Chronická únava, slabosť a vyčerpanosť – čo pomáha proti ospalosti?

Zdroj: 123rf.com

Únava je prirodzená odpoveď organizmu na dlhodobejšiu záťaž alebo nedostatok oddychu. V istej miere sa samozrejme objavuje u každého. Vďaka pocitu únavy si ľahnete večer o niečo skôr do postele, prípadne si doprajete inú formu relaxu. V našom životepreto dôležitú úlohu.

Niekedy je jej však priveľa a prichádza aj v čase, keď by ste mali byť oddýchnutí. Jednať sa môže napríklad o chronický únavový syndróm.

Chronická únava

Pri dlhodobej nadmernej únave, ktorá nemá žiadny vysvetliteľný dôvod, môžeme hovoriť o chronickom únavovom syndróme.

Nie je jasné, čo je spúšťačom tohto ochorenia. Niektoré teórie hovoria o prekonanej vírusovej infekcii, iné o vplyve stresu, hormonálnej nerovnováhe prípadne o oslabenom imunitnom systéme. Najpravdepodobnejšie sa jedná o kombináciu viacerých faktorov.

Príznaky

Hlavné príznaky chronickej únavy sú:

Ochorenie sa môže objavovať v rôznych frekvenciách. Na istý čas vymizne, potom sa objaví zas (odborne remisia a relaps).

Chronická únava sa môže vyskytnúť u každého, najčastejšie ňou však trpia ženy vo veku 40 – 50 rokov.

Jarná únava

Niektorých jarné slnko nabíja energiou, u iných sa v tomto období objavuje zvýšená únava, vyčerpanosť a ospalosť.

Náš organizmus citlivo reaguje na zmeny ročného obdobia a množstvo denného svetla. V zimných, tmavých dňoch sa produkuje viac hormónu melatonínu, ktorý reguluje biorytmus a je zodpovedný za zaspávanie.

Na jar sa naopak zvyšuje hladina serotonínu, hormónu šťastia. Paradoxne, u citlivých jedincov sa tieto zmeny v hladinách hormónov môžu prejaviť ako jarná únava.

V tomto období tiež dochádza k posunu času. Posun času nie je pre náš organizmus fyziologický jav, preto sa môžu objaviť krátkodobé problémy so spánkom a adaptáciou.

Príznaky

Jarná únava sa zvyčajne objavuje v marci až apríli, trvá približne 2 – 3 týždne.

Prejaviť sa môže ako:

Obdobne funguje aj jesenná únava, pri ktorej sa zvyšuje produkcia melatonínu, vďaka ktorému sa cítime ospalejší.

Únava po jedle

Asi všetci sme už zažili útlm a pocit spavosti, ktoré sa dostavia po výdatnom jedle. Mierna únava po jedle je bežný stav a nie je dôvodom na žiadne obavy.

Pocit ospalosti sa môže objaviť hlavne po potravinách s obsahom tryptofánu (aminokyselina). Ten sa v našom organizme následne premieňa na serotonín, ktorý reguluje nielen náladu, ale aj pocit únavy a spánkový cyklus. Tryptofán nájdete hlavne v špenáte, sóji a tofu, vajíčkach, syre a rybách.

Po jednoduchých sacharidoch sa budete na chvíľku cítiť energetickejšie, následne však dôjde k poklesu hladiny cukru v krvi a dostaví sa únava. Vyberajte si preto potraviny s nízkym glykemickým indexom, pri ktorých nie je zvýšenie glykémie také výrazné.

Čo proti únave?

Špecifická liečba chronického únavového syndrómu a iných foriem únavy neexistuje. Cieľom terapie je korigovať a zmenšovať konkrétne príznaky únavy u jednotlivého pacienta.

Čo teda pomáha proti únave?

Využiť môžete napríklad:

Tipy na porazenie únavy

Zhrnutie

Ak sa u vás únava vyskytuje krátkodobo, nepredstavuje závažný problém. Doprajte si viac oddychu, spomaľte a poslúchnite svoje telo.

Problémom sa únava stáva vtedy, ak je dlhodobá a nevymizne ani po období oddychu. V prípade neistoty alebo kombinácii únavy s inými príznakmi odporúčame vždy navštíviť lekára, ktorý vyhodnotí, či sa nejedná o závažnejšie ochorenie.

Zistiť viac

MAGNESIUM B6 + Medovka 30 kapsúl

  • obsahuje horčík, vitamín B6 a medovku
  • pomáha odstrániť únavu, vyčerpanosť, podráždenosť a svalové kŕče
  • stará sa o správne fungovanie nervového systému.
Zdroje:
!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×