škodlivý efekt.

Tip na článok:
Viete, ktorých 12 potravín sa snaží tváriť, že sú zdravé? Možno vás prekvapí, že niektoré z nich sú súčasťou vášho každodenného jedálnička. Ktoré to sú zistíte ? v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.