Chrípka – aké sú jej najbežnejšie príznaky? Ako ju odlíšiť od nádchy?

Aká dlhá je inkubačná doba chrípky a ako prebieha jej liečba?

Zdroj: 123rf.com

Chrípka je infekčné vírusové ochorenie, s ktorým sa stretol už asi každý. Chrípka sa najčastejšie vyskytuje v období jesene a zimy, no ochorieť na ňu môžete v akejkoľvek časti roka.

V článku si prečítate príznaky chrípky, vysvetlíme si, prečo na chrípku nefungujú antibiotiká (a aká liečba funguje) a poradíme vám najefektívnejšie prípravky, ktorými sa dajú príznaky chrípky zmierňovať.

Prečo k chrípke dochádza

Chrípka je ochorenie, ktoré je pre ľudstvo už dobre známe. Prvé zmienky o chrípkových epidémiách sa datujú už od 12. storočia. Známa je napríklad rozsiahla španielska chrípka z rokov 1918 – 1920, ktorú vyvolal chrípkový vírus H1N1. Nakazených bolo 500 miliónov ľudí naprieč všetkými kontinentmi a umrelo približne 50 miliónov ľudí. Neskoršie štúdie zo súčasnosti zistili, že samotný vírus španielskej chrípky nebol ničím špecifický. Dôvod, prečo sa epidémia tak rýchlo šírila boli vtedajšie podmienky – preplnené nemocnice, podvýživa, či veľmi slabá hygiena.

To nás privádza k tomu, prečo temer všetci raz za čas ochorieme na chrípku. Chrípka sa šíri kvapôčkovou infekciou (napríklad pri rozprávaní, kýchnutí, bozkávaní a podobne). Významný je aj prenos cez predmety – telefón, kľučka, klávesnica počítača, používanie spoločných príborov a podobne. Na nich prežíva vírus až po dobu niekoľkých hodín.

Príznaky chrípky

Pre chrípku sú typické nasledovné príznaky:

Tip na článok:
Viete, aké príznaky má koronavírus? Ako ho odlíšiť od chrípky či bežnej nádchy? Zistíte to ? v tomto článku.

Chrípka u detí (príznaky)

Chrípka u detí sa prejavuje rovnako ako u dospelého človeka. Špecifikom je, že ak sa jedná o chrípku typu B, u detí sa častejšie stretávame aj s príznakmi zahŕňajúcimi tráviaci trakt – ako napríklad hnačka alebo vracanie.

Inkubačná doba

Inkubačná doba pri chrípke je 1 – 3 dni. K vymiznutiu hlavných príznakov dochádza po týždni, kašeľ a únava môžu pretrvávať aj dlhšie.

Chrípka verzus nádcha (prechladnutie)

Príznaky týchto respiračných ochorení sú podobné, obe sú totiž spôsobené vírusom. Chrípka je však intenzívnejšia ako nádcha.

K rozvoju príznakov chrípky dochádza náhle, predchádza im plné zdravie. Pri chrípke je prítomnejšia vyššia teplota v porovnaní s nádchou. Neliečená chrípka môže prejsť do závažnejších ochorení, napríklad zápal pľúc.

Liečba chrípky

Nekomplikovaná chrípka sa lieči len symptomaticky – to znamená že neliečime samotný vírus (typ A, B, C), len príznaky. V liečbe chrípky nie sú nápomocné antibiotiká. Tie sa používajú len pri bakteriálnej infekcii – napríklad angína.

Teplotu znižujem antipyretikami – lieky znižujúce teplotu. U dospelých ľudí sa odporúča znižovať teplotu nad 38.5 ºC, u detí, starých ľudí a iných rizikových skupín znižujeme teplotu ak vyskočí nad 38 ºC. Na zníženie teploty je vhodný napríklad Paralen, Ibalgin, Aspirin. Každý z týchto liekov má určité kontraindikácie, o ktorých vás bude bližšie informovať váš lekárnik.

Obľúbené sú aj horúce nápoje, napríklad Theraflu alebo Paralen Grip. Tieto nápoje obsahujú antipyretikum (paracetamol) a dekongestívum na odpuchnutie sliznice nosa (fenylefrín, prípadne feniramín). Theraflu je obohatené aj o vitamín C, ktorý má prevenčné účinky, ale používa sa aj ako podporná liečba chrípky.

Theraflu, Paralen grip ani žiadne iné podobné lieky (ani vo forme tabliet) nie sú vhodné pre:
  • deti do 12 rokov
  • tehotné ženy (bez konzultácie s lekárom)
  • dojčiace ženy
  • ľudí s vysokým tlakom krvi
  • ľudí s poškodením obličky
  • na liečbu dlhšie ako 7 dní
  • pri vedení motorových vozidiel a strojov je nevyhnutná obozretnosť, liek môže vyvolať ospalosť

Na tlmenie suchého kašľa môžete použiť Stoptussin. Sirup Stoptussin je vhodný pre deti od 6. mesiaca aj dospelých, sirup má príjemnú karamelovú príchuť. Nie je vhodný pre tehotné ženy do ukončenia 3. mesiaca, následne sa používa len po konzultácii s lekárom.

Na nosnú hygienu sú vhodné nosové spreje s obsahom morskej vody. Izotonické sa používajú ako prevencia, hypertonické, prípadne obohatené o minerály alebo stopové prvky už pri akútnom ochorení, Zvoliť si môžete aj kvapky s liečivom, napríklad Muconasal, ktorý obsahuje liečivo ale aj éterické silice.

Chrípka v tehotenstve

Tehotné ženy sú náchylnejšie na komplikácie súvisiace s chrípkou a zároveň neliečená chrípka v tehotenstve môže nepriaznivo ovplyvniť aj plod. Vhodná prevencia chrípky je očkovanie, ktoré by malo zabezpečiť to, že ak sa u vás chrípka objaví, jej príznaky a dĺžka liečby budú kratšie. Ďalšou výhodou je to, že imunitný systém matky vytvorí protilátky, ktoré sa následne prenesú na plod, vďaka čomu je dieťatko chránené aj tesne po pôrode.

Zároveň, nie všetky voľnopredajné lieky, ktoré sú na chrípku dostupné, sú vhodné aj v období tehotenstva. Vždy sa preto poraďte s lekárom alebo lekárnikom, ktorý vám odporučí len tie bezpečné počas tehotenstva.

Zhrnutie

Chrípka je bežné vírusové ochorenie, ktoré typicky vrcholí v období jesene a zimy. Priebeh chrípky je intenzívnejší ako pri nádche, zvyčajne však netrvá dlhšie ako 7 dní. Liečba chrípky je symptomatická, ak nie sú prítomné komplikácie, postačia voľnopredajné lieky. Ak príznaky chrípky neustupujú po samoliečbe, prípadne sa jedná o malé deti alebo tehotné ženy, je vhodné vyhľadať lekára.

Prevencia chrípky je očkovanie, dodržiavanie hygieny, správne návyky (nekašľať do dlane ale do rukáva, pravidelne si umývať ruky a dezinfikovať predmety, v chrípkovom období sa vyhýbať veľkým zhromaždeniam a v prípade, že sa necítite dobre, ostať radšej doma).

Zistiť viac

Theraflu proti chrípke a prechladnutiu (14 vreciek)

  • liek obsahuje paracetamol, fenylefrín, vitamín C a antihistaminikum
  • pomáha znižovať teplotu, tlmiť bolesť hlavy, uvoľniť upchatý nos
  • vitamín C napomáha posilniť imunitu

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×