Cysta na vaječníku – príznaky, liečba, alternatívna liečba

Zdroj: 123rf.com

Cysty sú útvary, ktoré sa môžu formovať prakticky kdekoľvek v našom tele. Cysta na vaječníku je jednou z možností.

Veľa žien sa počas života stretne so vznikom cysty práve na vaječníku. Väčšina z nich nemá žiadne, prípadne len mierne príznaky ochorenia. Dobrou správou je to, že väčšina cýst má tendenciu spontánne vymiznúť.

Cysta na vaječníku – aké druhy poznáme?

Ak sa objaví cysta na vaječníku, väčšinou súvisí s prirodzeným menštruačným cyklom a zmenami hormónov.

Poznáme viacero druhov cýst:

Funkčná cysta na vaječníku

Tie cysty, ktoré vznikajú vplyvom prirodzených alebo telu dodaných hormónov nazývame funkčné cysty.

Rozdeľujeme ich na:

Funkčné cysty sa zväčša neprejavujú žiadnymi príznakmi a majú tendenciu samovoľne vymiznúť po 2 až 3 menštruačných cykloch.

Iné cysty

Medzi menej časté cysty na vaječníkoch radíme:

  1. dermoidné cysty
  2. cystadenómy
  3. endometriálne cysty

V porovnaní s funkčnými cystami sú tieto formy zväčša väčšie a bolestivejšie. Tiež hrozí väčšie riziko priškrtenia vaječníkov, čo je akútny stav pri ktorom je nevyhnutná lekárska pomoc.

Príznaky cysty na vaječníkoch

Prejavy cysty na vaječníku sa objavujú vtedy, keď je cysta väčších rozmerov.

Príznaky sú:

Liečba cysty na vaječníku

Vzhľadom na typ, veľkosť a uloženie cysty si lekár môže zvoliť z dvoch spôsobov liečby:

  1. konzervatívna
  2. a chirurgická (operácia)

V prípade, že sa cysta sama nevstrebe, alebo je veľká a hrozí jej prasknutie, vám lekár pravdepodobne navrhne operáciu. Rizikom neliečenej cysty by bolo napríklad krvácanie, alebo vyššie spomínané zaškrtenie vaječníkov, pri ktorom by mohlo dôjsť až k nekróze tkaniva.

Alternatívna liečba

Podporná liečba menších a nekomplikovaných cýst môže spočívať aj v liečbe bylinkami.

Pred tým, ako bylinky začnete užívať, vždy najprv prekonzultujte s lekárom ich vhodnosť a dávkovanie. Bylinky nie sú bez vedľajších účinkov, niektoré by mohli interagovať s liekmi, ktoré už užívate, prípadne pre vás vôbec nie sú vhodné. Obzvlášť opatrné buďte v období tehotenstva. Viac si môžete prečítať v našom článku Čaje a bylinky v tehotenstve.

Ako alternatívna liečba cýst sa používajú bylinky:

Do vášho jedálnička by ste mali zaradiť aj mandle. Sú bohaté na magnézium, ktoré môže pomáhať pri kŕčoch spojených s výskytom cýst alebo porúch menštruačného cyklu.

Ako predchádzať cystám na vaječníku

Prevencia cýst je pomerne obmedzená.

Rozhodne by ste mali dodržiavať určené preventívne prehliadky, pri ktorých sa vedia zachytiť prvé príznaky cysty. Ak sa u vás objavia akékoľvek zmeny menštruačného cyklu, krvácanie mimo cyklu, problémy s menštruáciou a zvýšená bolestivosť, vyhľadajte lekára. Nečakajte do termínu preventívnej prehliadky.

V niektorých prípadoch sa ako prevencia vzniku cýst používa aj hormonálna antikoncepcia. Hormonálna liečba dokáže tlmiť nadprodukciu niektorých hormónov a udržiava pravidelnosť menštruačného cyklu.

Zhrnutie

Riziko vzniku cysty sa zvyšuje s vekom ženy. V niektorých prípadoch môžu byť cysty na vaječníkoch bolestivé, hlavne vtedy ak majú väčšiu veľkosť.

Väčšina druhov však nie je bolestivá a ich liečba nie je potrebná, pretože majú schopnosť sa vstrebať. Ak je to potrebné, cysta na vaječníku sa lieči operáciou alebo konzervatívne. Týmto spôsobom sa predchádza závažnejším stavom ako ruptúra cysty alebo torzia vaječníkov.

Mohlo by vás zaujímať:

Syndróm polycystických vaječníkov sa často vyskytuje u žien v reprodukčnom veku. Aké má príznaky a aká je jeho liečba? Prečítajte si v článku o polycystických vaječníkoch.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×