Chlamýdie: aké má táto infekcia príznaky? Ako prebieha liečba?

Aký je rozdiel medzi Chlamydia trachomatis a Chlamydia pneumoniae? Ako sa diagnostikujú?

Zdroj: 123rf.com

Chlamýdie sú sexuálne prenosné, bakteriálne ochorenie. Spolu s kvapavkou a mykoplazmami sa zaraďujú medzi často sa vyskytujúce ochorenia genitálneho traktu. Okrem tejto formy chlamýdii však poznáme aj pľúcne chlamýdie. V článku si prečítate o oboch formách.

Nebezpečenstvo chlamýdie spočíva v tom, že vo väčšine prípadov nakazený nevykazuje žiadne alebo len mierne príznaky, čo prispieva k rýchlemu prenosu medzi sexuálnymi partnermi. Neliečená chlamýdiová infekcia so sebou prináša viacero komplikácií. Prečítajte si, v čom spočíva prevencia a liečba infekcie:

Chlamýdiová infekcia a jej druhy

Chlamýdie sú gramnegatívne baktérie, ktoré sa dokážu rozmnožovať len v hostiteľskej bunke a nedokážu pre seba tvoriť nevyhnutné ATP. Zaraďujeme ich teda medzi vnútrobunkové parazity (podobne ako napríklad vírusy, chlamýdia však nie je vírus). Odborne sa chlamýdie označujú aj ako intracelulárne energetické parazity.

Prenos

Chlamýdie postihujúce urogenitálny trakt sú vyvolané baktériu Chlamydia trachomatis. Prenáša sa nechráneným pohlavným stykom – vaginálnym, orálnym ale aj análnym. Baktérie chlamýdie sa nachádzajú v mužskom ejakuláte ale aj vaginálnom sekréte. Najrizikovejší vek, kedy sa môžete nakaziť chlamýdiovou infekciou je medzi 15 – 30. rokom života, kedy je najčastejšie striedanie sexuálnych partnerov. Prenos Chlamydie trachomatis je možný aj pri vaginálnom pôrode z matky na dieťa.

Chlamydia pneumoniae je najfrekventovanejšia chlamýdia v populácii. Samotný názov napovedá, že postihuje najmä pľúca a dýchací trakt. Prenos je cez kvapôčky vzduchu, podobne ako napríklad pri chrípke. Pľúcne chlamýdie v minulosti vyvolali viacero epidémii, prvá bola už v roku 1978 vo Fínsku.

Príznaky chlamýdiovej infekcie

Aké príznaky majú jednotlivé druhy chlamýdií?

Chlamydia trachomatis

Ako sme spomínali v úvode článku, latentný priebeh infekcie (bez príznakov) postihuje až 80 % žien a 50 % mužov. Intenzita príznakov chlamýdií sa taktiež môže rôzniť a zvyčajne zahŕňa:

Chlamýdiová infekcia sa môže preniesť aj na iné orgány a časti tela. V oblasti konečníka vyvoláva chlamýdia bolesť a prípadný výtok, na očiach sa tvorí zápal a začervenanie.

Chlamydia pneumoniae

Podobne ako Chlamydia trachomatis, aj Chlamydia pneumoniae môže prebiehať bezpríznakovo. Predpokladá sa, že až 70 % ľudí nakazených Chlamydiou trachomatis nemá žiadne príznaky. Ochorenie je najrizikovejšie pre starých, oslabených ľudí, ktorí majú aj iné pridružené ochorenia.

Ak sa symptómy objavia, môžu zahŕňať napríklad:

Vedeli ste, že…

Menej bežnou formou chlamýdii je Chlamydia psittaci. Primárne infikuje vtáky a cicavce, dokáže však prežívať vo vyschnutom truse týchto zvierat. Prenos na človeka je možný vdýchnutím baktérii práve z takto kontaminovaného trusu. Ak sa človek nakazí, Chlamydia psittaci vyvolá ochorenie s názvom psitakóza. Príznaky sú vo väčšine prípadov mierne, u niektorých pacientov sa však rozvinie atypický zápal pľúc, prípadne zväčšenie pečene alebo sleziny.

Chlamýdie a ich diagnostika

Chlamýdie sa diagnostikujú na základe výteru z konkrétnej sliznice, kde sa predpokladá ich výskyt. Môže sa teda jednať o vagínu, močovú rúru u mužov alebo výter z hrdla, ak sa predpokladá výskyt Chlamydia pneumoniae. V niektorých prípadoch vám lekár skontroluje aj moč, či sa v ňom nenachádzajú baktérie.

Štatisticky bolo dokázané, že IgG protilátky (hovoriace o prekonaní infekcie v minulosti) na pľúcne chlamýdie boli nájdené až u 80 % populácie. Výskyt pľúcnych chlamýdii u detí je taktiež pomerne bežný a má stúpajúci charakter.

Liečba chlamýdií

Nakoľko sa všetky formy chlamýdií radia medzi baktérie, v ich liečbe používame antibiotiká. Najčastejšie sa predpisuje azitromycín alebo doxycyklín. Liečba trvá dva až tri týždne. Ak sa jedná o urogenitálne chlamýdie – Chlamydia trachomatis, je nevyhnutné liečiť oboch partnerov súčasné a počas liečby nemať pohlavný styk. Antibiotiká doužívajte vždy celé, nikdy neprestaňte užívať tabletky, keď sa začnete cítiť lepšie. Doužívaním celej dávky predchádzate vzniku rezistencie a jedine tak je zabezpečené, že baktérie budú odstránené.

Pri závažných formách chlamýdií, prípadne vtedy, keď sa počas liečby objavia komplikácie sa môžu antibiotiká podávať aj intravenózne v nemocnici.

Po doužívaní antibiotík je vhodné urobiť kontrolné vyšetrenie, ktorým sa potvrdí, čí baktéria na sliznici už nie je prítomná.

Voľnopredajné prípravky, napríklad prípravok Chlamydil extra vám na liečbu chlamýdií neodporúčame, prípadne odporúčame len ako doplnkovú terapiu v kombinácii s antibiotikami. Nakoľko sa jedná o infekčné ochorenie, ktorého neliečenie môže mať vážne následky, o liečbe chlamýdií by mal vždy rozhodovať lekár.

Komplikácie

Ak sa chlamydia trachomatis nelieči, môže vyvolať viacero závažnejších a trvalých stavov. U žien môže prejsť až do zápalu panvového dna, v závažných prípadoch vedie až k trvalej neplodnosti. Neliečená vaginálna chlamýdiová infekcia zvyšuje riziko ektopického tehotenstva – tehotenstvo mimo maternice, ktoré nemá prognózu správneho vývoja. Ak sa nakazí dieťa chlamýdiami pri pôrode, komplikácie zahŕňajú zápal očí až slepota, prípadne zápal pľúc.  U mužov môže neliečená chlamýdia rovnako vyvolať zápaly v rôznych častiach urogenitálneho traktu.

Neliečená Chlamydia pneumoniae môže vyústiť do astmy, chronickej bronchitídy alebo chronickej obštrukčnej choroby pľúc. Pri závažných formách pľúcnych chlamýdií, najmä u starých ľudí, môže skončiť aj smrťou.

Prevencia chlamýdií

Prechádzať urogenitálnej forme chlamýdií sa dá vedením zodpovedného sexuálneho života a používaním bariérovej antikoncepcie. Sexuálne aktívnym mladým ľudom je odporúčané kontrolné vyšetrenie aj v prípade, že sú bezpríznakoví.

Na pľúcnu formu chlamýdií neexistuje vakcína. Prevenciou je teda dodržiavanie základných hygienických odporúčaní. Ak vám boli diagnostikované pľúcne chlamýdie, do preliečenia sa snažte vyhýbať spoločnosti.

Po prekonaní urogenitálnych (ale aj pľúcnych) chlamýdií na ochorenie nevzniká imunita, to znamená, že ak sa znovu stretnete s patogénom, môžete sa opakovane infikovať.

Zhrnutie

Súčasné štatistiky uvádzajú, že chlamýdie sa vyskytujú celosvetovo až u 5 – 7 % populácie. Sexuálne prenosná forma chlamýdií sa najčastejšie diagnostikuje u mladých, sexuálne aktívnych ľudí. Pri preliečení oboch partnerov je prognóza dobrá. Prevencia spočíva v používaní bariérovej antikoncepcie a monogamnom sexuálnom vzťahu. Chlamýdie na pľúcach sa prenášajú kvapôčkami vzduchu, napríklad pri rozprávaní, kašlaní, či kýchaní nakazeného. Sú najrizikovejšie u starších ľudí, kedy môžu mať aj komplikovanejší priebeh. Liečba oboch foriem chlamýdií je antibiotická.

Tip na článok:
Poznáme viaceré druhy antikoncepcie. Viete, aké sú ich výhody a nevýhody? Zistíte to ? v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×